Mis on tooršokolaad?

Osad inimesed arvavad, et kui sulatan kodus kakaovõi ja  lisan kakaod ja suhkrut ja muid lisaaineid, siis ongi juba tooršokolaad. Tegelikult on tooršokolaad ja toortoit üldse valmistatud põhimõttel, et midagi ei kuumutata üle 45C selleks, et säiliksid kõik väärtuslikud vitamiinid, mineraalid, ensüümid, antioksüdandid ja südamesõbralikud küllastumata rasvad. Tooršokolaadi valmistatakse üksnes puhastest, looduslikest töötlemata…

Miks peaks keha aluselisemaks muutma?

Inimese keha peab säilitama tasakaalus pH taseme selleks, et püsida terve. Süües happelisi toite, üritab keha vere pH taset tasakaalustada vallandades aluselisi mineraale vereringesse, nagu kaltsium, fosfor ja magneesium. Kui me ei saa toiduga piisavalt aluselisi toiduaineid, siis peab keha varustama ennast teistest allikatest (näiteks luudest, lihastest), mis võib põhjustada…

Neerukivid ja kuidas nendest vabaneda koduste vahenditega

Igas vanuses võib tekkida neerudesse teralised moodustised, eriti pärast 35 a saamist. Enamasti on põhjuseks liigne kaltsiumi ja teiste mineraalide ladestumine. Nad võivad olla millimeetri kuni 3 cm läbimõõduga. Meestel on 3 korda suurem tõenäosus selleks, kui naistel. Tegelikult ei pruugi sa teadagi, et neerudes midagi on, kuni see tera…

A. Vogel Biosnacky idandamispurk

Idandamisest

Idandatud seemned ja oad on heamaitseline toortoit, mida igaüks on võimeline toatingimustes kasvatama. Idandades seemnete ja ubade mineraalainesisaldus ei muutu, kuid nende imendumine organismis paraneb, sest idandamisel hajub seemnete ja ubade koores olev fütiinhape. Valkained ehk proteiinid lõhustuvad ja muutuvad. Kaunviljade valkaine kvaliteet idanemise ajal nähtavasti ei parane. Nisu idanemisel…

Konjaki juur – mis see on?

Konjaki taim ehk konnyaku ehk eesti keeles Riviére’i titaanjuur kasvab kõrgetes piirkondades Jaapanis, Hiinas ja Indoneesias ning on seetõttu eriti puhas ja saasteainetevaba. Juur võib kasvada kuni 25cm paksuseks. Kevadel kasvab juurest välja üksik leht, mille pikus kõrgub 1,3-2,5m pikkuseni ja meenutab lehtrit. Õis eritab erilist vänget lõhna, mis meelitab…

Rabarber

  Esimene, kes trotsides kevadisi öökülmi, oma nina mullast välja pistab, on rabarber ning ta ei tee seda sugugi arglikult ega tagasihoidlikult, vaid ikka suurelt ja uhkelt, nagu ühele kevadisele aiakuningannale igati vääriline. Kuna rabarbris on palju õun- ja sidruhapet ning teisigi säilitamist soodustavaid aineid, on ta hea hoidistamise materjal.…

Linaseemned turgutavad ja tugevdavad

Linaseemnete kasutamine algas juba kiviajal. Milline on linakasvatuse kodumaa, pole teada. Küll aga on teada, et lina on üks vanimaid kultuurtaimi, selle seemneid on söönud nii inimesed kui loomad juba tuhandeid aastaid, ka on linaseemneid ning õli kasutatud lisaks toidulauale ka rahvameditsiinis. Linaseemnete bioloogiline väärtus ravimtoiduainena seisneb peamiselt selles, et…

Õunaäädika ülistuseks

Praegusel varakevadisel ajal, peale pikka ja pimedat talve, on taas päevakorda kerkinud vajadus äratada oma keha talveunest, rookida välja kõik talve jooksul organismi ladestunud jääkained ning anda endale uus, kergem olemine. Õunaäädikas on üks neist suurepärastest toiduainetest, mida võimalik keha puhastavaks abivahendiks kasutada – nii lihtne ja samas nii universaalne…

Kuidas alustada kanapidamist päris algusest?

Minu ja küllap ka paljude teiste poole, kes oma pere tarbeks kanu (ja muid linde) peavad, pöörduvad aeg-ajalt julged ja mõtlevad inimesed, kes tahaks oma perele pakkuda ehedat ja naturaalset muna ja/või linnuliha tavakaubanduse lettidel leiduva suurfarmide toodangu asemel, tüüpiliste algaja küsimustega. Kuidas ja millest alustada? Kust osta kanad/tibud? Mitu kana…

Suhkur ja teised magustajad

Vastalanud paastuaeg annab suurepärase võimaluse taas kord enda ja oma pere toitumist puudutavad valukohad kriitilise pilguga üle vaadata, ümber hinnata ning vajadusel ka tervisesõbralikumaks korraldada. On uue aasta lubaduste aeg! Esimesena tahaks sellise pilguga vaadata üle valge surma number 1 – suhkru ning ühtlasi rääkida tema sõbralikematest alternatiividest – meest,…

Klassikalised kodused piparkoogid

Hoolimata sellest, et maa on ikka veel peaaegu roheline ja ülepäeva sajab vihma, hakkab ei-tea-kust ligi hiilima jõulutunne. Tahaks tube kaunistada, lastega jõuluehteid meisterdada, igatsen mandariini ja vürtside lõhna ning verivorsti. Samuti on taas, nagu jõuluajal ikka, tulnud vastupandamatu soov ise kodus piparkooke teha, just selliseid, mis on päris algusest peale…

Seesamiseemned sümboliseerivad surematust

Seesamiseemned on toitude maitsestamisel olnud kasutusel juba aastatuhandeid. Tegelikult ongi seesamiseemned vanim teadaolev kirjasõnas nimetatud maitseaine, mida olla mainitud Assüürias juba 5000 aasta eest. Ühe Assüüria legendi järgi jumalas seesamiseemnetest tehtud veini, kui nad kohtusid, et luua Maa 🙂 Hindu uskumuste järgi sümboliseerivad seesamiseemned surematust, vanas Babülonis sõid naised meest ja…

Luksuslik vürts – Bourboni vanill

Vanill, see imepärane vürts, on leidnud kasutust juba mitmeid tuhandeid aastaid tagasi. Näiteks pidasid temast lugu nii maiad kui asteegid, valmistades jooki veest, vanillikaunadest, vürtsidest ja kakaoubadest. Mehhikos, Belisžes ja Guatemalas juuakse tänapäevani Maiade kakaod ja Asteekide kakaod, mis sisaldavad muuhulgas ka tšillit ja teisi vürtse. Vanillikaunad on magusad ja…

Pipar teeb õnnelikuks

Piprad – need väikesed mustad … või rohelised … või hoopis valged terad tuletavad esimese emotsioonina meelde midagi hirmkibedat. Siiski, just vastupidiselt, on neil väikestel terakestel võime vallandanda meie kehas õnnehormoonid. Sellele tasub kohe päris tõsiselt mõelda, kui õues on hall ja sombune ning rõõmsad mõtted paistavad olevat kusagile kaduma…

Sinep raviks ja rõõmuks

Maailma vanimate kultuurtaimede hulka kuuluvat sinepit kasutab inimkond maitsetaimena juba ligi 5000 aastat. Arstiteaduse isa Hippokrateski hindas sinepiseemneid, seda just nende mitmekülgse ravitoime poolest. Keskajal hakati sinepitaimi kasvatama ka kloostriaedades nii ravim- kui maitsetaimena. Sinepipasta valmistamise retsept on teada aastast 42, ehkki roomlaste ja kreeklaste köökides kasutati seda veel tagasihoidlikult.…

Muinasjutuliselt kaunis vürts – tähtaniis

Tähtaniis on sooja aniisise ja lagritsase maitse ning aroomiga vürts. Iseloomuliku lilleõie kujuga, millel on peaaegu alati 8 tippu. Viljad korjatakse vahetult enne küpsemist ning kuivatatakse. Maitserohke õli asub viljakestas, mitte seemnetes. Kasutatakse alati kuivatatult. Eriti levinud on tähtaniis Hiina ja India köögis, vähemal määral ka Vietnami, Malaisia, Indoneesia ja…

Imeline juurikas – ingver

Ingver pärineb Lõuna-Aasiast, kus ta juba tuhandeid aastaid tõhusa ravimtaimena kasutusel on olnud. Juba muistsed hiinlased avastasid tema toime vananemise vastu, samuti usuti, et ingver suurendab sugutungi ja viljakust. Ingverile annavad tema vürtsikuse risoomis sisalduvad terava maitsega eeterlikud õlid, mida on tavaliselt kokku 1-3 % kuivkaalust. Eeterlikest õlidest on tuntumad…

Jaapani köögi pärl – maitsev ja tervislik miso supp

Miso-supp ehk misoshiro on Jaapani köögi lahutamatu osa. Miso-supp ja valge keedetud riis on Jaapani traditsiooniline hommikusöök, paljud jaapanlased tarvitavad seda igapäevaselt. Miso-suppi valmistatakse vürtsikast valgurikkast misopastast, mis valmistatakse sojaubadest, soolast ja teraviljast (tavaliselt riis või oder) ja traditsioonilisest dashi kalapuljongist. Enamasti polegi miso-supis muid komponente, aga mõnikord lisatakse supile veel…

Maitsvad suvised joogid

Käes on ilus suvine aeg, jaanipäevaselt vihmaste ilmade hulka on sattunud juba ka neid päris suvepäevi, mil päike palavamalt kõrvetama kipub. Kindlasti ei tohi sel juhul unustada end ja eriti oma lapsi kaitsta liigse päikesekiirguse eest (päikesekaitsevahendid selleks puhuks leiad siit), seda eriti rannas, kus tihtipeale puudub võimalus vajadusel päikese…

Kookosjahu – tervislikum alternatiiv nisujahule

Kuna kohe-kohe on kätte jõudmas rannahooaeg ning tervisliku joone hoidmine oma toitumises veelgi aktuaalsem, kui ehk mõnel muul ajal aastast, tahan kirjutada kookosjahust kui ühest võimalikust alternatiivist hariliku nisujahu asendamiseks erinevates küpsetistes, aga ka kastmetes ja suppides. Kookosjahu sisaldab rohkelt kiudaineid ning vähem süsivesikuid kui teraviljajahud, kiudainesisaldus on suisa kaks korda…

Kuidas vabastab detox mürkidest ja liigsetest kilodest?

  Kui juba keha (suur)puhastamisest ja detoxist juttu on olnud, kirjutaks selle teema ka pisut laiemalt lahti – et mis see detox siis õigupoolest on, mida jälgida oma toitumisese ning milliseid muutusi võtta ette oma igapäevases elukorralduses? Detox (lühend sõnast detoksikatsioon) sõna taga on peidus tõhus üldpuhastav dieet, mis aitab kehast…

Milleks me peaksime sööma vetikaid?

Vetikaid peetakse üheks tõhusaimaks supertoiduks ja seda mitte asjata. Nüüd, ühel parimal ajal aastast, mil tasuks võtta ette oma keha puhastamisprotseduur, tasub teada ka seda, milliste toiduainetega oma vastpuhtakssaanud keha toita ning hellitada. Kindlasti võiks vetikad olla üheks neist toiduainetest, mida lisada oma igapäevamenüüsse. Vetikad olid kõige esimesed eluvormiks maal…

Beebi, gluteen ja esimesed teraviljad

Gluteeniteema jätkuks tahaksin kirjutada sellest, kuidas mõjutab gluteenirikaste teraviljade tarvitamine (loe gluteeni mõjust pikemalt meie eelmisest postitusest) beebi veel välja arenemata seedimist ning sellest, mida teha, et seda soovimatut mõju vältida, millistest teraviljadest valmistatud putrudega alustada beebi toitmist ning millal? Iseenesest ei räägita ka veel tänases maailmas liiga palju sellest,…

Tee ise tervislikud gluteenivabad vastlakuklid!

Rahvakalendri  järgi lõpetas vastlapäev jõuludega alanud suure pidutsemise aja ja alustas suurt paastu. Tänapäeval küll nii pikalt enam ei pidutseta ja ka paastuaeg pole enam ammugi valdava osa elanikkonna jaoks, kuid kõigest sellest hoolimata on alles jäänud selline kalendripüha nagu vastlapäev. Olgu selle vastlapäevaga aga ajalooliselt lood nii nagu nad…

Main Menu