Looduspere retseptid

/Looduspere retseptid/

Rohelised läätsed tomatikastmes

2 küünt purustatud küüslauku 3-4 sl külmpressitud oliiviõli 1 purk kooritud ja/või purustatud tomatit 125 g rohelisi läätsi 3.5 dl vett soola musta pipart peotäis hakitud peterselli Kuumuta küüslauku veidi 2 sl õlis, kuni see mõnusalt lõhnab. Lisa tomatid ning kuumuta 3 minutit. Lisa läätsed ja vesi. Sega ning hauta kaanega potis tasasel tulel 30-40

Speltalasanje räimedega

  250g speltajahust lasanjeplaate oliiviõli 1 küüslauguküüs 500 g räime Valget veini, nt Rapunzel Chardonnay IGT 12% 75cl 100 g krevette 100 g merikarbi liha 7-8 kirsstomatit Peterselli Soola Pipart 80 g võid 80 g jahu 700 ml piima Kuumuta õli pannil, lisa küüslauguküüs. Kui küüslauk on pehme, pane räimed pannile ning prae mõnda aega.

Mango puding / jäätis, vegan

Suussulav, võrratu, suurte ja väikeste lemmik. Lihtne valmistada. Vaja läheb: 1 mango, koori ja tükelda 1/2 klaasi mandlipiima 3 spl Biona külmpressitud kookosõli 1 laimi mahl või 1 spl Bio Jardin laimimahla 3 spl agaavisiirupit 1 banaan või 1 spl chia helbeid   Blenderis püreesta kõik kokku ja lase külmikus jahtuda. Serveeri koos maasiak toormoosiga või

Mooniseemnetega kook

Piisab 10-le inimesele 3 muna 1 klaas piima (hapupiima) 1 klaas õli või sulavõid pool klaasi suhkrut 1,5 klaasi jahu 1 klaas mannat 1 klaas mooniseemneid 2 pakki küpsetuspulbrit Siirupi jaoks: 1 klaas suhkurt, 2 klaasi vett, riivitud apelsinikoort 1 tl Keeda valmis siirup ja pane jahtuma. Sega suhkur ja munad vahtu, lisa õli ja

Räimepasta tindikalaspagettidega

Eesti rahvuskala hooaeg on käes, seepärast jagame üht mõnusat pastaretsepti kahele. Vaja läheb: 160g JardinBio seepia (tindikala) spagette JardinBio Extra Virgin oliiviõli 1 sibulat peotäit kirsstomateid 250g räimefileed Danivali peent meresoola pipart kuiva valget veini, nt LaSelva Bianco Toscano peterselli     Valmistamine: Keeda pasta rohkes vees soolaga al denteks. Haki sibul ning poolita kirsstomatid.

Toekas roheline omlett

5 muna 2 kuhjaga tl  Purasana toor-rohelise segu pulbrit 150 g peekonit (võib asendada ka šampinjonidega) 10 kirsstomatit 100 g juustu (näiteks Vigala pizza mozzarella) Peotäis hakitud rohelist sibulat Pisut soola Haki sibul, lõika peekon ja juust väikesteks kuubikuteks ning poolita tomatid. Klopi munad lahti, sega hulka roheline pulber ja pisut külma vett. Maitsesta vähese soolaga.

Tervislikud piparkoogid 30tk

1,5 dl agaavisiirupit 4 tl piparkoogimaitseainet 100g võid 1 muna 1 dl indiaanisuhkrut 4,5 dl speltajahu 1 tl soodat Kuumuta siirup koos pipakoogimaitseainega ja võta tulelt, kui hakkavad mullid tulema. Lõika võist kuubikud ja lisa kuumale siirupile, kuni sulab ning lase jahtuda. Vahusta muna koos indiaanisuhkruga ja lisa jahtunud siirupile. Lisa jahu koos soodaga ning

Popcorn (plaksumais) maapähklivõiga

Mõnusat näksimist pimedateks õhtuteks või külakostiks Vaja läheb: 1 spl Biona kookosõli 100g popkorni 4-6 spl Biona maapähklivõid mahe 3 spl agaavisiirupit 3 spl Biona kookosõli Tee nii: Kuumuta õli pannil/potis umbes 30 sekundit. Lisage popkorn ning katke pann/pott kaanega. Lisa mais potti nii, et see oleks ühes kihis, sest siis kuumenevad need ühtlasemalt. Raputa potti,

Ahjuroog tatrahelvestest

Koostisained 2-3 dl tatrahelbeid 5 dl puljongit 500 g värskeid seeni 1-2 hakitud sibulat Praadimiseks õli 3-4 dl paksemat maitsestamata jogurtit või hapukoort 3 spl riivitud juustu Kaunistuseks värsket tilli Valmistamine Haki seened ja hauta õlis koos sibulatega. Valmista tatrahelbepuder puljongiga ning lisa sellele seene-sibula segu. Määri keraamilised portsonivormid õliga ning jaota segu vormidesse. Vala peale maitsestamata

Kaneeli-kardemoni ribi

Krõbe ribi jõuluvürtside ja kohviga. Võib serveerida nii rootsi laual kui iseseisva roana koos riisinuudlite ja rohelise kapsa salatiga. 1 kg ribi 1 punane sibul 1 apelsin 1 mandariin 1 laim 8 nelgitera 3 spl toorsuhkrut   Marinaad ja kaste: 1 dl sojakastet 0,5 dl oliiviõli 1 dl kanget kohvi 1 dl siirupit 2 tl

Kapsarullid tatrast

Koostisained: Kapsas 2-3 riivitud porgandit 2 hakitud sibulat 300 g hakitud keedetud seeni Oliiviõli 600 g tatraputru 1 kl vett 1 spl tomatipastat 3 peenestatud loorberilehte Peterselli Valmistamine: Lõika kapsapeast välja juurikas, keeda veidi ja võta kapsas lahti eraldi lehtedeks. Pane pannile 3 spl oliiviõli ja prae selles porgandit, sibulat ning seeni 5 minutit. Lisa tatrapuder ja sool

Läätsed tomatikastmes

Koostis 250 g kuivatatud läätsi 1 purk purustatud tomateid 1 suur küüs küüslauku 1 kl soja- või kookospiima (oliivi)õli (mere)soola Vett Valmistamine Haki küüslauk peeneks, ava tomatipurk ja pese läätsed. Vala poti põhja natuke õli ning prae küüslauku, kuni see kergelt pruunikaks läheb. Lisa tomatikonserv, umbes pool klaasitäit vett ja soola (ca 0,5 tl). Lase segu keema ning lisa

Kikerhernepada (Chana masala)

Koostis 2 spl oliiviõli 1 keskmine hakitud sibul 1 suur hakitud küüslauguküüs 1 tl karrit 1-2 spl tomatipastat/ketšupit purgitäis kikerherneid, u 200 g 1/2 spl laimi- või sidrunimahla 1/2 tl soola Musta pipart 1-2 spl oliiviõli Pisut vett Valmistamine Prae väikeses potis keskmisel kuumusel mõni minut sibulat. Lisa küüslauk, karri ja tomatipasta/ketšup. Sega ja hauta

Kõrvitsa ühepajatoit sea- või lambalihaga

Koostisained: 500 g kõrvitsat 300 g taisemat sea- või lambaliha 200 g kaalikat 1 sibul 1 spl rasvainet 1 spl jahu 1 tl köömneid 1-2 loorberilehte 1 kuhjaga spl peenestatud petersellilehti Maitseks soola Valmistamine: liha keeta väheses vees soola, loorberi, sibula ja köömnetega pehmeks. Lisada väikesteks kuubikuteks lõigatud kaalikas, keeta poolpehmeks. Seejärel lisada tükeldatud kõrvits. Rasvast, jahust ja keeduleemest valmistada

Läätsepada

Koostisained 250 g läätsesid (võib ka eelleotada) 1 purk purustatud tomateid 0,5-1 tšillikaun Porru Maitsestamiseks puljongipulbrit ja pipart Soovi korral ka küüslauku ja ingverit Praadimiseks õli Valmistamine Pane potti õli, kuumuta ning lisa küüslauk, tükeldatud tšilli, ingev ja viilutatud porru. NB! mitte praadida pruuniks. Lisa läätsed, purustatud tomatid ning maitseained. Lase tasasel tulel podiseda, kuni

Läätsepikkpoiss ahjujuurikate ja sinepikastmega

Koostisained: 1 pakk punaseid läätsi 1 porgand 1 sibul 2 küüslauguküünt 1 kruus riivsaia 2 spl pähklivõid või purustatud pähkleid 1 kruus vett 2 spl sojakastet 0,5 kuubikut puljongit Soola, pipart Ahjujuurikad: 1 peet 1 kaalikas 2 porgandit 2 punast sibulat 6 kartulit Värsket tüümiani, oliiviõli, soola ja pipart Kaste: 1 spl sinepiseemneid 2 pakki taimset koort 2 spl sojakastet 2 spl sinepit Soola Valmistamine: Keeda läätsed pehmeks

Indiapärane kana tikka masala

300 g maitsestamata jogurtit 3-4 kanafileed 1 sibul 1 spl võid 1 tomat Peotäis mandlilaaste 200 ml vett 50-100 35% rõõska koort 1 spl garam masala maitseainesegu 0,5 sidrunit 0,5-1 tl soola Peotäis värsket koriandrit Tõsta pool maitsesegust jogurtisse. Lisa kanafileetükid ja lase mõned minutid maitsestuda. Seejärel prae või grilli kanatükid küpseks. Tõsta kõrvale. Prae

Ploomid karamelliriisiga

Koostisained: 0,5 kl suhkrut 0,5 tl soola 2 spl võid 0,5 l piima 1 kl riisi Ploome Karamellista suhkur paksuseinalise hautamisnõu põhjas segades helepruuniks. Tõmba nõu tulelt, sega karamellisse või ja seejärel kuuma piimaga segatud pestud ja leotatud riis, lisa sool. Hauta riis kaane all pehmeks, vala vaagnale. Ümberringi pane väheses suhkrulahuses hautatud või kompotist

Eriti lihtne piparkoogitaigen ja glasuur

Retsepti kogusest valmib 1kg piparkoogitainast. Valmista siirup. Selleks vajad: 150ml suhkrut 125ml keevat vett Siirupi valmistamiseks kuumuta kõrge poti põhjas (kõrget potti on vaja sellepärast, et suhkrusiirup võib pritsida, eriti vee lisamisel, mis võib keraamilisele pliidile või induktsioonpliidile augu sisse kõrvetada) suhkur, kuni see sulab ning pruunistub. Suhkru kõrvetamisel pane kindlasti täisvõimsusel töötama kubu, sest

Granola

300 g kaerahelbeid 75 g mandlilaaste 45 g päevalilleseemneid 45 g kõrvitsaseemneid 1/2 spl nisukliisid (soovi korral) 1/2 spl kaneeli 1/4 tl soola 2 spl kookosrasva (maitsetu) 1/2 klaasi mett või vahtrasiirupit (võib panna tunde järgi nii palju, et segu kergelt kleepuks) Valmistamine Sega kokku kuivained ja vedelikud eraldi kaussides. Vala mee­õlisegu kaerahelvestele. Küpseta ahjus

Energiakommid

2,4 dl sulatatud kakaovõid või 2,4 dl külmpress kookosõli 4 spl toorkakaod 5­6 spl luukumipulbrit või jaanikauna pulbrit 3/4 tl maca pulbrit 3/4 tl vaniljesuhkrut Näpuotsaga meresoola 1,5 tl agaavisiirupit Sulata rasvaine veevannis, lisa ülejäänud komponendid. Kuumuta pidevalt segades kuni 45 kraadini (näpuga katsudes tundub kuum). Anna kommidele soovitud kuju. Kaunistuseks võid peale panna röstitud

Hõrk maiustus hernejahust (Besan Laddu)

Besan Laddu on Indiast pärit hernejahust maiustus, mis meenutab halvaad. Herned ja hernejahu aitavad muuhulgas korrastada närvisüsteemi, tugevdada mälu ning südametegevust, stimuleerida ainevahetust, pidurdada veresoonte lupjumist ning ennetada vähktõbe. 450 g hernejahu 400 g võid 2 spl kookoshelbeid 2spl pähklitükke 1 tl jahvatatud kardemoni 250 g tuhksuhkrut Või sulatada potis, pruunistada selles jahu ning segada

Kinoa ampsud

100 g Bohlsener Mühle kinoad 160 ml vett 0,5 tl meresoola keetmiseks 1 muna 1 spl jahu 50 g värskeid külmutatud herneid (üks suurem peotäis) 50 g porgandit (üks keskmine porgand) 30 g tomatit (pool keskmist tomatit) 1 küüslauguküüs Soola, pipart Kaste 100 ml maitsestamata jogurtit Pool väikest banaani 1 tl