Õunaäädika ülistuseks

õunaäädikas

Praegusel varakevadisel ajal, peale pikka ja pimedat talve, on taas päevakorda kerkinud vajadus äratada oma keha talveunest, rookida välja kõik talve jooksul organismi ladestunud jääkained ning anda endale uus, kergem olemine. Õunaäädikas on üks neist suurepärastest toiduainetest, mida võimalik keha puhastavaks abivahendiks kasutada – nii lihtne ja samas nii universaalne – kõlbab ühekorraga nii organismi puhastamiseks kui tugevdamiseks, raviks ja isegi toiduks. Iseäranis hästi passib ta maitsestama kevadisi rohelisi salateid nii õlikastme koostisosana kui iseseisva põneva maitseäädikana.

Õunaäädikas on tõhus naturaalne ja antibakteriaalne aine, mis sisaldab palju tähtsaid mineraale ning mikroelemente, näiteks kaaliumit, kaltsiumit, magneesiumit, fosforit, kloori, naatriumit, väävlit, vaske, rauda, silikooni ja fluori, mis kõik on terve keha jaoks vajalikud. Õunaäädikat toodavad äädikhappebakterid, kes vähese alkoholisisaldusega vedelikus arenevad ja paljunevad. Äädikhappebakterid on looduses laialt levinud, neid esineb puuviljade ja marjade pinnal ning isegi õhus. Seepärast algabki äädikhappeline käärimine sobivates tingimustes iseseisvalt.

Õunaäädikas raviks

Populaarseks loodusravimiks muutus õunaäädikas tänu temas sisalduvate kaaliumi, joodi, raua, flavonoidide, ensüümide, vitamiinide, bioaktiivsete ainete ja õunhappe toimele. Organismi puhastamiseks ja tugevdamiseks tuleks juua õunaäädika jooki meega, eriti enne hommikusööki, kuid seda võib juua lisaks ka õhtul.

Õunaäädikast tervisejook

  • Lisa 1 klaasile veele 1 supilusikatäis õunaäädikat ja 1 supilusikatäis mett
  • Joo pool tundi enne sööki 3 korda päevas paar nädalat järjest
  • Hoia nädal vahet ja korda

Külmade päevade saabudes peletab see jook (soojana) külmetushaigused, kõrvaldab seedetraktihädad ja parandab ainevahetust. Külmetushaiguste ennetamise mõttes on soovitatav juua tervistavat õunajooki iga päev ja piisab 1 tl õunaäädikast 1 klaasile veele ja 1 tl meest.

tervisejook

Kaaliumirikas õunaäädikas aitab ka paljude muude hädade puhul. Õunaäädikaga ravides tuleb alustada väikestest kogustega, et organism harjuks. Mõnel on õunaäädikas tekitanud ka allergilisi nähte, mis pikemaajalisel tarvitamisel siiski kaovad. Õunaäädikas:

  • Puhastab organismi nii vesilahusena joomisel (jämesoole puhastamisel klistiir vesilahusega) kui ka toiduvalmistamisel kasutades. Aitab organimist eraldada jääki- ja mürkained. Piisab, kui lisada ühele klaasile veele 1 tl õunaäädikat (vähiriski puhul tuleb juua 3 kl päevas konsentratsiooniga 2 tl õunaäädikat 1 kl veele)
  • Ergutab immuunsüsteemi: joo päevas 3 kl tervisejooki
  • Reguleerib ainevahetust, hoiab keha normaalkaalus: joo hommikuti enne sööki 1 kl äädikalahust – 2 tl õunaäädikat, 1 kl vett, 1 tl mett või suhkrut.
  • Desinfitseerib seedekulglat (oksendamine, kõhulahtisus jms): 1 tl õunaäädikat ja 1 kl vett, juua lonkshaaval, ägenemise korral võta iga 5 minuti järel äädikalahust 2 spl korraga.
  • Ravib angiini ja kurguhaigusi: 1 tl õunaäädikat 1 kl veele kurgu kuristamiseks iga tunni järel.
  • Leevendab artriiti, osteoporoosi ja liigesepõletikke: kuni 1 spl 1 kl veele, 0,5 kl korraga 3 korda päevas pikema aja vältel. Juhul kui tunned maos pakitsust, katseta lahjema lahusega.
  • Vähendab liigesevalu: määri 3 korda päevas valutavaid liigeseid, riietu soojalt pärast määrimist.
  • Hoiab ära veresoonte lupjumist: 2 tl õunaäädikat 1 kl veele, juua 0,5 kl lonkshaaval 4 korda päevas.
  • Ravib mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavandit ja ergutab seedimist mao alahappesuse korral: 2 tl õunaäädikat 1 kl veele, juua 0,5 kl enne sööki 3 korda päevas.
  • Normaliseerib vererõhku: 1 peenestatud küüslauguküüs, 1 tl õunaäädikat ja 1/3 kl vett, tarvitada enne sööki 2 korda päevas.
  • Leevendab peavalu ja migreeni: vala kuuma vette sorts õunaäädikat ja hinga auru sisse 70 korda; võib panna laubale ka õunaäädikakompressi ja juua tervisejooki 2-tunniste vahedega.
  • Ravib südame- ja veresoonkonnahaigusi, hoiab ära trombe: 2 tl õunaäädikat ja 1 tl mett 1 kl veele, joo 1 kl päeva jooksul, söö kõrvale ka küüslauku salatis või leivakattena.
  • Ravib nahahaigusi, võtab ära naha kiheluse: lisa vannivette õunaäädikat või tupsuta nahka õunaäädika vesilahusega, juuste loputamisel lisa seda 1 tl 1 l veele.
  • Leevendab külmetushaigusi: joo sooja ravimteed koos õunaäädika ja meega (2 tl õunaäädikat, 1 spl mett, 1 kl vedelikku).
  • Ravib kroonilist nohu: 3-4 küüslauguküünt, 1 tl õunaäädikat ja 0,5 kl vett lase seista kaetult 24 tundi ja hinga läbi nina sisse 15 minuti jooksul mitu korda päevas.
  • Ravib seenhaigusi: pärast jalgade või käte vannitamist ja küünte hooldamist pane küüntele õunaäädika kompress 2-3 korda nädalas, desinfitseeri äädikalapiga mitu korda päevas (ravi on pikaaegne).

Veel õunaäädika kasutusalasid

Halb hingeõhk – õunaäädikas on tänu oma antiseptilistele omadustele suurepärane rohi halva hingeõhu ehk halitoosi vastu. Lihtsalt lisa kaks teelusikatäit õunaäädikat veeklaasi, kurista selle seguga kümme sekundit ja sülita seejärel välja. Korda seda protseduuri kuni klaas on tühi.

Kehalõhn – õunaäädikas on tõhus rohi halva kehalõhna vastu, sest see võib aidata tasakaalustada keha pH-taset, mis omakorda aitab kõrvaldada lõhna põhjustavaid baktereid. Kaenlaaluste lõhna vastu piisab sellest, kui kaenlaid igal hommikul korra lahjendamata õunaäädikase vatitupsuga pühkida. Jalalõhna vastu täida kauss sooja veega, lisa umbes kolmandik klaasitäit õunaäädikat ja lase oma jalgadel selles vedelikus kord nädalas veerand tundi liguneda.

Akne – õunaäädikas on naturaalne ravim akne vastu võitlemisel. Kanna mitu korda päevas vatitupsu abil nahale õunaäädikast ja veest koosnev lahus (2 supilusikatäit äädikat ühe veeklaasi kohta). See aitab vähendada põletikku ja pundumist.

 

Kõrvetised – tavaliselt esinevad kõrvetised pärast söömist, vahel kuni kaks tundi hiljem. Seda väga ebameeldivat tunnet saab leevendada, kui võtta kolm korda päevas enne söömist klaasitäie veega kaks supilusikatäit õunaäädikat.

 

Õunaäädikas toiduks: maitseäädikas ja õlikaste

Õunaäädikas sobib kõikidesse toitudesse nagu tavaline äädikas. Vahe on selles, et õunaäädikas pole sünteetiline äädikas (30% kangusega, toiduks lahjendatakse 1:8), vaid looduslik toiduaine (umbes 5% kangusega). See suure kaaliumisisaldusega universaalne looduslik toiduaine sobib salatikastmeks, marinaadideks, liha ja kala piserdamiseks röstimisel (praadimisel) ja marineerimisel, konserveerimiseks, maitseäädika valmistamiseks jne. Kuna õunaäädikas on veidi omapärase maitsega ning ei pruugi kõigile meeldida toidulisandina, on võimalik abiks võtta kõikvõimalikud erinevad maitseköögiviljad, mahlad, siirupid ja maitseained. Eriti hästi sobib õunaäädikas kokku tilli, melissi, piparmündi, basiiliku, peterselli, selleri, salvei, rosmariini, majoraani, pune, aed-liivatee (tüümiani), karri, ingveri, sidruni jt. Looduspere pakutavat ürdivalikut saad piiluda siit. Õunaäädika maitsestamisel ürtidega on piiriks vaid igaühe fantaasia ning maitse-eelistused!

maitseäädikas

Maitseäädikas

  • Pane 60 g hakitud ürte kuumuskindlasse klaasnõusse või pudelisse (võid asendada ka sama koguse küüslaugu või šalottsibulaga).
  • Kuumuta 0,5 l õunaäädikat keemiseni ja kalla ürtide peale.
  • Sulge nõu ja lase äädikal maitsestuda vähemalt 2 nädalat, aeg-ajalt loksutades.
  • Kurna ja pane uuesti pudelisse, kuhu oled lisanud uued värsked ürdid tervete okstena.
  • Säilita suletud pudelis jahedas kohas.

Õlikastme põhiretsept

  • Lahusta 3 spl õunaäädikas 1 tl suhkrut või mett, 0,5 tl soola, 2 tl mahedat sinepit.
  • Sega juurde hakitud maitserohelist (vastavalt maitsele).
  • Kalla juurde peene joana 1-2 spl head õli (parim on külmpressitud oliiviõli), klopi segu vispliga, et tekiks ilus emulsioon.
  • Kui kasutad salatis sibulat, marineeri seda tehtud segus 20 minutit.
  • Võid kasutada õliga segamiseks ka eelnevalt maitsestatud õunaäädikat (maitseäädikat).
  • Maitse parandamiseks võid lisada ka sidrunikoort ja -maha.

 

Kasutatud materjal:

  • A. Luigela “Targalt toitudes terveks”
  • http://www.telegram.ee/toit-ja-tervis/naturaalne-ounaaadikas-iidne-ja-moodne-imeravim

Otsi kategooria järgi