Mis on tooršokolaad?

Võiks ju arvata, et kui sulatan kodus kakaovõi ja  lisan kakaod ja suhkrut ja muid lisaaineid, siis ongi juba tooršokolaad. Tegelikult on tooršokolaad ja toortoit üldse valmistatud põhimõttel, et midagi ei kuumutata üle 45°C selleks, et säiliksid kõik väärtuslikud vitamiinid, mineraalid, ensüümid, antioksüdandid ja südamesõbralikud küllastumata rasvad.

Tooršokolaadi valmistatakse üksnes puhastest, looduslikest töötlemata toorainetest. Tooršokolaadi valmistamisel ei kuumutata tooraineid mitte kunagi.

Tooršokolaadi valmistamisel kasutatakse mitmesuguseid supertoiduaineid, nagu luukumi pulber, kookosõiesuhkur ja maca, chia või goji-marjad. Tänu nendele toorainetele sisaldab tooršokolaad lisaks hõrgule maitsele ka kontsentreeritud kujul kehale vajalikke toitaineid (vitamiine, mineraalaineid, aminohappeid, antioksüdante jne), mis teeb sellest kõige tervislikuma maiuspala maailmas.

Toorkakao on keemiliselt koostiselt meie planeedi üks keerukamaid toiduaineid, sisaldades rohkem kui 1200 eri ühendit. Kuumutamine juba rohkem kui 45 kraadi juures hävitab kõik toitainete omastamiseks vajalikud ensüümid ja paljud väärtuslikud taimsed toitained.

Kauplustes müüdavad nn tavalised šokolaadid sisaldavad palju rafineeritud suhkrut, odavaid taimseid õlisid, piimaprodukte(piimapulber, koorepulber, vadak) ja emulgaatoreid. Peaaegu kõiki kaubandusvõrgus müüdavaid šokolaaditooteid (sh mõru šokolaadi) on tegelikult töödeldud kõrgetel kuumustel, mis vähendab märkimisväärselt šokolaadi toitainete sisaldust.

  1. Tooršokolaad sisaldab olulisi toitaineid: rauda, tsinki, kaaliumi, kaltsiumi, magneesiumi ja vaske ning B-vitamiini. Selles sisalduv serotoniin hoiab aju aktiivse ja mõnusa sumina sees ka tükk aega pärast šokolaadi söömist ning mõjub depressiooni vastasena.
  2. Toortoidud üldse on kõik seedimisele kasulikud, sest sisaldavad kasulikke ensüüme, mis kuumutamisel lagunevad. Süües vähe ensüüme (kuumutatud puu- ja juurviljad) võib kehas tekkida toksilisi ühendeid, suureneb isu, tulevad liigsed kilod ja kroonilised haigused.
  3. Toores taimetoit sisaldab sõbralikke baktereid ja teisi mikroorganisme, mis stimuleerivad immuunsüsteemi ja parandavad seedimist kasuliku mikrofloora abil.
  4. Tooršokolaad tekitab heaolutunde, kuna selle maiuse söömisel vallanduvad „õnnehormoonid“ endorfiinid.
  5. Üks korralik tooršokolaad koosneb suures osas kakaovõist, mis sisaldab rohkelt steariinhapet, tänu millele ei tõsta šokolaadi söömine vere kolesteroolitaset ega suurenda seetõttu ka südame-veresoonkonnahaigustesse haigestumise riski.
  6. Tooršokolaad sisaldab antioksüdante, flavonoide ja polüfenoole, mis kaitsevad südant ja veresoonkonda. Samuti on need kasulikud immuunsüsteemile ning on potentsiaalselt vähki takistavad. Kakaos on rikkalikult antioksüdante, isegi rohkem kui mustikas, rohelises tees, goji marjades või punases veinis. Vähene antioksüdantide hulk kehas kiirendab vananemist.
  7. Viimaste aastate uuringud on tõestanud ka, et šokolaad ei tekita aknet ega hambakaariest.
  8. Tooršokolaad ei põhjusta lastel tähelepanupuudulikkusega seotud hüperaktiivset käitumist ehk hüperaktiivsust.

Me ei taha siin öelda, kuidas elada, kuid me usume, et süües rohkem toorest taimetoitu, teeme endale head ja võimaldame endal elada tervislikumalt ja rõõmsamalt.

Tooršokolaadide valiku leiad Looduspere poest.

 

Main Menu