Kohalik ja hooajaline: seened

/Kohalik ja hooajaline: seened

Kohalik ja hooajaline: seened

Suurem kuuma- ja kuivaperiood paistab olevat läbi saanud, on juba olnud vihmasid ning külmasid öid. Metsadesse on ilmunud seened. On ilmunud ning iga päevaga tekib neid aina juurde. Seened on suurepärane toidulisa meie igapäevaelus, pakkudes meeldivat vaheldust liha- ja kalatoitudele. Lisaks heale maitsele on need ka tervislikud, sisaldades sama vähe toiduenergiat, kui köögiviljad. LooduspereSamuti saame me seentest mitmesuguseid vitamiine. Eri liikides on nende sisaldus muidugi erinev, kuid kõigis leidub kindlasti B-grupi vitamiine ja A-, D-, H- ja C-vitamiini. Seentes on ka pantoteen- ja foolhapet ning karotenoide. Toiteväärtuse seisukohalt on kõige tähtsam seente mitmekülgne mineraalainete sisaldus – neis on muu hulgas rauda, vaske, tsinki, kroomi, fluori, koobaltit, kaaliumi, mangaani, seleeni ja joodi. Märkimisväärset tähtsust omab ka suur kiudainete sisaldus. Seened on igati väärt, et neid suurema saagi korral ka talveks hoidistada.

 

Seenele minnes tasuks meeles pidada järgmist:

  • Korja seeni, mida kindlasti tunned
  • Seente korjamiseks kasuta avarat korvi, mitte kunagi kilekotti (kilekotis seened kuumenedes riknevad ja murenevad). Sakiline seenenuga on korjamisel heaks abivahendiks.
  • Korja seeni tervelt. Tuntud seened võib metsas kohe ära puhastada. Jäta külge ka seenejalg – see on sama söödav kui kübar.
  • Seeni puhastades eemalda kõik mullased, liivased, ussitanud ja määrdunud osised, aga seenejalg jäta kübara külge. Lõika seen piki jalga pooleks, veendudes, et sa ei viiks koju ussitanud seeni.
  • Ära korja seeni saastunud kasvukohtadelt (linnaväljakud, tiheda liiklusega teede ääred, tööstusettevõtete lähedus), sest seal võivad olla seentesse ladestunud raskemetallid (elavhõbe, kaadmium jt)
  • Ära korja riknenud ja vanu seeni, veel enam hallitusega, sest need võivad põhjustada seenetoite süües seedehäireid ja kõhuvalu.
  • Töötle seenesaaki võimalikult kohe metsast koju jõudes. Tiheda lihaga ja kuivad seened võivad külmkapis päevakese oodata.
  • Sorteeri seened liikide kaupa juba puhastamise ajal, sest edasine töötlemine on neil erinev.
  • Pese seeni hoolikalt, et vältida nende pikaajalist leotamist.
  • Kibedamaitselisi männi- ja kaseriisikaid leota vähemalt 8 tundi enne kupatamist, seejuures paar korda vett vahetades.
  • Kupata seeni kuni 15 minutit, et mürgised ühendid lahustuksid vette. Kupatamist vajavad tuntumatest seentest kasepilvik, kuusepilvik, kirbe pilvik, haavariisikas, kaseriisikas, mahe riisikas, männiriisikas, tõmmuriisikas, valge riisikas, lilla ebaheinik, kevadkorgits, harilik külmaseen.
  • Kupatamist ei vaja tuntumatest seentest mage, kollane, veinipunane ja ere pilvik, kuuseriiskas ja kõik puravikud, või- ja lambatatikud, austerservikud, kukeseened, kitsemampel, suur sirmik, šampinjon, must torbikseen. Tõsta need sõelale, vala üle külma veega, nõruta.
  • Hoia kupatamist mittevajavaid seeni enne hoidistamist veidi aega kuumas vees, et nad purki panemisel ei murduks.

Seente säilitamiseks sobivad klaas- ja emailnõud, mitte mingil juhul aga alumiiniumnõud (ka kupatamiseks mitte). Maitseaineid tuleks seente puhul kasutada tagasihoidlikult. Kui maitsetaimi kasutada, siis soositumad on petersell, aed-harakputk, basiilik, aed-liivatee ja till. Seeni võib pärast eeltöötlemist pikemaaegseks säilitamiseks sügavkülmutada, kuivatada, soolata, hapendada või hoidistada purkides (näiteks marinaadis, naturaalselt, soolalahuses või rasvaines). Soolamise võiks tänapäeval välistada, sest on ka tervislikumaid seente hoidistamise meetodeid.

 Looduspere Looduspere

Seeneseljanka (supipõhi) 1 kg tomateid 1 kg kupatatud seeni 1 kg sibulaid 1 kg porgandeid 1 suur küüslauk (2 punast paprikat) 3 spl õuna- või veiniäädikat Toiduõli hautamiseks Musta ja punast pipart Soola, suhkrut Kuivatatud basiilikut Hauta keedunõu põhjas ribadeks tükeldatud seeni umbes 15 minutit. Hauta tükeldatud sibulaid eraldi õliga pannil, nõruta õlist välja  ja lisa seentele. Hauta ka kooritud tükeldatud tomateid ja paprikat sibula hautamisest järele jäänud õiga ning lisa seentele. Hauta eraldi ka ribadeks tükeldatud porgandid vähese õliga, lisa poolpehmena segule. Keeda segu aeglasel tulel vähemalt 40 minutit. Lisa peenpipar, sool, suhkur, basiilik, hakitud küüslauk ning äädikas ja hauta segu veel 5 minutit. Täida kuuma seguga ettevalmistatud purgid ja sulge õhukindlalt. Jahuta kiirelt ja hoia jahedas. Purki panemata jäävad vaid seljankasse kuuluv hapu- või marineeritud kurk ja lihasaadused. Need saab lisada supi valmistamisel. Hoidis sobib ka salatina söömiseks prae kõrval ja pitsakatteks. Looduspere

Kasutatud materjal: A. Luigela “Hoidised” Seeni pildistas: Rohelisem Metsavana

2017-01-30T16:56:11+00:00