Kohalik hooajaline: söödav umbrohi

Paar viimast soojemat päeva on looduse nagu võluväel elama pannud. Eile aias ringi jalutades märkasin, et nii nõgesed, naadid kui ka võilillelehed on juba täiesti arvestatava suurusega, kas siis ära rohimiseks või hoopis nahka pistmiseks. Ka olen ma juba nii mõnedki korrad metsaservas nurmenukulehti näksimas käinud. Eile aga märkasin, et…

Munatoit on igati söömist väärt!

Muna on iidne sigivuse, sünni ja loovuse sümbol. Munas on olemas kõik eluks tarvilik – muidu ei saaks ju tibu kooruda. Kahjuks on hakanud osa inimesi kolesteroolikartuses aina vähem muna sööma. Tegelikult pole hirmuks aga suurt põhjust – targalt toitudes saab organism munast hoopis väga palju väärtuslikku. Tõsi ta on,…

Milline mõju on ultraheliuuringul sinu kõhubeebile?

Rääkides ultraheli mõjust veel sündimata lapsele ei ole minu eesmärgiks kedagi mõjutada ega hirmutada, kuid siiski arvan, tasub teada fakte selleks, et teha enda jaoks õige otsus, seda enam, et ka ultrahelimaailm on pidevas arengus pakkudes põnevust uute 3D/4D ultraheliuuringutega, mille käigus on võimalik isegi loote näojooni visualiseerida ja sellest…

BLOGI menstruaaltooted

Sidemed ja tampoonid või hoopis menstruaalanum?

Prügi ja menstruatsioon Ühekordsed hügieenisidemed ja tampoonid on kõige levinumad ja tuntumad menstruaaltsükli hügieenitarbed. Nad on saadaval supermarketites ja apteekides, samuti ilmub reklaam ajakirjades, televisioonis ja plakatitesl. Enamasti on sõnum reklaamides: puhas, turvaline, praktiline ja diskreetne. Alates esimesest menstruatsioonikorrast kuni menopausini kasutab naine umbes 10 000 tampooni ja/või sidet (4…

Gluteenist, talumatusest ja gluteenivabadest alternatiividest

Gluteenitalumatus on päriliku eelsoodumusega eluaegne autoimmuunne soolehaigus, mida põhjustab ülitundlikkus teraviljavalkude suhtes. Talumatust põhjustab just teraviljades leiduv valgusegu, millele on üldnimeks antud gluteen (ld gluten – liim). Suhteliselt uue kultuurina meie toidulauale jõudnud nisu sisaldab laiemalt kasutatavatest teraviljadest kõige enam valk gluteeni ning on kõige sagedamini seedeprobleemide põhjustajaks. Mitme koosmõju…

Milleks kandelina?

Kindlasti on paljud lapsevanemad enne lapse sündi valiku ees, kas otsustada lapsevankri, kandelina või hoopis mõlema kasuks. Lapsevanker kui selline on tegelikult üsna “uudne” leiutis. Palju kauem on inimkond kandnud oma lapsi kandelinaga seljas, kõhul ja puusal. Ajalool on tavaks teha ringe ja jõuda vanade tõdede juurde tagasi. Lapsekandmine on…

Karkade ehk hibiskuse tee

Kui eelmises postituses sai kirjutatud imelisest punasest rooibose teest, siis täna tahaksin teieni tuua veel ühe tänuväärsete omadustega rubiinpunase tee – karkaade tee. Seda teed valmistatakse hibiskuse õie, mida nimetatakse samuti karkade, kroonlehtedest. Karkadest valmistatud jook on aromaatne, puuvilja-õie maitsega. Sajandeid on araabia rahvameditsiinis karkade tõmmist kasutatud leevendava, spasmolüütilise ja…

Rikkalik Rooibos tee Lõuna-Aafrikast

Nimi Rooibos pärineb Aafrika slängist hollandikeelsele sõnale “punane põõsas”. Rooibos ongi väike põõsasjas taim, mis kasvab ainult Lõuna-Aafrikas. Tal on tihedad nõeljad rohelised lehed, mis muutuvad iseloomulikult punaseks peale nende kääritamist. Rooibose taim on küllaltki õrn ja selle harimine ei ole muutunud palju aastate jooksul. Taimed kasvavad lopsakalt vaid siis,…

Miks just toortatar?

Tatar muudeti põllukultuuriks juba umbes 4000 aastat tagasi Himaalaja mäestikus ning sellest ajast on see leidnud igakülgset kasutamist väga paljudes riikides toidu, dieettoidu ja ravimtaimena organismi tervendamiseks. Tänaseks on tatrakasvatus Eestiski juba laialt levinud. Looduspereski on saadaval nii Eestimaist tatrakruupi, –tangu kui ka eriti tervislikku tatrajahu. Võrreldes nisuga on tatras…

Toitumine kevadel

Aastaaegade vahetudes on ikka vaja taas nii mõndagi endas ümber häälestada. Seda ka toitumises. Seetõttu tahakski täna jagada mõningaid näpunäiteid, mida tasuks oma toitumises jälgida just nüüd – üleminekul talviselt “raskelt” toitumiselt kevadisemale “kergemale”. Et muidu vaest aega täisväärtuslikumalt üle elada, tuleks veebruari teisest poolest hoolikamalt jälgida oomega-rasvhapete tarbimist (kala,…

Loodustekstiilid – hea algus kogu eluks!

Kevadet on tunda juba igal pool – lõhnades, hommikuvalguses, linnulaulus. Kevad on ilus aeg suurpuhastuseks nii kodus, riidekappides kui ka oma mõtetes. Miks mitte vaadata just nüüd kriitilise pilguga üle enda ja oma laste riidevalik ning mõtiskleda selle üle, kas kõik, mida te oma ihu vastu kannate, ongi nii hea,…

Vähenda kehakaalu vannis lõõgastudes!

Kuna peale jõule ja aastavahetust on vahelduva eduga ikka mõtteis (mitte ainult minu) ja kirjutamistes olnud organismi taastamine, turgutamine ning liigsetest kilodest vabanemine, siis mis võiks tunduda veel mõnusam, kui õhtul peale väsitavat tööpäeva vannis lõõgastudes samaaegselt vabaneda nii stressist kui ka üleliigsetest kilodest. Võib-olla mõtlete, et kas see saab…

Kuidas tarbida loodussõbralikult: alustamine

Kohalikus poes oma igapäevaseid sisseoste tehes ei mõtle enamik meist üldjuhul toidu päritolu peale. Määravaks saab toiduaine välimus ja hind. Loodusesõbralikke tooteid tunneme tihti erilise keskkonnamärgi järgi, mida ei tohi kasutada ilma pädeva organisatsiooni loata. Need märgid võivad olla riiklikud, organisatsioonide antud või ka ettevõtte omad. Joonisel näha olevat põhjamaade…

Vahvaid ideid, mida teha Himaalaja soola kristallidega

Looduslik Himaalaja sool ei ole tervisele hea mitte ainult seespidiselt – Himaalaja soolakivist lamp või küünlaalus ruumis mõjub ka viirus- ja külmetushaiguste peletajana – justkui pisike soolakamber teie kodus või töökohas. Looduslikud soolakristallid toimivad ruumis õhku puhastavalt: nahale ja hingamisteedesse ladestuvad soolaioonid hävitavad haigustekitajaid ja hoiavad ainevahetuse tasakaalus. Leebe soolaravi…

Elueliksiir oliiviõli

Esimesed teated oliivide kohta pärinevad Kreeta saarelt umbes 3000-5000 a e Kr, kus neid peeti tarkuse ja rahu sümboliks. Oliiviõli oli hinnatud mitte ainult heade maitseomaduste ja tervislikkuse tõttu, vaid oli tõeline elueliksiir. Oliivipuu oksad ja nendest valmistatud pärjad olid suure tunnustuse ja austuse märgiks väljapaistvatele isikutele ja sündmustele ning…

Kuidas elada üle veel üks pidusöök, see aastavahetuse oma?

Vaevalt said rikkalikud jõululõunad ja -õhtusöögid peetud, kui ees ootab veel üks, see aastavahetuse pidulik söömaaeg. Küllap tundis nii mõnigi meist, et peale jõuluõhtut oli kõhus kuidagi raske olemine – kartul ja kapsad, liha ja jõulumagus punnitasid sees ega tahtnud omavahel kuidagi sobituda. Omalt poolt soovin väga, et see oleks…

Pähklid turgutavad organismi

Varasemal ajal ei möödunud ühtegi jõulupüha ilma metsast korjatud sarapuupähkliteta. Tol ajal oli kombeks panna jõulupudru sisse paar pähklit ja see, kes need endale sai, leidis uuel aastal õnne. Need olid omamoodi toredad, teistmoodi ajad. Nüüdsel ajal aga on puhastatud pähklid kõikjal saadaval, pealegi suures valikus. Pähklid on toitvad ja…

Apelsinist jõululõhna ja tervist

Päikesevili apelsin tõstab tuju ja toonust, aitab vabaneda liigsetest kilodest ning kauem noor ja terve olla! Üks keskmine apelsin sisaldab 45 mg kaltsiumi, 100 mg C-vitamiini (organismile ööpäevaks vajalik askorbiinhappe kogus!), rohkesti vitamiini B1, foolhapet, provitamiini A, kaaliumi, magneesiumi, mangaani, fosforit, rauda, vaske ja tsinki Apelsin on maitsev ravim. Ta…

Tee ise: piparkoogitaigen

Kuigi õues on veel täiesti sügis, ei pääse me ei üle ega ümber juba kaubanduses võimust võtnud jõuluootusajast. Nagu ka kõige muu jõulude juurde kuuluvaga, ei puudu poelettideltki piparkoogitaigen ning värvilised piparkoogiglasuurid. Ka meie peres on selle aasta esimese piparkoogid juba küpsetatud, glasuuritud ning söödudki. Sel korral sai kasutatud küll…

Agaavisiirup – tervislik alternatiiv suhkrule

Agaavisiirup on magustaja, mida toodetakse Mehhikos kindlatest agaavikaktuse liikidest, millest tuntuim on sinine agaav (agave tequiliana). Asteegid kasutasid agaavinektarit nii magustamiseks kui raviotstarbel – vanasti peeti agaavisiirupit lausa jumalate kingituseks. Tänapäeval valmistatakse agaavisiirupit nii Mehhikos kui Lõuna-Aafrikas. Agaavitaimed kasvavad peamiseks Lõuna-Mehhikos vulkaanilisel pinnasel. Need on lihavate suurte lehtedega turdtaimed, mis…

Vürtsid annavad tervist ja sooja

Maitsetaimedena saab kasutada paljusid taimi, mis oma kontsentreeritud lõhna- ja maitseomadustega lisavad toidule lisaboonust. Vürtsideks nimetatakse aga nende taimede seemneid, kuivatatud koort, juuri, vilju ja lehti, mis juba väga väikeses koguses on tuliseks toidulisaks, andes ning säilitades maitset, värvi ja lõhna. Paljusid vürtse kasutatakse ka ravimitööstuses ning kosmeetikas, olles tuntud…

Tee ise: tõhusalt toimiv huulepalsam

Talvised tuuled, niiskus ning külm muudavad meie huuled kuivaks ning valulikuks. Kõigil kindlasti mitte, kuid mul küll. Ja võib-olla ka sul. Eks ta ole, et meie keha kõige õrnem ja haavatavam nahk asubki just huultel, kus ei ole ei higi- ega rasunäärmeid, mistõttu muutuvad nad muust nahapinnast tunduvalt kiiremini kuivaks.…

Tervislik snäkk – maitsvad paisutatud terad

Erinevate paisutatud teraviljadega on inimkond maiustanud juba sajandeid. Maitsvad on sellised snäkid tõepoolest, samuti kiudainerikkad, täis erinevaid vitamiine ja muid kasulikke aineid. Samuti sisaldavad nad võrreldes paljude teiste snäkkidega võrdlemisi vähe kaloreid. Ega teraviljatoodete kasulikkus polegi ju kellelegi eriliseks uudiseks, kuid seni on neid tervislikeks peetud eelkõige just kiudainete tõttu.…

Miks on villane nii mõnus ja soe?

Vill on juba oma olemuselt unikaalne materjal – pehme, vastupidav, hästi niiskust imav ning kehatemperatuuri reguleerivate omadustega. Hoolimata igat sorti mahumaterjalide uurimiseks kulutatud miljonitest tuleb tunnistada teatud villa omaduste paremust. Lisaks sellele on läbi aastate toimunud ka villa kui materjali areng. Veel hiljuti lõhnas villane rõivas juba pärast lühikest matka…

Main Menu