Apelsinist jõululõhna ja tervist

Päikesevili apelsin tõstab tuju ja toonust, aitab vabaneda liigsetest kilodest ning kauem noor ja terve olla!

Üks keskmine apelsin sisaldab

  • 45 mg kaltsiumi,
  • 100 mg C-vitamiini (organismile ööpäevaks vajalik askorbiinhappe kogus!),
  • rohkesti vitamiini B1,
  • foolhapet,
  • provitamiini A,
  • kaaliumi,
  • magneesiumi,
  • mangaani,
  • fosforit,
  • rauda,
  • vaske ja
  • tsinki

Apelsin on maitsev ravim. Ta aitab tõrjuda paljusid haigusi, kuna soodustab seedimist ja viib organismist välja jääkained. On tõestatud, et apelsinikoores sisalduvad vitamiinid ja pigmendid stimuleerivad nakkuste eest kaitsvate antikehade teket, tõrjuvad vabu radikaale ja kiirendavad haavade parenemist.

  • Antioksüdantsete omaduste tõttu vähendab apelsin vähiriski.
  • Omalt poolt aitab sellele kaasa ka vitamiin C, mis takistab kantserogeensete ainete teket seedetraktis sisalduvatest nitrititest ja nitraatidest.
  • Bioflavonoidid muudavad veresooned elastsemaks, väheneb trombi- ja ateroskleroosioht.
  • Apelsinide söömine normaliseerib seedetegevust ja aitab ära hoida kõhukinnisust.
  • Apelsini viljalihas sisalduvad kiudained vähendavad tühja kõhu tunnet. Migreeni puhul on soovitatud süüa 4-5 apelsini korraga.

Aroomiteraapias

kasutatakse apelsiniõli söögiisu suurendamiseks ja seedimise soodustamiseks, spasmide lõõgastamiseks, ülemiste hingamisteede, nahapõletike, külmetushaiguste jm korral. Apesinide kasutusala on võrdlemisi lai:

  • Apelsinimahl on pressitud kas koos koorega purustatud tervetest apelsinidest (tööstusliku mahlakonstentraadi tarbeks) või pooleks lõigatud apelsiniviljast (koheseks tarbimiseks).
  • Klaasitäis värskelt pressitud apelsinimahla hommikusöögi kõrvale annab päevaks sama energia, mis tee või kohv (jooma peaks selle kohe pärast pressimist, sest aja jooksul paljud kasulikud ained lagunevad).
  • Apelsiniõli on mahlatööstuse kõrvalsaadus. Seda kasutatakse jookide ja toitude maitsestamiseks ning lisandina parfüümides ja aroomiõlides. Apelsiniõli sisaldab 90% limoniini, koos teiste tsitrusõlidega lisatakse seda ka mitmete majapidamiskemikaalide koostisesse.
  • Apelsinipuu õielehti kasutatakse “roosivee” analoogi apelsiniõievee valmistamiseks. See meeldivalt tsitruselõhnaline vesi on leidnud oma kindla koha nii kosmeetikas kui Prantsuse ja Lähis-Ida köögis, kus seda kasutatakse magustoitude ja küpsetiste koostises. Hispaanias juuakse apelsini õielehtedest teed.
  • Apelsinimarmelaad on hoidis, mille tegemiseks kasutatakse reeglina ära terve vili. Säsi ja seemned pannakse eraldi kotti ning keedetakse koos mahla ja kooreribadega, et neist eralduks marmelaadi tarretumiseks vajalik pektiin. Apelsinimarmelaadi sobib väga hästi kasutada ka talvistes küpsetistes.
  • Apelsinikoort kasutatakse koide eemale hoidmiseks riidekapist.
  • Kuivatatud apelsinid leiavad kasutust floristikas ja dekoratiivesemete valmistamises.
  • Alkoholitõmmist tarvitatakse mõningate ravimite, toidulisandite ja loodustoodete värvimiseks ning maitse parandamiseks.
Šokolaadi-apelsinimarmelaadi kook

Glasuur:

Vahusta munad suhkruga.

Sulata pliidil või ja lisa hulka šokolaaditükid.

Sega, kuni šokolaad on sulanud, jahuta.

Sega munavahu hulka küpsetuspulbriga segatud jahu, marmelaad ja šokolaadi-või segu.

Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 26 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi.

Küpseta 180-kraadises ahjus 45 minutit.

Glasuuri jaoks kuumuta kastrulis koor, lisa šokolaad ja või. Võta tulelt ja sega hästi läbi. Lase täielikult jahtuda.

Torka koogi sisse hambatikuga väikesed augud ja niisuta kas apelsinimahla või piimaga.

Kata kook glasuuriga.

Kasutatud materjal:

Main Menu