Tee ise: piparkoogitaigen

Kuigi õues on veel täiesti sügis, ei pääse me ei üle ega ümber juba kaubanduses võimust võtnud jõuluootusajast.

Nagu ka kõige muu jõulude juurde kuuluvaga, ei puudu poelettideltki piparkoogitaigen ning värvilised piparkoogiglasuurid. Ka meie peres on selle aasta esimese piparkoogid juba küpsetatud, glasuuritud ning söödudki. Sel korral sai kasutatud küll poetainast ja -glasuure, kuid tahes-tahtmata jäi pilk taina koostisosadele, kust ei puudunud ka margariin, emulgaatorid, säilitusaine, toiduvärvid jms.

Kõik see pani taas kord mõtlema, et jõuluaeg ju alles tulemas ning sellega seoses küllap veel nii mõnigi piparkoogitegu veel ees, kodune taignavalmistamine pole aga hoopiski mitte raketiteadus – seega, miks mitte natuke “toiduga mängida” ja valmistada mõned pisut tervislikumad piparkoogid. Isetehtud piparkookidesse saab ka just vastavalt oma maitsele lisada hakitud pähkleid, seemneid või muud põnevat ning lisaväärtust pakkuvat. Ka sobib piparkoogitaigen ise kasvõi mõnusaks jõulukingiks sõbrale või toredale kolleegile 🙂

Traditsiooniline piparkoogitaigen

Väga hästi rullitav piparkoogitainas, millest saab teha nii õhemaid kui paksemaid piparkooke. Antud retseptist valmib 1,4 kg tainast. 2 dl siirupit (vastavalt oma eelistusele, kas heledat või tumedat) 2 dl suhkrut 1 spl jahvatatud kaneeli 2 tl jahvatatud nelki 1 spl jahvatatud kardemoni 1 tl ingveripulbrit VÕI siis kuni pakk piparkoogimaitseainet 250 g võid 2 muna 600 g nisujahu (u 1 liiter) 2 tl söögisoodat Kuumuta potis siirup koos suhkru ja jahvatatud maitseainetega keemiseni. Tõsta pott tulelt ning sega juurde tükeldatud või. Sega, kuni või on sulanud ning lase veidi jahtuda. Lisa ükshaaval kloppides munad. Sega söögisooda jahule ning lisa vähehaaval siirupi-võisegule. Sõtku tainas hoolega läbi ja paki kilesse. Hoia vähemalt järgmise päevani külmikus.

Piparkoogitaigen meega – pisut teismoodi, aga väärt katsetamist!

Meega taigen on muredam, kui traditsiooniline piparkoogitaigen, kuid mida rohkem rullida, seda soojemaks ja kleepuvamaks taigen muutub. 1,5 dl mett 2 dl fariinsuhkrut 1 tl jahvatatud kaneeli 1 tl jahvatatud kardemoni 1 tl jahvatatud ingverit 1 tl jahvatatud nelki 1 sidruni koor 0,25 tl soola 250 g võid 2 muna 1 tl küpsetuspulbrit Umbes 1 dl jahvatatud mandleid 9 dl nisujahu Sulata paksu põhjaga potis või pannil mesi ja fariinisuhkur, lisa kõik maitseained ja sidrunikoor (võib nii riivitult kui tükkidena, viimasel juhul eemalda need peale keemist). Lase segul korraks keema tõusta. Tõsta seejärel tulelt ja aseta või sinna sulama. Kui või on sulanud ja segu jahtunud, lisa munad ja küpsetuspulbriga segatud jahu ning lõpuks ka jahvatatud mandlid. Sega väga kaua ja hoolega. Lõpuks pane taigen toidukilesse ja aseta jahedasse või külmkappi vähemalt ööpäevaks.

 piparkoogid

Piparkoogiglasuur

Piparkoogiglasuuri võib maitsestada näiteks sidruni– või apelsinimahlaga või värvida naturaalsete toiduvärvidega (näiteks paar tilka aroonimahla annab ilusa roosa glasuuri).

1 munavalge

3-4 dl tuhksuhkrut (sõltub munavalge suurusest)

Lisa tuhksuhkur vähehaaval munavalgele

Vahusta, kuni segu on ühtlaselt valge ja läikiv, aga mitte veel nõtkuv.

Tee küpsetuspaberist väikene tuutu või võta väike kilekott, lõika otsa pisike auk.

Pane glasuur tuutusse ja kaunista piparkoogid vastavalt soovile.

Kasutatud materjal:

 

Main Menu