Soojendavaid talviseid jooke nii peolauale kui piknikule

  Talv on eriline aeg nautida soojendavate vürtside võlusid nii toidulaual kui talvistes jookides. Kuigi jõulud on läbi, ei ole peod ja mõnusad koosviibimised vahvate inimeste seltsis sellega lõppenud. Ees on veel mitu karget talvekuud, aastavahetus, talvelaste sünnipäevad, pimedad talveõhtud koos kallite lähedastega, talvised piknikud, vastlapäev ning palju-palju muid erinevaid…

Sibul ja küüslauk rahvameditsiinis

Küllap on enamikele meist teada, et nii sibul kui küüslauk on efektiivsed vahendid külmetushaiguste ennetamisel ja ravis. Küllap on pea igaühel meist varuks ka mõni kodune retsept, kuidas neid lauguliste sugukonda kuuluvaid imevilju kõige efektiivsemalt kasutada. Näiteks ma ise olen päris mitu korda küüslaugu abil edukalt ravinud nii kõrva- kui…

Inglise traditsiooniline jõulukeeks

Möödunud aastal sai mulle osaks au valmistada jõuludeks traditsioonilist jõulukeeksi. Kogemus oli põnev ning tulemus väärt kordamist. Traditsioonilise inglise jõulukeeksi eripära seisneb selles, et keeks tehakse sageli isegi kuni 6 kuud enne jõule valmis ning hellitatakse seda siis aeg-ajalt alkoholiga immutades. Minu keeks valmis 2 nädalat varem ning piisas sellestki. Lisaks…

Taimne tarretisetort

Leidsin taimetoit.ee lehelt fantastilise Sandra Vungi taimse tarretisetordi retsepti ja mõtlesin, et kuna meie poodides on praegu Destination smuutid (mango-passioni, vaarika-pirni ja õuna-mustika) suure allahindlusega, oleks see üks igati vahva nädalavahetusekatsetamine. Sandra sõnul on järgnev retset küllaltki universaalne, et sellega peaks saama valmistada igasuguseid erinevaid taimseid tarretisekooke erinevate katete ja…

Kohalik hooajaline: must aroonia

Olen vahepeal nii tööst kui loodusest eemal olnud, kuna sünnitasin terve ja tragi poja. Aga nüüd olen ma tagasi ning nüüd on just see viimane aeg midagi arooniatega ette võtta. Esimesed külmad on neid juba jõudnud näpistada, esimesed vihmad pesta, just nüüd on on viimane aeg neid veel purki ja…

Kohalik hooajaline: maasikas

Juba mõnda aega lõhnavad turuletid ja suuremate kaubanduskeskuste sissepääsude esised värskete maasikate järele, juba on Poola maasikate kõrvale ilmunud ka Eesti maasikad. Ka aedades võib nii mõnigi noppida ja suhu pista esimesi päikesepunaseid marju. Mmm… see magus maasikaaeg – tundub, et suvi on hoolimata heitlikest ilmadest tõepoolest alanud. Maasikas on…

Kohalik hooajaline: võilill

Juba iidsetest aegadest on võilille hinnatud kui väärt ravimtaime. Rahvameditsiinis on võilille nimetatud elu eliksiiriks, verepuhastajaks, kõhulahtistajaks, maksakorrastajaks ja väsimuse kõrvaldajaks. Võilillelehed sisaldavad C-vitamiini, karoteeni, E-vitamiini, B1-, B2-, B3-vitamiini, mineraalainetest kaltsiumi, kaaliumi, rauda ja fosforit. Võilill sobib hästi tervise turgutajaks südame- ja veresoonkonnahaiguste korral toidus, teena, siirupina. Salatina ületavad võililled lehtsalatit…

Kohalik hooajaline: söödav umbrohi

Paar viimast soojemat päeva on looduse nagu võluväel elama pannud. Eile aias ringi jalutades märkasin, et nii nõgesed, naadid kui ka võilillelehed on juba täiesti arvestatava suurusega, kas siis ära rohimiseks või hoopis nahka pistmiseks. Ka olen ma juba nii mõnedki korrad metsaservas nurmenukulehti näksimas käinud. Eile aga märkasin, et…

Munatoit on igati söömist väärt!

Muna on iidne sigivuse, sünni ja loovuse sümbol. Munas on olemas kõik eluks tarvilik – muidu ei saaks ju tibu kooruda. Kahjuks on hakanud osa inimesi kolesteroolikartuses aina vähem muna sööma. Tegelikult pole hirmuks aga suurt põhjust – targalt toitudes saab organism munast hoopis väga palju väärtuslikku. Tõsi ta on,…

Kohalik hooajaline: kasemahl

   Lõpuks on käes kevad. Minu jaoks oli see juba lapsepõlves kauneim ning oodatuim aeg. On olnud alati põnev jälgida, kuidas kogu maa tärkab uuele elule –  kuidas saabuvad kodumaale tagasi sajad erinevad rändlinnud, kuidas poevad mullast välja esimesed võililled, naadipojad ja nurmenukud, kuidas puhkevad pungadest noored lehed.   Kevad on…

Gluteenist, talumatusest ja gluteenivabadest alternatiividest

Gluteenitalumatus on päriliku eelsoodumusega eluaegne autoimmuunne soolehaigus, mida põhjustab ülitundlikkus teraviljavalkude suhtes. Talumatust põhjustab just teraviljades leiduv valgusegu, millele on üldnimeks antud gluteen (ld gluten – liim). Suhteliselt uue kultuurina meie toidulauale jõudnud nisu sisaldab laiemalt kasutatavatest teraviljadest kõige enam valk gluteeni ning on kõige sagedamini seedeprobleemide põhjustajaks. Mitme koosmõju…

Rikkalik Rooibos tee Lõuna-Aafrikast

Nimi Rooibos pärineb Aafrika slängist hollandikeelsele sõnale “punane põõsas”. Rooibos ongi väike põõsasjas taim, mis kasvab ainult Lõuna-Aafrikas. Tal on tihedad nõeljad rohelised lehed, mis muutuvad iseloomulikult punaseks peale nende kääritamist. Rooibose taim on küllaltki õrn ja selle harimine ei ole muutunud palju aastate jooksul. Taimed kasvavad lopsakalt vaid siis,…

Main Menu