Kohalik hooajaline: must aroonia

AroniamelanocarpaVikingterm2

Olen vahepeal nii tööst kui loodusest eemal olnud, kuna sünnitasin terve ja tragi poja. Aga nüüd olen ma tagasi ning nüüd on just see viimane aeg midagi arooniatega ette võtta. Esimesed külmad on neid juba jõudnud näpistada, esimesed vihmad pesta, just nüüd on on viimane aeg neid veel purki ja pudelisse pista ning talvelgi nende vitamiiniderikkusest osa ja kasu saada. Väärtuslikest mustadiest arooniatest ei oska paljud inimesed kahjuks lugu pidada. Aroonia on väga saagikas põõsas ning inimesed ei teagi, kuhu saaki panna. Kahju, kui väärt viljad jäetakse põõsa külge talvituma ega osata teha neist tervislikke hoidiseid.

Musta aroonia marjad on magushapu maitsega, veidi mõrkjad ja kootavad. Marjad sisaldavad suhkruid, eriti glükoosi ja fruktoosi. Viljades on ka sorbiiti, mistõttu sobivad nad hästi suhkruhaigetele. Peale selle leidub marjades veel flavonoide, karotenoide, pektiinaineid ja orgaanilisi happeid. Marjad sisaldavad rohkesti kaltsiumi ja teisi mineraalaineid ning mikroelemente. Eriti oluline on must aroonia joodi allikana, temas on joodi 2-3 korda rohkem kui teistes marjades ja puuviljades. Ka rauasisaldus on mustal aroonial kõrge – 100 g marjades on 4-7 mg rauda, kusjuures organismi päevane rauavajadus on keskmiselt 15 g. Musta aroonia viljade peamine väärtus ja populaarsus on seotud rohke P- ja PP-vitamiini sisaldusega, nad on verekapillaare tugevdava toimega. Veel leidub neis C-, E-, K-, B1- ja B2-vitamiine. Rohke bioaktiivsete ainete sisaldus (flavonoidid, karotenoidid, antotsüaniidid, foolhapped jt) teeb musta aroonia üheks tähtsamaks ravimviljaks. Vitamiinid ja mineraalained säilivad arooniamarjades ja -hoidistes väga hästi. Looduslikest värvainetest on marjades rohkesti antotsüaane, millest mõned on mikroobidevastase toimega ja aitavad marju hästi säilitada.

Teades musta aroonia biokeemilist koostist, saab selgeks ka nende kasulikkus meie organismile. Nad tugevdavad immuunsüsteemi ja reguleerivad südametegevust, vähendavad vaimset ja füüsilist väsimust, aitavad kõrge vererõhu ja veresoonte lupjumise korral, hoiavad elastsena veresoonte seinad, laiendavad veresooni, tugevdavad verekapillaare, normaliseerivad kolesterooli ainevahetust, korrastavad seedimist, suurendavad maomahla happesust, ergutavad kilpnäärme tegevust jne.

Pärast esimest öökülma paraneb marjade maitse tunduvalt nagu pihlakamarjadelgi, kuid kahjuks väheneb siis C-vitamiini sisaldus. Külmkapis hoituna on arooniamarjade vitamiinide kaod minimaalsed ja seal säilivad nad värskena isegi mitu kuud. Marju võib kaua aega värskena säilitada ka vesihoidisena. Sügavkülmutada terveid marju eriti ei soovitata, sest nii väheneb C-vitamiini sisaldus ja kest muutub sitkeks. Küll aga võib neid külmutada segapüreena või segamahlana. Hästi valminud arooniamarju on mõtet säilitada ka kuivatatult, kusjuures ei esine erilist vitamiinide kadu ja C-vitamiin säilib väga hästi.

 

Arooniamahl (vale-kirsimahl)

8 kg arooniaid

5 peotäit kirsilehti

2 kg ebaküdooniaid või 1 pakk sidrunhapet

Suhkrut

Lao emailämbrisse musta aroonia marjad kihtimisi kirsilehtede ja läbi hakklihamasina aetud ebaküdooniaviljadega (umbes 6 cm marjakihti, 1 cm lehti ja 1 cm ebaküdooniaputru). Pane pealmiseks kihiks lehed ja vala peale keev vesi (ebaküdoonia puudumisel lahusta 1 pakk sidrunhapet veel), nii et kõik oleks kaetud. Pane peale kerge vajutis ja kaas ning hoia soojas kohas 12 tundi ja veel toatemperatuuril teine 12 tundi. Kurna kirsimaitseline vedelik keedunõusse, misa suhkrut vastavalt maitsele. Kuumuta mahla 10 minutit 90 kraadi juures, eemalda vaht. Vala mahl ettevalmistatud purkidesse, sulge õhukindlalt ja jahuta.

 

Arooniamarjasalat

500 g arooniaid

1 kg õunatükke

3 kl vett

200 g suhkrut

5 spl õunaäädikat

Tükike kaneelikoort

5 nelki

Pane vesi suhkru ja maitseainetega 8 minutiks keema, lisa õunaäädikas ja kurna. Lao õunatükid ja puhastatud marjad ettevalmistatud purkidesse ja vala üle kuuma marinaadiga. Pastöriseeri keedunõus 85 kraadi juures umbes 20 minutit. Sulge purgid õhukindlalt ja jahuta. Paljudel juhtudel jääb marinaad kasutamata. Siit soovitus – vee ja äädika asemel võid kasutada ka rabarberi- või ebaküdooniamahla.

Otsi kategooria järgi