Soojendavaid talviseid jooke nii peolauale kui piknikule

 

Talv on eriline aeg nautida soojendavate vürtside võlusid nii toidulaual kui talvistes jookides. Kuigi jõulud on läbi, ei ole peod ja mõnusad koosviibimised vahvate inimeste seltsis sellega lõppenud. Ees on veel mitu karget talvekuud, aastavahetus, talvelaste sünnipäevad, pimedad talveõhtud koos kallite lähedastega, talvised piknikud, vastlapäev ning palju-palju muid erinevaid võimalusi nautimaks elu ja selle maitseid. Mina ise armastan väga talvepiknike koos laste, pööraste kelgusõitude ja kuuma vürtsikakaoga … mmmmm kui mõnus 🙂DSC_0048

Alljärgnevalt valik vürtsiseid talvejooke laiast maailmast. Leidku igaüks oma (uus) lemmik!

 

Jõulunaps, mis sobib suurepäraselt vürtsitama ka aastavahetuse või sünnipäeva peolauda

Vürtsikas jõulunaps, mille tegemine ei võta palju aega, kuid jook tuleks valmis teha umbes nädal enne tarvitamist, kuna siis jõuavad kõik maitsed paremini esile tulla.

 

3 1/2 dl valget viina

1 tükk kaneelikoort

8 nelgitera

1 tl kardemoniseemneid

2-3 tähtaniisi

1 spl suhkrut

2 tükki pomerantsikoort (võib asendada ka apelsinikoorega)

 

Punane glögi

7-8 dl jõhvikamahla või 1 pudel punast veini

3 tükki kaneelikoort

3 tähtaniisi

1 tl kardemoniseemneid

8 vürtsitera

1 dl suhkrut

2 tükki pomerantsikoort (või apelsinikoort)

Lase kõik ained kastrulis soojaks ja hauta nõrgal tulel umbes 10 minutit. Jook ei tohi keeda! Soovi korral võib lasta mõnda aega teeküünla kohal tõmmata. Kurna enne serveerimist maitseained välja.

 

Valge veini glögi

Sellel valgest veinist valmistatud glögil on pehme ja meeldiv vanilli- ja pomerantsimaitse.

2 vanillikauna

1 pudel valget veini (poolkuiva)

1 dl suhkrut

1 tükk kaneelikoort

2 tükki pomerantsikoort (apelsinikoort)

1 dl rosinaid

Lõika vanillikaunad pikuti lahti. Lase kõik ained pliidil kuumaks ja jäta nõrgale tulele 10-15 minutiks tõmbama.

 

Kardemonijook

3 pudelit jõuluõlut

1 pudel porterit

1 pudel neutraalse maitsega limonaadi

1/2 dl madeirat

Näpuotsatäis jahvatatud kardemoni

1 spl sidrunimhala

Sega kõik ained kannus vahetult enne serveerimist

 

Talvesmuuti

Kiiresti valmiv talvine energiajook

1 kooritud apelsin

1 kuivatatud viigimari

1 dl vanillijogurtit

1 dl piima

1 spl toorsuhkrut

Näpuotsatäis jahvatatud kardemoni, kaneeli ja ingveri segu

Poolita apelsin ja haki viigimarjad. Töötle kõiki komponente mikseris. Kalla klaasi soovi korral puista peale veel veidi kardemoni. Joo ja naudi.

 

Vürtsikohv

Jõulumaitseline caffe latte

Kardemoniseemneid, kaneeli ja nelki

1/2 tassi piima

1/2 tassi kanget värskelt valmistatud kohvi

Purusta kardemon uhmris ja sega jahvatatud kaneeli ning nelgiga; arvesta 1/3 vürtsimõõt (1 vürtsimõõt = veetand teelusikatäit) tassi kohi kohta. Lase piim soojaks (mitte keema) ja klopi vispliga vahtu. Kalla kohv tassi, lisa piim ja puista peale maitseained.

 

Te latte

Teesõprade uus lemmik

Teed – vali oma lemmiktee!

Terveid nelke, kardemoniseemneid ja värsket ingverit

Piima

Toorsuhkrut

Valmista oma lemmiktee koos mõne terve nelgitera, kardemoniseemne ja väikeste ingveritükkidega. Lase veidi aega seista ja tõmmata. Lase piim soojaks (mitte keema) ja vahusta vispliga. Kurna tee, lisa toorsuhkur ja vahustatud piim.

 

Soe vürtsikakao

Hea võtta termosega kaasa talvisele jalutuskäigule või piknikule

1 liiter piima

100 g tumedat šokolaadi

2 spl suhkrut

1 tähtaniis

2 tükki kaneelikoort

2 näpuotsatäit purustatud kardemoni

Lase piim kuumaks. Sega juurde kõik maitseained. Kalla termosesse. P.s. ära unusta enne serveerimist maitseaineid välja kurnata.

 

Retseptid võetud S. Danielssoni raamatust “Vürtsid toidus”

Foto: Aile Nõupuu

Main Menu