Tervislik snäkk – maitsvad paisutatud terad

Erinevate paisutatud teraviljadega on inimkond maiustanud juba sajandeid. Maitsvad on sellised snäkid tõepoolest, samuti kiudainerikkad, täis erinevaid vitamiine ja muid kasulikke aineid. Samuti sisaldavad nad võrreldes paljude teiste snäkkidega võrdlemisi vähe kaloreid. Ega teraviljatoodete kasulikkus polegi ju kellelegi eriliseks uudiseks, kuid seni on neid tervislikeks peetud eelkõige just kiudainete tõttu.

Tegelikult sisaldavad popkorn ja ka teised paisutatud teraviljad sama palju tervisele kasulikke antioksüdante  nagu puu- ja juurvili.

Alles hiljuti on teadlased aga avastanud, et popkorn ja selle taolised tooted, nagu paisutatud riis, tatar, nisu jms, sisaldavad ka polüfenoole – aineid, mis aitavad vähendada südamehaiguste ja vähi riski.

  • Antioksüdantidena eemaldavad nad organismist vabu radikaale ehk kemikaale, mis võivad kahjustada keha rakke ja kudesid.
  • Polüfenoolid on antioksüdantidena isegi kümme korda efektiivsemad kui C- ja E-vitamiin.

Teraviljatoodetest polüfenoole avastanud USA keemik Joe Vinson Pennsylvanias asuvast Scratoni ülikoolist on enda sõnul tõeliselt üllatanud popkornis sisalduvast polüfenoolide tasemest, märkides, et kruusitäis plaksumaisi sisaldab sama palu polüfenooli kui õun.

Peab märkima, et kuigi paisutatud teraviljad on eestimaalastele ehk veel pisut võõrad, nii snäkkide kui erinevate toiduretseptide koostisosadena, koguvad nad siiski populaarsust. Seda enam, et tegemist on ikkagi täiesti naturaalsete ning tervislike toiduainetega kõige selle värv-, säilitus- ja e-ained täis valiku kõrval, mida tavakaubanduses pikkade lettide viisi näha võime.

Ja just praegu, pikkadel ja pimedatel sügisõhtutel, on ju tõeliselt vahva aeg erinevate põnevate retseptide katsetamiseks ning uute maitsete proovimiseks.

Isetehtud maiustused on ka väga armas kingiidee!

paisutatud riis šokolaadis

Maapähkli-šokolaadiruudud

100 g tumedat šokolaadi

150 g maapähklivõid

60 g paisutatud riisi või tatart (vastavalt oma maitse-eelistusele)

või popcorni

Vooderda kandiline küpsetusvorm küpsetuspaberiga. Murra šokolaad tükkideks ja sulata vesivannil. Kui šokolaad on sulanud, lisa maapähklivõi ja sega ühtlaseks massiks. Puista peotäis paisutatud riisi (või tatart) vormi põhja. Ülejäänud sega maapähkli-šokolaadisegu sisse. Vala mass vormi ning silu pealt enam-vähem ühtlaseks. Pane paariks tunniks jahedasse tahenema.

Lihtne paisutatud nisuga juustukook

Põhi:

200 g võid

80 g suhkrut

25 g mandlijahu

5 dl jahu

1 muna

1/4 tl soola

1/2 tl vaniljeekstrakti

1 tl sidrunimahla

Täidis:

4 karpi (700 g) Milka toorjuustu

200 g paisutatud nisu meega

Kui võimalik, valmista tainas köögikombainis. Selleks vala jahu, sool ja mandlijahu masinasse. Lisa väikesed võitükid ning lase lõiketeral nii kaua töötada, kuni valmib riivsaiataoline mass. Lisa muna, suhkur, sidrunimahl ja vaniljeekstrakt. Kui tainas on ühtlane, vormi sellest kiiresti pall, mässi kilesse ja pane kaheks tunniks külmikusse tahenema. Kui sul köögikombaini kasutada ei ole, siis sega jahuga sool ja mandlijahu. Sega kokku muna, toasoe või ja suhkur, sidrunimahl ja vaniljeekstrakt. Vala jahusegule ning haki noaga (ära käsi kasuta, kuna käed on soojad), kuni saad pudrutaolise massi. Mässi kilesse ja pane külmikusse kaheks tunniks tahenema. Suru koogipõhi 24 cm läbimõõduga koogivormi põhja ja äärtele. Kata vormi servad fooliumiga ning küpseta 190 kraadi juures 15 minutit. Lase jahtuda. Sega Milka toorjuust nisupallidega ning vala eelküpsetatud põhjale. Serveeri kohe.   Kasutatud materjal:

  • http://forte.delfi.ee/news/teadus/uuring-popkorn-on-tervisele-kasulik.d?id=25228305
  • http://kokkama.blogspot.com/2010/01/maapahkli-sokolaadiruudud.html
  • http://crystels.blogspot.com/2012/03/lihtne-paisutatud-nisuga-juustukook.html

Main Menu