Kohalik hooajaline: maasikas

Juba mõnda aega lõhnavad turuletid ja suuremate kaubanduskeskuste sissepääsude esised värskete maasikate järele.

Ka aedades võib nii mõnigi noppida ja suhu pista esimesi päikesepunaseid marju. Mmm… see magus maasikaaeg – tundub, et suvi on hoolimata heitlikest ilmadest tõepoolest alanud.

Maasikas on veerikas (temas on keskmiselt 89% vett), vähese happesisaldusega (sidrunhape, õunhape jt) äärmiselt vitamiiniderikas mari – ta on oma vitamiinidesisalduse poolest enamlevinud aiakultuuridest mustsõstra järel lausa teisel kohal.

Kõige rohkem on temas C-vitamiini (kuni 76 mg 100 g kohta) ning ta on rikas verd tugevdavatest bioaktiivsetest toitainetest.

Puuviljade ja marjade hulgas on maasikas esikohal inimorganismile kasulike raua-, kaltsiumi-, kaaliumi- ja fosforiühendite poolest.

Mikroelementidest on olulisemad jood, mangaan, koobalt jt. Maasika spetsiifiline aroom on tingitud eeterlikest õlidest. Toitained asuvad pindmises kihis ja seetõttu tuleb hoiduda marju vigastamast, sest sellega kaasneb C-vitamiini hulga kohene vähenemine.

Teades nüüd seda, kui oluline on maasikas meie organismile, peaksime teda hooajal võimalikult palju värskelt sööma, aga ka leidma võimalusi tema parimaks säilitamiseks. Vajame me ju seda suvist terviseturgutajat hädasti ka talvel!

Maasikas on mari, mida sobib õnneks väga mitmel viisil hoidistada – nii sügavkülmutatult kui erinevate hoidistena, üksi või koos teiste marjade-puuviljadega. Sügavkülmutamisel säilib maasikate aroom ja värvus, kui lisame neile ka pisut suhkrut. Vähene suhkru lisamine ainult tugevdab maasika häid omadusi ja aitab säilitada C-vitamiini.

Enda ja oma pere tervise huvides oleks hea, kui ka suhkur oleks naturaalne roosuhkur, mitte odav sünteetiline tavakaubanduses müüdav nn “valge suhkur”.

Maasikate sügavkülmutamiseks:
  • Sega puhtad, veest hästi nõrutatud tiheda viljalihaga terved või purustatud marjad kausis vähese suhkruga (1 kg marjadele 1-2 klaasi suhkrut)
  • Tõsta plastkarpidesse ja sulge kaanega
  • Hoia paar tundi külmkapis ja tõsta siis sügavkülma. Säilita kuni 9 kuud -18 kraadi juures
  • Kui maasikad on puhtad ja korjatud päikesepaistelisel päeval, võib need panna karpi pesemata. Kuna suhkur kuivade marjadega ei haaku, võib valade peale ka jahtunud suhkrusiirupit.

Sügavkülmutamise kõrval on aga ka maasikahoidised toredaks vahelduseks.

Hoidistamiseks sobivad tumedad, tihke viljalihaga hapukad maasikasordid. Nii saame neist näiteks maitsvat kompotti, moosi ja püreed kas iseseisvalt või koos teiste sobivate marjadega.

Mahlastest ja õrna tekstuuriga marjadest valmistame mahla ja siirupit.

Kompotiks ja moosiks on mõtet maasikaid teha segahoidistena.

Segamoosidele ja -kompottidele annab maasikas originaalse maitse.

Üldtuntumad on maasika-rabarberimoos ja maasikad mustade sõstarde või tikritega, maasika-tikrikompott jt.

Maasika-tikrikompott

1 kg maasikaid

1 kg poolvalminud tikreid

Siirup:

2 l vett või meelepärast mahla

1 kg suhkrut

Pane pestud puhastatud maasikad vaheldumisi puhastatud poolvalminud tikritega ettevalmistatud purkidesse. Raputa aeg-ajalt purki, et täita tühimikke. Keeda suhkrulahust 5 minutit, riisu vaht. Kalla kuum lahus peene joana marjadele, et tühimikud täituksid ja õhk eralduks. Pastöriseeri pooleliitriseid purke 85 kraadi juures 20 minutit, liitriseid veidi kauem.

Sulge purgid õhukindlalt, jahuta kiirelt maha. Säilita jahedas. Arvesta, et liitrine purk mahutab 500-600 g marju ja umbes 400 g siirupit (viimast keeda varuga).

maasikakook2

Kõige lihtsamini valmiv maasikakook

Pisut teistsugune maasikakook, millel on põhjaks vaid maasikad – kiire, lihtne ja ülimalt maitsev 🙂

350 g maasikaid 150 g

150 g šokolaadi

400 g toorjuustu

75 g küpsiseid

2 dl rõõska koort (35%)

1 spl suhkrut

Mandlilaaste (kaunistuseks)

Viiluta maasikad ning aseta need alusele. Sulata šokolaad vesivannil. Sega toasoe toorjuust lahti ning lisa sellele sulatatud šokolaad. Vala segu maasikatele. Raputa toorjuustusegu peale purustatud küpsised. Vahusta koor suhkruga ning kata kook vahukoorega. Kaunistuseks rösti pannil koogi peale mandlilaaste. Serveeri.   Kasutatud materjal:

  • A. Luigela “Hoidised”
  • http://www.kokkama.ee/2012/07/koige-lihtsamini-valmiv-maasikakook.html
  • Maasikakoogi pilt pärit samuti Ragne blogist

Main Menu