Milliseid ohtlikke e-aineid väldid sina?

e-ained Viimastel aastatel on inimeste teadlikkus e-ainetest ning nende sisaldusest toidus märgatavalt tõusnud. Lausa nii palju, et seda pole saanud tähelepanuta jätta ka paljud suurtootjad. Üha rohkem on hakatud pakkuma lihatooteid, mille peale on kirjutatud “ei sisalda naatriumglutamanaati”, pagaritooteid, mille pakenditel ilutseb märge “e-ainete vaba” jms.

Minu arust on hea, et inimesed mõtlevad sellele, et toit oleks puhtam ja keemiavabam, ka see on hea, et suurtootjad on sellest aru saanud. Nemad küll ei väärtusta tõenäoliselt endiselt üksikisiku tervist ning heaolu, vaid mõtlevad asjaolule, et nende kaup müüks”, kuid alustuseks asi seegi – hea on teada, et inimesed eelistavad üha enam ja enam puhast toitu.

Siiski peab teadma ka seda, et kõik toidule lisatavad ained ei ole ohtlikud, mõned neist on suisa looduslikud. Et aga ka teie, head sõbrad, oskaksite poes silte lugedes orienteeruda, mida võtta ning mida jätta, tekkis vajadus kirjutada alljärgnev postitus.

Mis siis on see toidu lisaaine ehk e-aine?

Lisaaine, rahvapäraselt tuntud kui e-aine, on looduslik või sünteetiline aine, mida lisatakse toidule tehnoloogilisel eesmärgil. Lisaaineid kasutatakse näiteks toidu paremaks säilitamiseks (säilitusained), vajaliku konsistentsi saavutamiseks (stabilisaatorid, tarretavad ained, emulgaatorid), toidule atraktiivsema värvuse andmiseks (toiduvärvid) jne.

Teoreetiliselt peab lisaainete kasutamise vajadus olema põhjendatud – see tähendab, et lisaained on lubatud vaid juhul, kui toidu omaduste parandamist või toiteväärtuse säilitamist ei ole võimalik saavutada muude tehnoloogiliste võtetega.

Milline on lisaainete päritolu? Lisaaineid võib nende päritolu järgi jaotada kolmeks:

  • ained, mis on eraldatud loodusest, näiteks agar-agar (E406) ja karrageen (E407) merevetikatest, pektiin (E440) puuviljadest jne.
  • ained, mis esinevad toidus looduslikult, kuid on saadud sünteesi teel ehk nö loodussamased ained, näiteks antioksüdant askorbiinhape (E300), mida leidub looduses (sidrun, mustsõstrad, astelpaju on tuntumad askorbiinhappe ehk C-vitamiini allikad) või säilitusained sorbiinhape (E200) ja bensoehape (E210), mida leidub pihlakates, jõhvikates jm.
  • ained, mis on saadud keemilise sünteesi teel ja millele pole looduses analoogi, näiteks antioksüdandid butüülhüdroksüanisool (E320) ja butüülhüdroksütolueen (E321) või asovärvid.

E-ainete tervisemõju

Väga paljude toidu lisaainete mõju tervisele veel ei teata või alles uuritakse – seega on kasutusel hulk e-aineid, mis võivad kujutada potensiaalset ohtu meie tervisele. Paljud e-ained võivad tervisele kahjulikku mõju avaldada ka alles aastatepikkuse kasutamise tulemusena, kuid tundlikel inimestel ja lastel võib negatiivne reaktsioon välja lüüa ka kohe – seda siis allergia, astma, hüperaktiivsuse ja muude tervisehäirete näol.

Probleemseimad on aga siiski need lisaaained, mille tervist kahjustav mõju ei avaldu mitte koheselt, vaid pikaajalisel kasutamisel. Need võivad põhjustada näiteks vähki või geenikahjustusi.

Kahjulike lisaainete nimekirja tippu kuuluvad kindlasti kõik asovärvid, mis on tihtipeale peidetud ilusate nimede taha, näiteks Fantale omase värvi andnud E110 ehk päikeseloojangukollane. Tänaseks on tootja õnneks sellest ainest lahti öelnud ja Fanta hoopis lahjemat värvi. Tervisehädasid, nagu löövet, sügelust ja suu- ning limaskestade paistetust võib põhjustada ka paljudes lihatoodetes , suppides ja puljongites sisalduv E621 ehk naatriumglutamaat. Eriti tähelepanelik tasuks olla ka magusaine aspartaami E951 puhul. Jaapanis on näiteks keelatud müüa tooteid, mis sisaldavad Aspartaami (E951) – Eestis aga sisaldavad seda paljud lahjad ja suhkruvabad tooted, lastele mõeldud vitamiinikommid ning siirupid, millest tehakse morssi muuhulgas ka laste sünnipäevadeks!

Alljärgnevalt nimekiri e-ainetest ehk mida mingi e-aine võib põhjustada:

Tabel E – ainetest
 

E tüüp

Mis haigusi põhjustab

Kus kasutatakse eriti tihti

 
E100-Kurkumiin
E101-Riboflaviin (vitamiin B2)
E102-Tatrasiin Ülitundlikus põhjustab nõgeslöövet Põhjustab allergilist nohu ja halvendab astmat. Tekitab migreeni, kõhuvalu,  nägemishäireid, liigesevalu. Tekitab lastel üliaktiivsust ja käitumishäireid. Jäätis, magustoidud, jogurtid, puuviljakonservid, närimiskumm, karastusjoogidk  
Asovärvid:
E104
E110
E122
E123
E124
E128
E129
E133
E142
E151
E154
E155
Vt. E102 Karastusjoogid, maiused, saiakesed, supid, kosmeetika, jäätis, kala, jm tooted, kus on vajalik tuua esile toote värv ll
E120-Karmiinpunane Tehakse emaste kilptäide kuivatatud kehadest. Võib tekitada astmat ja eluohtlikke allergilisi reaktsioone. Alkohol, karastusjoogid, supid, saiakesed, magustoidud, huulepulk  
E124-Erütrosiin
Võib häirida kilpnäärme ja närvirakkude talitlust
Mõjutab hormoone, maksa ainevahetuset

Põhjustab käitumishäireid

Keeksid, karastusjoogid, magustoidud, maiustused    
E131-PatentsinineE 132-Indigokarmiin Ülitundlikel põhjustab nahapunetust, hingamisraskusi. Põhjustab vererõhulangust ja šokki. Puuviljakonservid, joogid ja maiustused  
E150-Karamell Võib tekitada kõhulahtisust Õlu, karastusjoogid, koolajoogid, maiustused, jäätis
E161g-Kantaksantiin Võib tekitada nõgeslöövet ja silma võrkkesta muutusi Vorstid, leib, naha pruunistust mõjutav kosmeetika
E-173-Alumiinium Mürgitab kesknärvisüsteemi rakke. Põhjustab Parkinsoni tõbe ja seniilset dementsust saiakeste ja maiustuste kaunistused iii
E-200-Sorbiinhape Nahaärritused, põletustunne suus. Raskendab astmat, nõgeslöövet piimatooted, jogurt, leib, veinid, maiustused, juustud, koogidöö  
E-210-214-Bensoehape, bensonaadid Mõjutab allergikuid, astmaatikuid. Tekitab peavalu, migreeni, maoärritust. Ägestab atoopilist dermatiiti. Ergutab hüperaktiivsust. Lülitab välja DNA ahela tähtsaid osi ja kahjustab rakke. Kui seguneb c-vitamiiniga, tekib benseen, mis tekitab vähki. Tekitab Parkinsoni tõbe ja maksatsirroosi joogid, kastmed, kalatooted
 
E-220-Vääveldioksiid-säilitusaine Tekitab hingamisraskusi, bronhide kokkutõmbeid, limaskesta põletikke. Ägestab astmat karastusjoogid, kuivatatud puuviljad, kartulikrõpsud, veinid, siidrid yyy
E-239-Heksametüleentetramiin Tekitab seedekanali ja kuseteede häireid (juust, kalakonsevid)

Laguneb organismis formaldehüüdiks ja ammoniaagiks.
Need on vähkkasvajat ja allergiat põhjustavad ained
juust, kalakonsevid fff
E242-Dimetüülkarbonaat Nõgeslööve, soolestiku probleemid, peavalu vorsti- ja lihatooted, teeb liha punaseks, mis muidu oleks hallikas
E-251-Naatriumnitraat Imikutel on keelatud, sest tekitab hapnikupuudust Koguneb põllumajandussaadustesse. (Lihast pooltooted, , kalakülmsäilitus,, suitsukala, juustud) ffff
E280-Propioonhape Rottidel ja hiirtel on tekitanud mao limaskestahaavandeid ja kasvajaid Külmutatud leivad ja saiakesed
E300-Askorbiinhape
Sünteetiliselt valmistarud C vitamiin
üle 100 g päevas tekitab neerudega probleeme
joogid, jahud, leivatooted, puuviljatooted, liha, lastetoidud
E-310-312-gallaadid Nõgeslööve, hingamisteede häired. Põletava suu sündroom.  Alandab viljastumisprotsenti ja lisab vastsündinute surmajuhtumeid majoneesid, salatikastmed,õlid, friikartulid tttt
E-320-(BHA) Butüülhüdroksüanisool Astma, allergiline nohu, nõgeslööve. Võib põhjustada munasarjeade geneetilisi muutusi (margariinid, õlid, kartulikrõpsud, saiakesed, närimiskumm) gggg
E-321-(BHT) Butüülhüdroksütolueen Astma, allergiline nohu, ekseemid, allergia. Kopsuväärareng. Maksarakkude jagundumine, liigkasv ja kasvajad (õlid, piima-ja koorepulbrid, kartulikrõpsud ja maiustused rrrr
E407-Karrageen Soolestikuvaevused, EU maades on lõhustunud karrageen keelatud, immuunsüsteemi muutused kalatooted, juustud, jäätis, maiustused
 
E420-Sorbitol Kõhugaasid, kõhulahtisus ja valud dzemmid, saiakesed, marmelaadid
E430-Polüoksüetüleen Kuseteede ja seedeprobleemid ning peavalu karastusjoogid
E445-Kampoll Loomkatsetel näidustatud suure hulga neerukivide teket jahud, liha, juustud
E461-Metüültselluloos Gaasid ja soolestiku probleemid sai ja maiustused
E510-Ammooniumkloriid Vererõhu tõus sai ja maiustused
E514-Naatriumsulfaat Vererõhu tõus mineraalveed
E554-Talk Dementsuse, Parkinsoni tõve ja Alzheimeri teke koore-, muna- ja keeksipulber, kastmed, puljongikuubikud
E559-alumiiniumsilikaat vt. E554 Närimiskumm
E-620-624-glutamaadid (ka hiina toidus) Südame pekslemine, peavalu, näo punetus, lihas-ja liigesvalud, migreenid. Ei tohi anda alla 12 aastastele lastele. Sõltuvusaine. Põhjustab pidurdamatust (lihaleeme maitse-lihatoidud, valmistoidud, puljongikuubikud, salatukastmed, maitsesegud)
 
E-951-Aspartaam-(magusaine)
Epilepsia. Neuroloogilised käitumishäired-ahistutunne, masendus, unetus, pearinglus,
peavalud, üleüldine totakuse teke, ajukasvajate teke

Organismis (30kraadi juures) laguneb metanooliks NB! Väga mürgine

(kaljad, limonaadid, siirupid, jogurtid, kommid, mahlad, magustoidud, närimiskummid)  
E-952-Tsüklamiinhape-magusaine Fotodermatiit. USA-s ja inglismall keelatud. Võib tekitada põievähki Keelatud lastele ja rasedatele (Karastusjoogid, mahlad, puuvilja-ja juurviljakonservid, jäätis, moosid) ddd
E-954-Sahhariin-magusaine Tekitab vähki. Keelatud rasedatele ja lastele (karastusjoogid, mahlad, magustoidud, jäätis, moosid) aaa

 

SIIN saadaval ka voldikud ohtlike e-ainetega väljaprintimiseks ja näiteks rahakoti vahel kaasaskandmiseks!   Kasutatud materjal:

  • http://www.tunnetoitu.ee/e-ained/
  • http://integraal.ee/terviseklubi/Ohtlike-E–ainete-tabel.php
  • http://www.meediatera.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=16&Itemid=15
  • http://tarbija24.postimees.ee/216766/tasuta-voldik-aitab-e-ainetest-hoiduda

Otsi kategooria järgi