Hanerasv – toiduks, raviks, kosmeetikumiks

Lähenev aastalõpp toob nuumhane toidulauale. Haneliha läheb loomulikult söögiks, aga mida hakata peale hanerasvaga? Rohkem kui toduvalmistamiseks on meie aladel hanerasva kasutatud loodusravimina, see on ka iidne kosmeetikum. hanerasvToatemperatuuril on hanerasv pooltahkes olekus. Põhjus on rasva biokeemilises koostises. Nimelt on hanerasvas esindatud kõik kolm rasvhapete põhirühma. Kõige rohkem on monoküllastumata rasvhappeid, koguseliselt järgnevad neile küllastatud rasvhapped ning kõige vähem leidub polüküllastumata rasvhappeid. Just küllastumata rasvhapete suur koguhulk tagabki hanerasva kerge määritavuse isegi toatemperatuuril.

Puhas hanerasv on koostiseltki küllaltki ühekülgne toode. Lisaks rasvadele leidub selles vähesel määral nn “halba kolesterooli” (27,7%) ning suurel määral antimikroobse toimega palmitoleenhapet (20,7%). Väheses koguses leidub hanerasvas ka A- ja E-vitamiini. Energeetiliselt väärtuselt on hanerasv täpselt samasugune nagu iga teisegi looma rasv, andes ühe grammi lõplikul lõhutamisel ligikaudu 9 kilokalorit energiat. Järelikult ei vasta visalt levivad uskumused hanerasva väikesest kalorisisaldusest paraku tõele.

Hoopis rohkem kui toiduvalmistamiseks on meie aladel hanerasva kasutatud loodusravimina. Nahale talutavalt sooja, sulatatud hanerasva soovitatakse määrida ülemiste hingamisteede haiguste korral nii rindkerele kui ka jalataldadele. Pärast määrimist tuleb need kohad ka soojalt sisse mähkida. Hanerasva, mee, mesilasvaha ja ravimtaimede (näiteks saialilleõli, nuluõli) kokkusegamisel valmistatakse erinevaid ravisalve. Hanerasva võib kasutada raviks ka päris väikestel beebidel!. Hanerasva kaitsvaid omadusi kasutati siis, kui pikka aega oli vaja viibida niiskes ja külmas kliimas. Näiteks näo ja käte kokkumäärimine hanerasvaga tekitas nahale soojust säilitava ja niiskust takistava kihi. Seda võtet kasutatakse mõnikord tänapäevalgi juhul, kui karmis talvises kliimas on vaja ette võtta pikki retki või seista välitingimustes pikka aega valvepostil. Naha määrimine hanerasvaga aitab tundlikul nahal vältida ka külmakahjustusi.

hanerasvasalv_New-300x300 REVI0322-300x300 REVI0339-300x300

Toiduks kasutatakse hanerasva eeskätt nendes maades, kus hanekasvatus läbi aegade heal järjel on olnud. Nii on ungari rahvusköögile omaseks hanerasvaga määritud leivakäärud, mis maitsestatud paprikapulbri ja sibulaviiludega. Seevastu prantslased leiavad, et praetud kartulid on tõelise väärtusega vaid siis, kui neid praadida hanerasvaga, mis annab sellele lihtsale toidule eriliselt hõrgu maitse. Eriti tuntud ongi hanerasva kasutamine just Prantsusmaa, Inglismaa ja paljude teiste riikide restoraniköökides. Näiteks Iisraeli restoranides kasutataksegi toiduvalmistamisel ainult hanerasva.

Hanerasva küpsetamis-praadimisomadused on üle keskmise head, oluline on vaid jälgida, et temperatuur liiga kõrgeks ei tõuseks ning rasv kärssama ei hakkaks. Selle rasva suitsemistemperatuur on vahemikus 185-190 kraadi C. Eesti köögis kasutatakse hanerasva suhteliselt vähe ning haneküpsetamisest üle jäänud rasv segatakse tavaliselt hapukapsastega. Vähest kasutamist on tinginud ka selle rasva haruldus, kuid nüüd on meilgi müügil puhas ja pakendatud hanerasv. Suletud õhukindlas pakendis ja jahedas säilib hanerasv edukalt pikka aega.

Ahjulõhe suvikõrvitsa ja hanerasvaga

300 g lõhefileed

1 suvikõrvits

Soola, musta pipart

4 spl oliiviõli

Aedtilli

0,5 kg kartulit

2 spl hanerasva

4 küünt küüslauku

Rosmariini

Eelkuumuta ahi 200 kraadini. Piserda ahjuvorm üle oliiviõliga ja aseta sellele soolaga hõõrutud lõhefilee. Viiluta suvikõrvits pikuti viiludeks ja aseta lõhe kõrvale. Piserda veel natukese oliiviõliga ja pista ahju. Küpseta 200 kraadi juures 30 minutit (olenevalt lõhe paksusest). Maitsestatud pipra ja hakitud tilliga. Koori kartulid, auruta potis poolpehmeks ja aseta ahjuvormi. Lisa hanerasv, rosmariin ja purukspressitud küüslauguküüned. Küpseta 200-kraadises ahjust 20-25 minutit vastavalt sellele, kas soovid krõbedamaid või vähem krõbedaid kartuleid.  

 

Kasutatud materjal:

  • http://naistekas.delfi.ee/kodu_ja_aed/kook/hanerasv-toiduks-ja-tohterdamiseks.d?id=20429966
  • http://toidutare.ee/

Main Menu