Magneesiumi olulisusest

Magneesium on üks olulisemaid, kui mitte kõige olulisem mineraalaine inimese kehas. Magneesiumi on vaja: organismi soolade koostises luukoe tekkeks – tal on roll kaltsiumi ainevahetuses (aitab ennetada osteoporoosi ehk luude hõrenemist) südamelihaste tööks ja vereringe reguleerimiseks energia vabastamiseks närvide ja lihaste toimimiseks vähemalt 300 põhilises ensümaatilises reaktsioonis süsivesikute ainevahetuse mõjutamiseks…

Vähenda kehakaalu vannis lõõgastudes!

Kuna peale jõule ja aastavahetust on vahelduva eduga ikka mõtteis (mitte ainult minu) ja kirjutamistes olnud organismi taastamine, turgutamine ning liigsetest kilodest vabanemine, siis mis võiks tunduda veel mõnusam, kui õhtul peale väsitavat tööpäeva vannis lõõgastudes samaaegselt vabaneda nii stressist kui ka üleliigsetest kilodest. Võib-olla mõtlete, et kas see saab…

Kuidas tarbida loodussõbralikult: alustamine

Kohalikus poes oma igapäevaseid sisseoste tehes ei mõtle enamik meist üldjuhul toidu päritolu peale. Määravaks saab toiduaine välimus ja hind. Loodusesõbralikke tooteid tunneme tihti erilise keskkonnamärgi järgi, mida ei tohi kasutada ilma pädeva organisatsiooni loata. Need märgid võivad olla riiklikud, organisatsioonide antud või ka ettevõtte omad. Joonisel näha olevat põhjamaade…

Vahvaid ideid, mida teha Himaalaja soola kristallidega

Looduslik Himaalaja sool ei ole tervisele hea mitte ainult seespidiselt – Himaalaja soolakivist lamp või küünlaalus ruumis mõjub ka viirus- ja külmetushaiguste peletajana – justkui pisike soolakamber teie kodus või töökohas. Looduslikud soolakristallid toimivad ruumis õhku puhastavalt: nahale ja hingamisteedesse ladestuvad soolaioonid hävitavad haigustekitajaid ja hoiavad ainevahetuse tasakaalus. Leebe soolaravi…

Elueliksiir oliiviõli

Esimesed teated oliivide kohta pärinevad Kreeta saarelt umbes 3000-5000 a e Kr, kus neid peeti tarkuse ja rahu sümboliks. Oliiviõli oli hinnatud mitte ainult heade maitseomaduste ja tervislikkuse tõttu, vaid oli tõeline elueliksiir. Oliivipuu oksad ja nendest valmistatud pärjad olid suure tunnustuse ja austuse märgiks väljapaistvatele isikutele ja sündmustele ning…

Kuidas elada üle veel üks pidusöök, see aastavahetuse oma?

Vaevalt said rikkalikud jõululõunad ja -õhtusöögid peetud, kui ees ootab veel üks, see aastavahetuse pidulik söömaaeg. Küllap tundis nii mõnigi meist, et peale jõuluõhtut oli kõhus kuidagi raske olemine – kartul ja kapsad, liha ja jõulumagus punnitasid sees ega tahtnud omavahel kuidagi sobituda. Omalt poolt soovin väga, et see oleks…

Pähklid turgutavad organismi

Varasemal ajal ei möödunud ühtegi jõulupüha ilma metsast korjatud sarapuupähkliteta. Tol ajal oli kombeks panna jõulupudru sisse paar pähklit ja see, kes need endale sai, leidis uuel aastal õnne. Need olid omamoodi toredad, teistmoodi ajad. Nüüdsel ajal aga on puhastatud pähklid kõikjal saadaval, pealegi suures valikus. Pähklid on toitvad ja…

Apelsinist jõululõhna ja tervist

Päikesevili apelsin tõstab tuju ja toonust, aitab vabaneda liigsetest kilodest ning kauem noor ja terve olla! Üks keskmine apelsin sisaldab 45 mg kaltsiumi, 100 mg C-vitamiini (organismile ööpäevaks vajalik askorbiinhappe kogus!), rohkesti vitamiini B1, foolhapet, provitamiini A, kaaliumi, magneesiumi, mangaani, fosforit, rauda, vaske ja tsinki Apelsin on maitsev ravim. Ta…

Tee ise: piparkoogitaigen

Kuigi õues on veel täiesti sügis, ei pääse me ei üle ega ümber juba kaubanduses võimust võtnud jõuluootusajast. Nagu ka kõige muu jõulude juurde kuuluvaga, ei puudu poelettideltki piparkoogitaigen ning värvilised piparkoogiglasuurid. Ka meie peres on selle aasta esimese piparkoogid juba küpsetatud, glasuuritud ning söödudki. Sel korral sai kasutatud küll…

Priméal agaavisiirup 330g

Agaavisiirup – tervislik alternatiiv suhkrule

Agaavisiirup on magustaja, mida toodetakse Mehhikos kindlatest agaavikaktuse liikidest, millest tuntuim on sinine agaav (agave tequiliana). Asteegid kasutasid agaavinektarit nii magustamiseks kui raviotstarbel – vanasti peeti agaavisiirupit lausa jumalate kingituseks. Tänapäeval valmistatakse agaavisiirupit nii Mehhikos kui Lõuna-Aafrikas. Agaavitaimed kasvavad peamiseks Lõuna-Mehhikos vulkaanilisel pinnasel. Need on lihavate suurte lehtedega turdtaimed, mis…

Vürtsid annavad tervist ja sooja

Maitsetaimedena saab kasutada paljusid taimi, mis oma kontsentreeritud lõhna- ja maitseomadustega lisavad toidule lisaboonust. Vürtsideks nimetatakse aga nende taimede seemneid, kuivatatud koort, juuri, vilju ja lehti, mis juba väga väikeses koguses on tuliseks toidulisaks, andes ning säilitades maitset, värvi ja lõhna. Paljusid vürtse kasutatakse ka ravimitööstuses ning kosmeetikas, olles tuntud…

Tee ise: tõhusalt toimiv huulepalsam

Talvised tuuled, niiskus ning külm muudavad meie huuled kuivaks ning valulikuks. Kõigil kindlasti mitte, kuid mul küll. Ja võib-olla ka sul. Eks ta ole, et meie keha kõige õrnem ja haavatavam nahk asubki just huultel, kus ei ole ei higi- ega rasunäärmeid, mistõttu muutuvad nad muust nahapinnast tunduvalt kiiremini kuivaks.…

Tervislik snäkk – maitsvad paisutatud terad

Erinevate paisutatud teraviljadega on inimkond maiustanud juba sajandeid. Maitsvad on sellised snäkid tõepoolest, samuti kiudainerikkad, täis erinevaid vitamiine ja muid kasulikke aineid. Samuti sisaldavad nad võrreldes paljude teiste snäkkidega võrdlemisi vähe kaloreid. Ega teraviljatoodete kasulikkus polegi ju kellelegi eriliseks uudiseks, kuid seni on neid tervislikeks peetud eelkõige just kiudainete tõttu.…

Miks on villane nii mõnus ja soe?

Vill on juba oma olemuselt unikaalne materjal – pehme, vastupidav, hästi niiskust imav ning kehatemperatuuri reguleerivate omadustega. Hoolimata igat sorti mahumaterjalide uurimiseks kulutatud miljonitest tuleb tunnistada teatud villa omaduste paremust. Lisaks sellele on läbi aastate toimunud ka villa kui materjali areng. Veel hiljuti lõhnas villane rõivas juba pärast lühikest matka…

Hanerasv – toiduks, raviks, kosmeetikumiks

Lähenev aastalõpp toob nuumhane toidulauale. Haneliha läheb loomulikult söögiks, aga mida hakata peale hanerasvaga? Rohkem kui toiduvalmistamiseks on meie aladel hanerasva kasutatud loodusravimina, see on ka iidne kosmeetikum. Toatemperatuuril on hanerasv pooltahkes olekus. Põhjus on rasva biokeemilises koostises. Nimelt on hanerasvas esindatud kõik kolm rasvhapete põhirühma. Kõige rohkem on monoküllastamata…

Sügis ja aktiivne eluviis

Jätkuks eelmisele postitusele saleneda soovijate abivahenditest, soovin täna rääkida erinevatest enese liigutamise võimalustest sügisel. Kahjuks võtavad nii mõnedki meist sügise saabudes hoiaku, et kõik ilus on läbi ning on aeg vajuda talveunne. Tegelikult on aga ka sügis väga ilus aeg, mille saabudes ei tasuks unustada, kui tähtis on värske õhk…

Salenemist soodustavad abivahend – roheline kohviuba

Väga paljud naised ja üha enam ka mehed ei ole rahul oma kehakaaluga. Kaalu- ja rasvumisprobleemid on tingitud üsna mitmetest erinevatest asjaoludest, sealjuures ka kiirest elutempost, mille juurde kuuluvad ebatervislikud ja ebaregulaarsed söögikorrad, palju kontorilaua taga istumist, vähe aega tegeleda ainult iseendaga ning kõigest sellest tingitud stress. Hetkel, mil inimene…

Mustikad

Põhja-Ameerika indiaanlased kasutasid juba ammustel aegadel mustikate marju ravimina. Täheldati, et mustikate söömine muudab inimese tugevaks ning ka haigused ei tule kimbutama. Mustikamarjad on rikkad antioksüdantide poolest. 100 grammist mustikatest saame keskmiselt 40 mg C-vitamiini, lisaks veel B-grupi vitamiine, karotenoide ja muid kasulikke aineid. Marjad sisaldavad suhkruid, eeterlikke õlisid, pektiini,…

Tee ise: toitev näokreem

Sügisesed külmad tuuled ja pea igapäevased vihmasajud panevad tahes-tahtmatult mõtlema, mida see kõik meie näonahale teeb. Tõsi ta on, et nahk on kuivem ja kahvatum ning vajab sellises olukorral erilisemat hoolt, mis hõlmab ka igapäevast kreemitamist toitva ning suvisest kergest emulsioonist märksa rammusama näokreemiga. Siiski, enne, kui endale uut näokreemi…

Tähtsamad teraviljad ja nende omadused

Viimasel ajal olen palju kuulnud omavahel küllaltki vasturääkivaid fakte teravilja vajalikkuse ja mittevajalikkuse kohta. Tänases infoga üleküllastunud maailmas tähendab see minu jaoks vaid seda, et lõplikud otsused tuleb langetada ikka ainult endal ja oma enese õigema sisetunde järgi. Mina isiklikult tarbin teraviljatooteid võrdlemisi palju ning usun ka nende vajalikkusse meie…

Kohalik ja hooajaline: sibul

Sibul ja teised laugud kuuluvad taimeda hulka, mida on isegi Piiblis mainitud. Sibul ja küüslauk, mis on tähtsamad laukude pere esindajad, leidsid kasutamist juba vaaraode juures 1550. aastal eKr. Egiptlased uskusid, et sibul suudab surnu taas elustada. Püramiide ehitanud töömeestele oli sibul üks põhitoitudest. Sellest ajast pärit papüürused andsid juba…

Kohalik ja hooajaline: ploomid

Ploomipuu on Eestis viljapuude seas arvult teisel kohal õunapuu järel. On olemas kollaseid, roosasid, punaseid, rohekaid ja üsna tumesiniseid ploome, mis võivad kaaluda 15 kuni 120 grammi. Rääkides ploomidest, tulevad arvesse ka tema perekonda kuuluva kreegipuu ning haralise ploomipuu ehk alõtša viljad. Ploomides on olenevalt sordist 70-90% vett ja kuivainet…

Kohalik ja hooajaline: kõrvits

Sügis on mõnusalt rikkalik aeg – saagikoristusaeg. Kohalikku ja hooajalist toorainet toiduvalmistamiseks on korraga kohe väga palju ning eks nii mõndagi sellest vitamiiniderikkast küllusest on võimalik säilitada ka päikesevaesteks pimedateks, niisketeks sügis- ning krõbekülmadeks talvekuudeks. Kuna öökülmad on siin-seal juba tunda andnud ning hallased sügishommikud käega katsuda, otsustasin täna kirjutada…

Mesi ja ilu

Nagu eelmises postituses lubatud sai, kirjutan seekord meest ning tema kasutamisest erinevates iluprotseduurides – juuste- ja nahahoolduses. Mesi on imevahend, mis on ilu teeninud aastatuhandete vältel. Juba Kleopatra olevat mett kasutanud piimavannis oma keha niisutamiseks. Mesi ongi tuntud just oma niisutavate omaduste poolest omades võimet siduda endaga tavapärasest rohkem õhuniiskust…

Main Menu