Milleks kandelina?

Kandelina kasutades on lapsel võimalus maailma uudistada turvalisest ja kindlast kohast, ilma soonivate rihmade, pandlate või rõngasteta. Eriti hästi mõjub armastava ema/isaga koos liikumine lapsele. Laps tunneb ennast turvaliselt ja samas stimuleerib see tasakaalutunnet ning liikuvust. Lapsed, keda kantakse, nutavad vähem, jäävad paremini magama, saavad varem iseseisvaks ja enesekindlaks, arenevad…

Aktiine rasedus ja sünnitus

Igapäevane küsimustik raseduse ajal – Binnie A Dansby Töö igapäevase küsimustikuga aitab sul jäädvustada seda loovat perioodi, sinu rasedust. Nende küsimustega töötamise lihtne ja reaalne väärtus on olla rohkem ühenduses iseendaga selles kiirustavas maailmas. Need küsimused annavad sulle võimaluse oma mõtteid ja kõiki olulisi tundeid üles tähendada. Kirjutades oma päevikusse…

heitmann felle lambanahk

Kuidas valida lambanahka?

Beebi sündides tekib tihti küsimus, et millist lambanahka osta vankrisse. Sügised ja talved on meil pikad ja vankris tuleb selja alt külma ning nii on oht, et beebi külmetab kiirelt, ilma et sellest arugi saame. Unustame mõnikord, et kuigi ise ju õues vankriga jalutades liigume ja saame nii sooja, siis…

Kuidas leevendada sääsepunnide sügelemist?

Käes jälle sääseaeg ja kui kahe möödunud aasta kohta saab öelda, et oli tagasihoidlik, siis nüüd on nad täies koosseisus jälle platsis. Kuna aga lapsed ilusate ilmadega enam toas ei püsi ja just nii ongi hea, on sääsed, sääsepunnid ja punnide ebameeldiv sügelemine väga päevakorral. Varasemalt oleme siin-seal kirjutanud küll…

Rabarber

  Esimene, kes trotsides kevadisi öökülmi, oma nina mullast välja pistab, on rabarber ning ta ei tee seda sugugi arglikult ega tagasihoidlikult, vaid ikka suurelt ja uhkelt, nagu ühele kevadisele aiakuningannale igati vääriline. Kuna rabarbris on palju õun- ja sidruhapet ning teisigi säilitamist soodustavaid aineid, on ta hea hoidistamise materjal.…

Loo endale oma unistuste aed!

  Lõpuks ometi, peale nii-niiii pikana tundunud ootamist, on kätte jõudnud imekaunis kevad – üks põnevamaid aegu aiapidaja jaoks. Teine põnev aeg saabub siis, kui kõik kevadel külvatu ja istutatu hakkab õitsema ning vilju kandma. Tegelikult algab minu aedniku aasta juba talvekuudel, mil peenraid katab paks lumi ning aias on…

Linaseemned turgutavad ja tugevdavad

Linaseemnete kasutamine algas juba kiviajal. Milline on linakasvatuse kodumaa, pole teada. Küll aga on teada, et lina on üks vanimaid kultuurtaimi, selle seemneid on söönud nii inimesed kui loomad juba tuhandeid aastaid, ka on linaseemneid ning õli kasutatud lisaks toidulauale ka rahvameditsiinis. Linaseemnete bioloogiline väärtus ravimtoiduainena seisneb peamiselt selles, et…

Õunaäädika ülistuseks

Õunaäädikas on üks neist suurepärastest toiduainetest, mida võimalik keha puhastavaks abivahendiks kasutada – nii lihtne ja samas nii universaalne – kõlbab ühekorraga nii organismi puhastamiseks kui tugevdamiseks, raviks ja isegi toiduks. Iseäranis hästi passib ta maitsestama kevadisi rohelisi salateid nii õlikastme koostisosana kui iseseisva põneva maitseäädikana. Õunaäädikas on tõhus naturaalne ja…

Kuidas alustada kanapidamist päris algusest?

Minu ja küllap ka paljude teiste poole, kes oma pere tarbeks kanu (ja muid linde) peavad, pöörduvad aeg-ajalt julged ja mõtlevad inimesed, kes tahaks oma perele pakkuda ehedat ja naturaalset muna ja/või linnuliha tavakaubanduse lettidel leiduva suurfarmide toodangu asemel, tüüpiliste algaja küsimustega. Kuidas ja millest alustada? Kust osta kanad/tibud? Mitu kana…

Kingi jõuluks isetehtud maiustusi!

  Seoses saabuvate jõuludega olen tänavu väga isetehtud maiustuste lainel. Olen surfanud internetis, lugenud teiste kokkamishuviliste kommiretsepte, tellinud kommivorme ja üht-teist ka oma peast leiutanud ja nuputanud. Mulle meeldib, kui jõulud jäävad oma olemuselt soojaks ja isiklikuks, millekski muinasjutuliseks, kuhu igalt poolt vägisi pealesuruv tarbimismaailma sisse ei suuda tungida. Isetehtud…

Klassikalised kodused piparkoogid

Hoolimata sellest, et maa on ikka veel peaaegu roheline ja ülepäeva sajab vihma, hakkab ei-tea-kust ligi hiilima jõulutunne. Tahaks tube kaunistada, lastega jõuluehteid meisterdada, igatsen mandariini ja vürtside lõhna ning verivorsti. Samuti on taas, nagu jõuluajal ikka, tulnud vastupandamatu soov ise kodus piparkooke teha, just selliseid, mis on päris algusest peale…

Seesamiseemned sümboliseerivad surematust

  Seesamiseemned on toitude maitsestamisel olnud kasutusel juba aastatuhandeid. Tegelikult ongi seesamiseemned vanim teadaolev kirjasõnas nimetatud maitseaine, mida olla mainitud Assüürias juba 5000 aasta eest. Hindu uskumuste järgi sümboliseerivad seesamiseemned surematust, vanas Babülonis sõid naised meest ja seesamiseemnetest tehtud halvaad, et säilitada oma ilus ja noorus, samal ajal kui Vana-Rooma…

Luksuslik vürts – Bourboni vanill

  Vanill, see imepärane vürts, on leidnud kasutust juba mitmeid tuhandeid aastaid tagasi. Näiteks pidasid temast lugu nii maiad kui asteegid, valmistades jooki veest, vanillikaunadest, vürtsidest ja kakaoubadest. Mehhikos, Belizes ja Guatemalas juuakse tänapäevani Maiade kakaod ja Asteekide kakaod, mis sisaldavad muuhulgas ka tšillit ja teisi vürtse. Vanillikaunad on magusad…

Pipar teeb õnnelikuks

  Piprad – need väikesed mustad … või rohelised … või hoopis valged terad tuletavad esimese emotsioonina meelde midagi hirmkibedat. Siiski, just vastupidiselt, on neil väikestel terakestel võime vallandanda meie kehas õnnehormoonid. Sellele tasub kohe päris tõsiselt mõelda, kui õues on hall ja sombune ning rõõmsad mõtted paistavad olevat kusagile…

Sinep raviks ja rõõmuks

Maailma vanimate kultuurtaimede hulka kuuluvat sinepit kasutab inimkond maitsetaimena juba ligi 5000 aastat. Arstiteaduse isa Hippokrateski hindas sinepiseemneid, seda just nende mitmekülgse ravitoime poolest. Keskajal hakati sinepitaimi kasvatama ka kloostriaedades nii ravim- kui maitsetaimena. Sinepipasta valmistamise retsept on teada aastast 42, ehkki roomlaste ja kreeklaste köökides kasutati seda veel tagasihoidlikult.…

Muinasjutuliselt kaunis vürts – tähtaniis

  Tähtaniis on sooja aniisise ja lagritsase maitse ning aroomiga vürts. Iseloomuliku lilleõie kujuga, millel on peaaegu alati 8 tippu. Viljad korjatakse vahetult enne küpsemist ning kuivatatakse. Maitserohke õli asub viljakestas, mitte seemnetes. Kasutatakse alati kuivatatult. Eriti levinud on tähtaniis Hiina ja India köögis, vähemal määral ka Vietnami, Malaisia, Indoneesia…

Imeline juurikas – ingver

  Ingver pärineb Lõuna-Aasiast, kus ta juba tuhandeid aastaid tõhusa ravimtaimena kasutusel on olnud. Juba muistsed hiinlased avastasid tema toime vananemise vastu, samuti usuti, et ingver suurendab sugutungi ja viljakust. Ingverile annavad tema vürtsikuse risoomis sisalduvad terava maitsega eeterlikud õlid, mida on tavaliselt kokku 1-3 % kuivkaalust. Eeterlikest õlidest on…

6 põhjust kookosõli kasutamiseks hambapastana

Uuringud näitavad, et külmpressitud kookosõli on lisaks kõigele muule ka väga tõhus suuhügieenis. Põhilised bakterid suus on happeid tekitavad Streptococcus bakterid ning kookosõlis olevad ensüümid tugevalt takistavad nende levikut. Ei mingeid kahjulikke kemikaale. Tavalistes hambapastades on antibakteriaalsete omaduste tagamiseks lisatud triklosaani, mis teatavasti võib põhjustada allergiat, nahaärritust, mõjutab hormoonsüsteemi ja…

Lapacho puukoor – kas looduslik antibiootikum ja vähiravim?

Lapacho puukoor ehk inkade tee ehk sipelgapuukoor ehk pau d´arco on oma mitmete tervistavate omaduste poolest populaarne Lõuna-Ameerikas. Brasiilia, Põhja-Argentiina, Paraguay, Boliivia ja teiste Lõuna-Ameerika riikide põlisasukad on lapachot juba tuhandeid aastaid ravimise eesmärgil kasutanud. See tee ei sisalda kofeiini ning on rikas tervist säilitavate hädavajalike vitamiinide ja mineraalide poolest. Lapacho puu koor sisaldab…

Ohtlikud ained kosmeetikavahendites ja kosmeetika säilivus

  Nüüd sügisel, mil ilmad päev-päevalt jahedamaks lähevad, tasuks enda jaoks taas kord üle ja ümber mõelda, mis on uusi kosmeetikavahendeid soetades enda jaoks oluline ja mis mitte. Minu enda jaoks kehtib kosmeetikat valides raudne reegel, et kui miski kõlbab sisse süüa, siis kõlbab seda ka endale peale määrida, mis…

Jaapani köögi pärl – maitsev ja tervislik miso supp

Miso-supp ehk misoshiro on Jaapani köögi lahutamatu osa. Miso-supp ja valge keedetud riis on Jaapani traditsiooniline hommikusöök, paljud jaapanlased tarvitavad seda igapäevaselt. Miso-suppi valmistatakse vürtsikast valgurikkast misopastast, mis valmistatakse sojaubadest, soolast ja teraviljast (tavaliselt riis või oder) ja traditsioonilisest dashi kalapuljongist. Enamasti polegi miso-supis muid komponente, aga mõnikord lisatakse supile…

Savi – suurepärane organismi jääkainetest puhastaja

  Kevade poole sai ühes postituses pikemalt kirjutatud detoksist kui organismi puhastamise vajadusest ja võimalustest. Eks neid võimalusi ole palju ning vajadus oma keha eest hoolitseda on ikkagi aastaringselt, mitte ainult kevadel. Kuna isiklik vajadus tegi mind tuttavaks saviraviga, tahaksin seda võimalust jagada teiegagi, seda enam, et praktiliselt vastunäidustusteta ning kõrvaltoimeteta protsessiga.…

Imeline abimees põdrakanep

Elan looduskaunis kohas metsaserval, kus aknast paistavad lillatavad põdrakanepiväljad. Juba nädala jagu olen saanud nautida selle tee hõrku maitset ja leebeid rahustavaid omadusi – on põrdakanepi korjamise aeg talviseks kasutamiseks. Põdrakanep on ravimtaim, mis on tuntud nii Siberis, Ameerikas, Tiibetis kui ka meie esivanemate seas Taim, mis eesti keeles nimetuse…

Maitsvad suvised joogid

  Käes on ilus suvine aeg, jaanipäevaselt vihmaste ilmade hulka on sattunud juba ka neid päris suvepäevi, mil päike palavamalt kõrvetama kipub. Kindlasti ei tohi sel juhul unustada end ja eriti oma lapsi kaitsta liigse päikesekiirguse eest (päikesekaitsevahendid selleks puhuks), seda eriti rannas, kus tihtipeale puudub võimalus vajadusel päikese eest…

Main Menu