9 asja, mida peaks mees teadma rasedast naisest

Teie naine jäi lapseootele ja Teie kui tulevane isa kanna(ta)te kõigi raseduse kõrvalmõjude käes. Siin on mõned soovitused, kuidas Te oma naist parimal moel toetada saate.

Loomulikult pole rasedus mingi haigus, aga kõrvalmõjud võivad sellegi poolest esile kerkida. Ja kuigi esialgu ilmnevad nii kehalised kui ka hingelised nähud just naisel, siis mõjutab see meest ka päris tugevasti. Selleks, et olulisemate nähtustega toime tulla, panime 9 kõige olulisemat seika kirja.

rase

1. Esimesed nädalad võivad iiveldama ajada

Pea 75% tulevastest emadest tunnevad iiveldust esimese kolme kuu jooksul. Mõnel hommikuti, teisel õhtuti, kolmandal terve päev läbi. Teadlaste arvates on selles põhiliselt süüdi rasedushormoonid HCG. Ärge siis imestage, kui planeeritud restoranis käik või muu üritus hoobilt lõpetatakse lausega: „Mul on nii paha olla“. Võtke seda olukorda tõsiselt ja olge oma naisele toeks. Hommikuse iivelduse vastu aitab enamasti kohe voodis enne püstitõusmist süüa kuivikut, näkileiba ja klaas vett. Tooge oma kallimale need voodisse. Kasutage iga võimalust ka päeva jooksul oma naisele midagi maitsvat tuua, sest veresuhkrutase ei tohiks väga kukkuda, see põhjustaks nimelt uue iivelduse hoo. Iiveldust aitavad leevendada ka näiteks ingver.

Toiduained rasedatele

2. Mis hais see on?

Kas mu naisel on koera nina? Väiksemgi lõhn võib saada saatuslikuks ja need lõhnad, mis varem väga meeldisid, muutuvad vastikuks või vastupidi. Kui Parmesani juust oli enne veel lemmikuks, siis nüüd tituleeritakse see haisupommiks ja visatakse kaarega prügikasti. Vanilje ajab otseselt öökima ja kodupuhastusvahendid tuleb kõik välja vahetada haisuvabadeks. Autot tankides aga veab kaifides ninaga bensiini haisu endale sisse? Kõik on korras, ärge muretsege! Kokkuvõtteks võib öelda, et lõhnadega tuleb olla ettevaatlik ja muutused võivad ilmneda päevapealt.

Õhutage tube regulaarselt, jälgige, et Te naine ei satuks grilli, suitsu, lõhnaõli, küüslaugu jne aroomipilve sisse. Käige värskes õhus jalutamas. Enamasti hästi mõjuvad sidruni ja ingveri lõhn.

Haisuvaba kodukeemia

3. Juhuu ja kräu-näu

Mõnel päeval ei tea Te enam, mida arvata. Just äsja naeris naine veel südamest ja järgmise lauluga raadiost ulub nutta nagu väike beebi. Õnnetusehunnik võib muutuda täielikuks Nõia-Ellaks, kes pole millegagi rahul ja Teid kõiges süüdistab. Ärge üritagegi sellest aru saada! Võtke seda nii, nagu ta on. Teie naine on hetkel hormooniliste, kehaliste ja hingeliste muutuste keerises ning samamoodi segaduses. Kuulake teda, kallistage, võtke koos midagi toredat ette – see kõik aitab hea tuju loomiseks kaasa. Kui aga tõesti lained pea peal kokku löövad, siis pigem tõmmake ennast tagasi ja varjuge, pole mõtet tüli tekitada ja vaidlustesse laskuda. See ei too kasu ei Teile ega Te naisele, veelgi vähem sündimata lapsele.

4. Heeringaleib vahukoore ja šokolaadiga

Müüt hapukurgi isu kohta rasedatel on müüt, aga õige on see, et järsku võib rasedat tabada isu millegi väga erilise järele. Jaanuaris soovitakse tingimata arbuusi või öösel hamburgerit ja seda loomulikult KOHE! Raske on ka kõike head ja paremat ette varuda, sest kunagi ei või kindel olla, mis hoog järgmisena tabab. Uurige igaks juhuks välja, kust saab erilistel kellaaegadel midagi süüa osta ja üritage nii hästi kui võimalik ka kõige ulmelisemad soovid täita. Teie naine on selle eest ütlemata tänulik ja meenutab seda veel aastaid hiljem, kuidas Te õhtuhämaruses linna pealt keset talve maasikaid otsisite.

5. Aeg hellitusteks

Eriti esimese kolme kuu ajal tunneb eelpool mainitud põhjustel Te naine ennast tihti halvasti. Tema kehaga toimuvad igasugused muutused ja seks on viimane asi, mis seejuures meelde tuleb. Mõne naise puhul muutub see kiirelt, aga teisel on terve raseduse ajal kõrvalmõjud. Tihti ei julge meeski teatud kõhusuuruse saavutamise järel enam oma naisega seksida. Rasedus on iga kord ettearvamatu oma mõjudega ning tõeline väljakutse ühele paarile.

Kasutage seda aega hellitusteks, kaisus olemiseks ja kahekesi koosolemiseks. Tihti areneb sellest välja ka isu rohkema järele. Kui aga mitte, siis ärge sundige teineteist, olge leidlik ja leidke alternatiive teineteise hellitamiseks.

6. Mis see nüüd oligi?

Kuigi kõik räägivad imetamise-dementsusest, siis tegelikult on see rasedus-dementsus. Hormoonide tõttu tekivad mälus defitsiidid, see on teaduslikult tõestatud. Imetamise ajal unustavad naised tihti, sest nad magavad liiga vähe. Ärge pahandage oma naisega, kui ta on unustanud mingi kokkusaamise, teie lemmikvorsti poest osta või isegi koduvõtmed. Naerge koos selle üle ja aidake teda tähtsamaid asju meeles pidada.

7. Ümmargune on ilus

Raseduskuude jooksul muutuvad Teie naise kõht ja talje päris märgatavalt. Tagumik ja reied talletavad nüüd lisa rasva ja vett, evolutsiooniliselt tingitud ja lihtsalt igaks juhuks. Paljud naised tunnevad ennast seetõttu eriti lõpufaasis ebaatraktiivsena, neile ei meeldi nende keha enam ning pelgavad, et Teile on tema paisunud olek vastumeelne. Mida Teie naisel nüüd vaja on? Imetlege tema ümarusi ja kiitke, kui ilus tulevane ema ta on! Suurenenud rinnad on võrgutavad ja laske tal ennast tunda piltilusana. Ületage ennast ja minge koos oma naisega šoppama ning valige koos välja rasedate riideid, milles ta ennast ilusa ja mugavana tunneb. Pärast sünnitust enamasti lisakilod ka kaovad sama kiiresti, nagu nad tulid.

Raseda nahahoolduseks vajalik

8. Pesapunumise vajadus

Pange ennast valmis raseduse viimasteks nädalateks. Kuigi see pole teaduslikult tõestatud, siis tabab rasedaid lõpusirgel tõeline pesapunumise maania. Alustades suurpuhastusest, lapsetoa sisseseadmisest koos kõigi lisavidinatega kuni täieliku kodu remondini välja. Paljudel naistel on just viimastel nädalatel suur energiahoog peal ja tihti elatakse see siis kodu sisseseadmisel välja. Seejuures unustavad nad tihti, et nad ikkagi rasedad on ja redelil või aknalaual enam turnida ei tohiks.

Olge oma naisele käepärast, aidake tal lapsetoa jaoks mööblit valida ja kokkupanna. Pidage meeles, et Te naine ei tohiks midagi rasket tõsta, kuskil lae all kõõluda ega ennast ka muidu üle pingutada.

9. Sünnitus – koos on kergem

Tänapäeval on enamasti isad sünnitusel kaasas. Aga mida Te saate tegelikult teha, kui naine on valudes ja sünnitab? Olge lihtsalt seal ja täitke oma naise soovid. Sünnitussaalis on ainult üks reegel – sünnitaja on ülemus! Ärge vaielge vastu, kannatage ära, kui Te peale karjutakse, sõimatakse, kätt verevalumiteni pigistatakse, hammustatakse või lausa jalaga virutatakse (kõike võib juhtuda). Ärge unustage ise ka vahepeal midagi süüa ja juua, muidu kukute kõige tähtsamal hetkel veel ümber. Ja mis kõige olulisem: Pidage vastu! Esimese lapse puhul kestab sünnitus umbes 13 tundi.

Pärast seda võite ennast uhkusega „Issiks“ kutsuda. Palju õnne!

Looduspere poodidest Viru Keskuses, Pirita Selveris ja Tartu Lõunakeskuses või eriti mugavalt otse koju kätte meie e-poest www.looduspere.ee leiab:

Tervislikud toiduained

Toidulisandid

Looduskosmeetika

Kodupuhastusvahendid

Lapsekandmisvahendid

Riided beebidele

Mähkmed ja muud tarvikud

Mänguasjad

Tekst: Pille-Riin Özmen, Looduspere OÜ. Kopeerimine lubatud ainult autori nõusolekul.

Lugege lisa ka:

Raseduse kohta siit

Beebi arengu kohta siit

Aktiivse raseduse ja sünnituse kohta siit

Main Menu