Lagritsajuur ja glütsürritsiinhape

JardinBio lagritsajuur 50g

Lagritsajuur sisaldab glütsürritsiini, ainet, mis on suhkrust kuni 50 korda magusam. Pole ime, et seda aetakse tihti segamini lagritsa maiustusega, mis on aga tihtipeale tehtud hoopis aniisi ekstraktiga. Nagu alati, tuleb kasuks koostisainete lugemine, kui tervis on oluline.

Lagritsajuur ehk Glycyrrhiza glabra on mitmeaastane ravimtaim, mis kasvab kuni 2m kõrguseks, ta kasvab Vahemere ääres ja Aasias.

Lagritsajuurt on tema raviomaduste tõttu hinnatud juba sajandeid. Nii Egiptuse papüürused kui Assüüria savitahvlid mainivad lagritsajuure kasutamist. Vana-Araabias oli see kuulus köha ravimise poolest, samas kui Vana-Kreeka kasutas seda ka astmaga seotud köha vastu. Hiinas leevendas ravimtaim seedetrakti spasme ja limaskestade ärritust. Peaaegu kõik Hiina taimsed preparaadid sisaldavad lagritsat, kuna see aitab seedetraktist imenduda ja viib taimsed segud kooskõlla. See suurendab teiste ürtide omadusi. Indias peab iidne Ayurveda meditsiin lagritsat spasme leevendavaks rögalahtistiks ja põletikuvastaseks rahustavaks aineks, mis mõjutab neerupealiste tööd.

Peamised toimed:

In vitro katsetes on glütsürritsiin antiviraalse toimega (arvatakse indutseerivat interferooni) järgmiste viiruste suhtes:

  • Herpes simplex’i viirus
  • osad gripiviirused (sh A-tüüpi gripiviiruse alatüüp H5N1)
  • tuulerõugeviirus
  • SARS coronavirus
  • HI-viirus
  • A-hepatiidi viirus
  • B-hepatiidi viirus
  • C-hepatiidi viirus
  • E-hepatiidi viirus
  • Epsteini-Barri viirus
  • inimese tsütomegaloviirus
  • flaviviirus
  • Jaapani entsefaliidiviirus jt.

Östrogeensete omadustega seostatakse aine vähivastast toimet (eesnäärme- ja rinnavähi rakuliinidel).

Kõige paremini on lagritsajuur tuntud suitsetamisest loobumise abistajana, pidi suitsu isu ära võtma, kui närida mõnda aega.

Saksamaa teadlased analüüsisid lagritsajuure vesiekstrakti selle neutraliseeriva toime suhtes SARS-CoV-2 vastu in vitro. Nad tuvastasid glütsürritsiini (Glycyrrhizin), mis on juure peamine toimeaine, ja tuvastasid viiruse neutraliseerimise mehhanismi.

Lagritsajuured kuivatati ja keedeti ning saadud vedelik filtreeriti steriilselt, et saada juure vesiekstrakt. Ekstrakti neutraliseerimisvõime määrati rakukultuuris, kasutades lõpp-punkti lahjendamist. Tsütotoksilisus määrati 4 ajapunktil – 5 minutit, 12 tundi, 24 tundi ja 4 tundi – kasutades “Orangu rakkude loenduslahust”, mis on analüüs, mis kasutab raku elujõulisuse tuvastamiseks NAD(P)H kontsentratsiooni ja dehüdrogenaasi ensüümi aktiivsust.

Lagritsajuureekstrakt avaldas neutraliseerivat toimet isegi subtoksilise kontsentratsiooni korral 2 mg/ml, mis on madalam kui tavaline tarbitav lahjendus. Näiteks tees on see 12,5 mg/ml.

Aitab vähendada südame-veresoonkonna haiguste riski

Kõrge kolesteroolitasemega inimestel alandas lagritsa – glycyrrhiza glabra – etanooliekstrakti võtmine aasta jooksul LDL-kolesterooli, üldkolesterooli ja vererõhu taset.

Hiirte südameataki uuringus aitasid lagritsajuure antioksüdatiivne ja põletikuvastane toime minimeerida südamekoe kahjustusi ja hõlbustada ka kiiremat taastumist.

Lagritsajuurest on abi naha ekseemide puhul

Iraani uuringu kohaselt võib lagritsajuure ekstrakt aidata võidelda bakteritega, mis võivad nahka nakatada. Uuring näitas antimikroobset toimet Staphylococcus aureuse vastu – bakterid, mis võivad põhjustada nahainfektsioone, nagu follikuliit. Selles uuringus kasutasid teadlased taime juuri ja lehtede ekstrakte.

Lagritsa hape refluksi ja kõrvetiste vastu
Ühes uuringus tuvastati lagritsajuure head toimet funktsionaalse düspepsia puhul, mis ei hõlma mitte ainult kõrvetisi, vaid ka seedehäireid, kõhuvalu ja iiveldust.
Uuringus kasutati deglütsürritsiiniga lagritsat (DGL), mistõttu osalejatel ei esinenud glütsürritsiini kõrvaltoimeid.

Põletikuvastased omadused
93 erinevat analüüs näitavad, et lagritsajuure ekstraktil on põletikuvastased omadused. Hiirtel toetab lagrits reguleerivaid Tregi rakke, mis viitab sellele, et see võib kaitsta põletikuliste ja autoimmuunhaiguste eest.

Aitab ravida lekkivat soolestikku
Süsteemsed terviseprobleemid võivad tähendada, et lekkiva soole sündroomi on mõnikord raske ravida. Peptilise (rahustava) ja põletikuvastase ravimtaimena on lagrits looduslik haavandite ravivahend ja võib-olla kasulik lisand lekkiva soole sündroomi (nt ibuprofeenist põhjustatud peptiliste haavandite) vastu võitlemisel.

Ravib PMS-i ja menopausi
Lagritsal näib olevat ka naistele östrogeenisarnane toime, andes talle omaduse ravida viljakust ja menstruatsiooniga seotud probleeme, nagu polütsüstiliste munasarjade sündroom (rasked või katkenud menstruatsioonid), sealhulgas PMS.
Menopausi ravis osutus lagritsajuur ühes uuringus kuumahoogude kestuse lühendamisel paremini kui hormoonasendusravi.

Leevendab kurguvalu ja köha siirupites ja teedes
Lagritsajuur on väga kasulik köha või kurguvalu korral kui tugev rögalahtisti, vabastades ja väljutades lima, mida teie köha püüab eemaldada. Selle rahustavad, põletikuvastased omadused võivad kurguvalu kiiresti leevendada.

Aitab hambakaariese vastu
Mõned uuringud näitavad, et lagritsajuur võib aidata tappa suuõõne baktereid, mis põhjustavad hammaste lagunemist. Kui lõigata juur väikesteks seibideks, siis on kasulik teda pärast sööki närida nätsu asemel hingeõhu värskenduseks. Kuid kuigi lagrits on laborikeskkonnas näidanud antibakteriaalset toimet, ei ole inimuuringud veel näidanud, et sellel oleks mingit jõudu hambaaukude vastu võitlemiseks.

Aitab uinuda
Üks lagritsajuur, Glycyrrhiza glabra, võib aidata uinuda ja pikendada selle kestust.

Ettevaatust!

Tavaline lagrits, mis sisaldab glütsürritsiinhapet ja glütsürritsiini, võib aga tõsta vererõhku ja panna organismist rohkem kaaliumi eritama, mis võib põhjustada südamehaiguste halvenemist. Samuti neeruhaiguste puhul tasub olla ettevaatlik. Raseduse ajal ületarbimine võib soodustada enneaegset sündi. Imetamise ajal kasutuse kohta kahjuks andmed puuduvad. Pidage nõu oma raviarstiga

JardinBio lagritsajuur 50gKasutatud allikad:

https://www.news-medical.net/news/20210105/Glycyrrhizin-in-licorice-root-neutralizes-SARS-CoV-2-in-vitro-by-inhibiting-the-main-protease-Mpro.aspxhttps://www.nccih.nih.gov/health/licorice-roothttps://www.medicalnewstoday.com/articles/323761

https://www.nccih.nih.gov/health/licorice-root

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323761

https://et.wikipedia.org/wiki/Lagritsa-magusjuur

Main Menu