Jaapani köögi pärl – maitsev ja tervislik miso supp

Miso-Soup-Tofu-U
Miso-supp ehk misoshiro on Jaapani köögi lahutamatu osa. Miso-supp ja valge keedetud riis on Jaapani traditsiooniline hommikusöök, paljud jaapanlased tarvitavad seda igapäevaselt.
Miso-suppi valmistatakse vürtsikast valgurikkast misopastast, mis valmistatakse sojaubadest, soolast ja teraviljast (tavaliselt riis või oder) ja traditsioonilisest dashi kalapuljongist. Enamasti polegi miso-supis muid komponente, aga mõnikord lisatakse supile veel üht-teist vastavalt hooajale ja regioonile. Komponente valitakse hoolikalt, et neil poleks sarnast maitset, värvi ega tekstuuri. Levinud lisandid on tofu, vetikad, seened, sojakaste, mõningad köögiviljad, teinekord lisatakse ka kala või liha. Miso-suppi müüakse eraldi tootena ka poodides, kas kuumas vees lahustatava vedela pastana või juba valmis supina konservis. Vees lahustatav valmis miso-supp on ka Jaapanis endas töölõunana üsna populaarne. Loodusperestki on võimalik osta Jaapani miso-supist inspireeritud kiiret suppi – suurepärane idee rikastamaks töölõunat!
Miso on tõeliselt tervislik, sisaldades umbes 15 % valku, süsivesikuid, rasva, E- ja B-vitamiine (sh B12 vitamiini) ja mitmeid mineraale. Misopasta soodustab seedimist. Sojaubades leiduv valk on muundunud fermenteerumise käigus aminohappeiks, mistõttu aitab misopasta alandada vererõhu ja kolesterooli taset. Misopasta aitab organismist toksilisi aineid väljutada ning mõnede uuringute väitel aitab misopasta võidelda vähktõve vastu. Ka aitab miso maksal tulla toime alkoholi ja nikotiiniga ning misosuppi peetakse heaks pohmeluse raviks – vähemalt sake-joomisest põhjustet kassiahastuse korral!
Ei oska öelda, kas miso-supi jätkuv populaarsus jaapanlaste seas tuleneb supi kasulikkusest või tema pikast ajaloost, kuid arvatakse, et misopasta eellaseks on iidne soolahoidis koku bishio, mis oli  fermenteeritud soola ja vilja (riis, sojauba, nisu) segu. Misopasta valmistamise tehnika on üle võetud hiinlastelt koos budismiga – budistlikud mungad ei tohtinud liha süüa – ja hiljemalt 8. sajandil m.a.j. valmistasid misopastat nii jaapani mungad kui ka talupojad. 150aastase kodusõja ajal oli miso oluline samuraide toitmisel lahinguväljal.
Lihtne miso-supp seentega
Veganitele sobiv miso-supp šiitake-seentega. Vastavalt soovile võib šiitake seened asendada ka šampinjonide või kohalike metsaseentega. Samuti võib supile lisada maitse järgi kohalikke hooajalisi köögivilju.
  • 285 g tofu juustu
  • 1 l vett
  • 2 viilutatud talisibulat
  • 2 pakki (2×40 g) miso-supi pulbrit
  • Kaunistuseks meelepärast maitserohelist

Nõruta tofu, loputa ja kuivata köögipaberiga. Lõika väikesteks kuubikuteks. Kuumuta vesi keemiseni. Lisa viilutatud šiitake seened (kohalikke metsaseeni või šampinjone pruunista enne kergelt pannil), lisa supipulber ja sega, kuni see on lahustunud. Keeda 7 minutit madalal kuumusel. Jaota talisibulaviilud ja tofukuubikud 4 supikausi vahel. Tõsta peale supp ja seeneviilud. Kaunista maitserohelisega ning serveeri!

Kasutatud materjal:
  • http://toidutare.ee/toidust/rahvusk%C3%B6%C3%B6gid/jaapan/DB55/
  • http://www.nami-nami.ee/Vocabulary/View/2157

Otsi kategooria järgi