Suvikõrvits ja beebitoidud

 Kuna sel nädalal on olnud pikemalt juttu suvikõrvitsast ning ka hooaeg oma külluslikkuses veel kestab, otsustasin jagada mõningaid retsepte, mida suvikõrvitsast just beebidele valmistada on võimalik. Toiduks suvikõrvitsat otsides valige välja võimalikult väikesed eksemplarid, mis oma suurusega võrreldes tunduvad rasked. Eelistage noori isendeid ka kallima hinna puhul, kuna see tasub end ära maitses ja tekstuuris. Koor olgu terve ja läikiv, pehmeid või närtsinud kohti ei tohiks olla. laps2Kui otsite täitmiseks suuremaid suvikõrvitsaid, peaksid needki olema suhteliselt rasked ja mahlased, mitte mingil juhul kerged ja õõnsalt kobisevad. Suvikõrvitsad vajavad säilimiseks sooja ehk säilitustemperatuuri +8 – +12°, eelistades külmkapile pigem köögikapipealset. Ka ei tohiks suvikõrvitsa kõrval olla etüleeni tootvaid puu- või köögivilju, nagu näiteks banaanid või õunad, mis kiirendavad suvikõrvitsa närtsimist

Suvikõrvitsapüree Alates 4. elukuust 1 suvikõrvits 1 dl vett 1 tl õli rinnapiima või RPA´d Pese, koori ja tükelda suvikõrvits. Pane  kuuma vette ning hauta 15 minutit või kuni kõrvits on pehme. Püreeri koos keeduleemega ja lisa õli. Viimasena võid lisada veel rinnapiima või RPA`d et lapsele oleks maitse tuttavam.

Suvikõrvitsa-lillkapsapüree Alates 4. elukuust 1 suvikõrvits 3 lillkapsaõisikut 2 dl vett 1 tl õli Pese, koori ja tükelda suvikõrvits. Pane köögiviljad kuuma vette ning keeda 15 minutit või kuni need on pehmed. Püreeri koos keeduleemega ja lisa õli.

Suvikõrvitsapüree kartulitega Alates 4. elukuust 1 kartul 5-7 cm tükk suvikõrvitsat 1-2 dl vett 1 tl õli Pese, koori ja tükelda kartul ning suvikõrvits. Pane kartulitükid kuuma vette ja hauta 5 minutit. Lisa suvikõrvits ja keeda veel 10 minutit. Püreeri koos keeduleemega, seejärel sega hulka õli.

Suvikõrvitsapüree kartuli ja porgandiga Alates 4. elukuust 1 kartul 5-7 cm tükk suvikõrvitsat 0,5 porgandit 2 dl vett 1 tl õli Pese, koori ja tükelda kartul, porgand ning suvikõrvits. Pane porgand kuuma vette ja hauta 5 minutit. Lisa kartul ja keeda 5 minutit. Lõpuks lisa suvikõrvits ning keeda veel 5 minutit. Püreeri koos keeduleemega ja lisa õli.

Suvikõrvitsa-brokkolipüree Alates 6. elukuust 1 suvikõrvits 3 brokkoliõisikut 2 dl vett 1 tl õli Pese, koori ja tükelda suvikõrvits. Pane köögiviljad kuuma vette ning hauta 15 minutit või kuni need on pehmed. Püreeri koos keeduleemega, lõpuks lisa õli.

Suvikõrvitsa-köögiviljapüree Alates 6. elukuust 1 porgand 5 cm tükk suvikõrvitsat 1 spl värskeid või külmutatud herneid 1-2 dl vett 1 tl õli Pese, koori ja tükelda porgand ning suvikõrvits. Pane kõik köögiviljad kuuma vette ja hauta pehmeks. Valmis köögiviljad püreeri koos keeduleemega, sega hulka õli.

Suvikõrvitsapüree baklažaani ja kartuliga Alates 6. elukuust 1 kartul 0,5 suvikõrvitsat 1-2 dl vett 1 tl õli Pese, koori ja tükelda kartul, baklazaan ning suvikõrvits. Pane kartulitükid kuuma vette ja keeda 5 minutit. Lisa suvikõrvits ja baklazaan ja hauta veel 10 minutit. Püreeri koos keeduleemega, seejärel sega hulka õli.  

Suvikõrvitsapüree meloniga Alates 8. elukuust 1 suvikõrvits 0,5 melonit 2 dl vett Pese, koori ja tükelda suvikõrvits ning melon. Pane kuuma vette ja hauta 10 minutit. Püreeri koos keeduleemega.

Suvikõrvitsa-oapüree Alates 10. elukuust 1 tass keedetud ube 1 tass õunakuubikud 1 tass suvikõrvitsakuubikuid Auruta kergelt õuna- ja suvikõrvitsatükke nii kaua kuni nad on pehmed. Sega kõik koostisained omavahel kokku ning püreesta.

Köögiviljahautis läätsedega Alates 1. eluaastast 3 suurt porgandit 1 suvikõrvits 250 g karp värskeid sampinjone 70 g pakike kontsentreeritud tomatipastat 1 dl punaseid läätsesid vett värsket maitserohelist (basiilik, tüümian, petersell, koriander) Koori porgandid ja lõika 1 cm seibideks. Kuumuta paksupõhjalises potis õli, lisa porgandid ja prae paar minutit. Lisa hakitud sibul ja prae veel paar minutit. Lõika suvikõrvits pikuti pooleks ja seejärel samuti 1 cm viiludeks. Lisa potti. Lisa šampinjonid (vajadusel lõika väiksemateks tükkideks) ja prae minut aega. Lisa tomatipasta, sega ja kuumuta läbi. Lisa pestud läätsed, siis kalla peale nii palju vett, et köögiviljad oleksid napilt kaetud. Lase ilma kaaneta potis 15-20 minutit haududa, kuni porgandid ja läätsed on pehmed ning leem veidi paksenenud.  PS! Kasuta kindlasti just punaseid läätsi – need jäävad hautades kõige pehmememad. laps5

Kasutatud allikas: http://beebitoidud.yolasite.com/ Suvikõrvitsaid pildistas: Pille Väljataga

Otsi kategooria järgi