Pipar teeb õnnelikuks

 

Piprad – need väikesed mustad … või rohelised … või hoopis valged terad tuletavad esimese emotsioonina meelde midagi hirmkibedat. Siiski, just vastupidiselt, on neil väikestel terakestel võime vallandanda meie kehas õnnehormoonid. Sellele tasub kohe päris tõsiselt mõelda, kui õues on hall ja sombune ning rõõmsad mõtted paistavad olevat kusagile kaduma läinud. Lihtsates asjades on võlu. Ehk päästab päeva vaid üks põski õhetama panev vürtsine eine koos toredate sõpradega. Ja see pole veel kõik. Pipar on tuntud ka nii mõnegi raviomaduse poolest.

Must, roheline või valge pipar?JardinBio-jahvatatud-must-pipar

Must pipar on korjatud poolküpselt, enamasti lühidalt keedetud ja päikese käes kuivatatud. Must pipar aitab leevendada hingamisteede haigusi, köha, nohu, kõhukinnisust, seedimist, aneemiat, impotentsust, hambavalu, kõhulahtisust ja südamehaigusi. Pipart peetakse ka sugukihu stimuleerivaks maitseaineks.

Hingamisteede põletike korral valmistada klaasitäiest soojast veest 1 tl kurkumist ja noaotsatäiest mustast piprast kuristamisvedelik. Must pipar on tingimata vajalik just selleks, et inimorganism saaks kurkumit omastada!

Pasteet rohelise pipragaRoheline pipar on korjatud toorelt ja külmkuivatatud. Rohelise pipra terad on erinevalt mustast piprast pehmed, kuid neid saab kasutada samamoodi nagu musta pipart. Roheline pipar on mahedama maitsega, mis vähendab toitude ülemaitsestamise ohtu.

Valge pipar on korjatud küpselt. Tumepunased “pipramarjad” on leotatud, neilt on eemaldatud kest ning terad on alles seejärel kuivatatud. Valge pipar on puhas, ilma kestata pipratera ja sisaldab seetõttu mustast ja rohelisest rohkem kasulikke eeterlikke õlisid. Valge pipar sobib hästi kasutamiseks liha, kala, Aasia toitude ja kastmete valmistamisel, samuti võib seda lisada mõne tera oma kuuma šokolaadijoogi sisse.

Pipra kasulikkus:

  • Pipar aitab teistel kasulikel toitainetel paremini imenduda
  • Pipras on rohkelt antioksüdante
  • Pipar vallandab kehas endorfiinid, mis teevad inimese õnnelikuks
  • Pipar kiirendab ainevahetust

 

Loe ka: Kuldne kurkum – vitamiiniderikas meistertervendaja

 

Kasutatud materjal:

  • J. Raudnask “Tervislikud ürdid ja vürtsid”
  • https://killukemarokot.wordpress.com/2010/10/16/vurtside-kasulikkus/
  • http://www.ohtuleht.ee/34305/vurtside-raviomadused
  • http://kehameelekool.ee/wp-content/uploads/2013/12/maitsetaimed.pdf

Main Menu