Mustikad

/Mustikad

Mustikad

Põhja-Ameerika indiaanlased kasutasid juba ammustel aegadel mustikate marju ravimina. Täheldati, et mustikate söömine muudab inimese tugevaks ning ka haigused ei tule kimbutama. Mustikamarjad on rikkad antioksüdantide poolest. 100 grammist mustikatest saame keskmiselt 40 mg C-vitamiini, lisaks veel B-grupi vitamiine, karotenoide ja muid kasulikke aineid. Marjad sisaldavad suhkruid, eeterlikke õlisid, pektiini, park- ja värvaineid, antotsüaane ning orgaanilisi happeid (õun- ja sidrunhape). OLYMPUS DIGITAL CAMERAMineraalainetest on ülekaalus südametegevuseks vajalik kaalium, marjadest saame ka rauda. Mustikad (ka varred ja lehed) sisaldavad insuliinitaolist ainet neomürtilliini, mis aitab reguleerida vere suhkrusisaldust. Mustikad on imemarjad vanusega võitlemiseks, suurepärased mälu parandajad, silmaprobleemide leevedajad, salenejate abistajad ning kogunud tuntust ka parima laste kõhurohuna. Abi võib mustikatest saada ka mitmete järgmiste vaevuste korral:

  • Uuringud on näidanud, et mustikate söömine võib pakkuda kaitset kõrge vererõhu vastu. Teadlaste korraldatud uuring näitas, et inimesed, kes söövad vähemalt ühe portsjoni mustikaid nädalas, alandavad kõrgvererõhu tekkimise riski 10% võrreldes nendega, kes mustikaid ei söö.
  • Mustikad, sisaldades kuni 18% parkaineid, mis on abiks vabanemaks mitmetest erinevatest seedehäiterest, aitavad vabaneda ka lihtsast, kui äärmiselt ebamugavast kõhulahtisusest. Sobivad suurepäraselt korrastama ka laste seedimist nii kõhulahtisuse kui ka -kinnisuse korral, sobides isegi düsenteerijärgseks raviks. Lastele sobivad kõhu korrastamiseks nii värsked kui kuivatatud marjad.
  • Tihti kasutatakse mustikaid ka suu- ja igemepõletike puhul rahustava ja antiseptilise vahendina.
  • Mustikas seob inimorganismis vabu radikaale, takistades seeläbi vananemisprotsesse ning mitmete haiguste teket ja arengut.
  • Väga kasulik on mustikas ka kehvveresuse, neerukivide, podagra, reuma ja mitmesuguste nahahaiguste puhul.
  • Mitmesuguste nägemishäirete ravis toob mustikamahla kasutamine olulist kergendust. Mustikad leevendavad silmade väsimust, aitavad silmadel paremini kohaneda erinevate valgustingimistega, väldivad kanapimeduse tekkimist ja toovad kergendust neile, kes kannatavad lühinägelikkuse all.
  • Kuna mustikates on vähe kaloreid ja rasvu ning palju kiudaineid ja vitamiine, sobib mustikas hästi ka dieettoiduks.
  • Mustikalehtedest teel on kehast vett väljaviiv toime.
  • Mustikate söömine aitab mälu korras hoida ning ennetada Alzheimeri tõppe haigestumist. Lisaks mälu parandamisele on mustikatest kasu ka tasakaalu- ja koordinatsioonihäirete korral.
  • Itaalia teadlased avastasid, et mustikaekstrakt on väga efektiivne maohaavandite raviks. Mustikas mõjutab veres leiduva proteiini-süsivesikute kompleksi biosünteesi, mis parandavad mao limaskesta limabarjääri tõhusust ning suurendavad sidekoel põhinevat ainet naha ja kapillaaride tasandil.
  • Mustikad vähendavad ja insuliini taset. Mustikalehtedest ja -vartest eraldatud glükosiid neomürtilliin toimib kui taimne insuliin. Seetõttu vähendab mustikas suhkruhaigetel veresuhkrut ja toimib kudedele (eeskätt kõhunäärmerakkudele) taastavalt.

Kuna loodusest mustikaid hetkel enam saada ei ole, lisan seekord mõne retsepti hoopis kuivatatud mustikamarjade kasutamiseks 🙂

Saleneja mustikatee Dr. Oz on saleneda soovijatel soovitanud igal õhtul juua kuivatatud mustikate teed – võtab ära õhtuse näksimisisu. Selleks võta 5-6 kuivatatud mustikat, vala peale klaas keeva vett ja lase 15 minutit tõmmata.

Mustikatee üldtugevdava vahendina 2 tl kuivi marju 1 klaasi keeva vee kohta, lasta tõmmata 2 tundi. Juuakse ära päeva jooksul võrdsetes kogustes üldtugevdava vahendina ja vitamiiniteena, kõrgvererõhu ja suhkruhaiguse puhul ja ateroskleroosi tõrjeks, aga ka suu loputamiseks suulimaskestapõletiku korral.

Mustikatõmmis nägemise parandamiseks 2-3 spl kuivatatud marjadele lisatakse klaas sooja vett ja lastakse 6-8 tundi tõmmata. Parandab nägemist ja väljutab nugilisi, vähendab suhkrusisaldust veres ja uriinis (suhkruhaigetel soovitatakse tarvitada pärast sööki).

Kasutatud materjal:

  • A. Luigela “Hoidised”
  • http://www.farmer.ee/index.php?option=com_content&task=view&id=9..
  • http://buduaar.ee/Article/article/miks-mustikad-on-kasulikud
  • http://arhiiv.elukiri.ee/index.php?main=258&sess=
2017-02-03T12:48:04+00:00