Kookosjahu – tervislikum alternatiiv nisujahule

coconut-flour-1024x741

Kuna kohe-kohe on kätte jõudmas rannahooaeg ning tervisliku joone hoidmine oma toitumises veelgi aktuaalsem, kui ehk mõnel muul ajal aastast, tahan kirjutada kookosjahust kui ühest võimalikust alternatiivist hariliku nisujahu asendamiseks erinevates küpsetistes, aga ka kastmetes ja suppides.

Kookosjahu sisaldab rohkelt kiudaineid ning vähem süsivesikuid kui teraviljajahud, kiudainesisaldus on suisa kaks korda suurem kui täisteranisujahus ning viis korda suurem kui pruunist riisist valmistatud jahus. Kiudained on olulised veresuhkru reguleerimisel söömise järel, parandavad seedetegevust ning ainevahetust. Madal süsivesikute sisaldus tähendab seda, et kookosjahust küpsetised ei tõsta veresuhkrut väga kõrgeks, mistõttu võib see olla hea alternatiiv küpsetamisel ka neile inimestele, kellel on kalduvus metaboolse sündroomi ja veresuhkruprobleemide tekkeks ning südame-veresoonkonna haiguste ennetamisel. Samuti on kookosjahu selgelt gluteenivaba, kuna tegemist ei ole teraviljaga.

Kuidas kasutada kookosjahu?

  • Kookosjahu ei saa tavalistes retseptides üks-ühele asendada. Arvestuslikum asendus võiks olla umbes kolmandik või veidi vähem kookosjahu. Paljudes spetsiaalsetes retseptides saab kookosjahu kasutada 100%-liselt.
  • Kõrge kiudainete sisalduse tõttu on soovitatav kookosjahu kasutamisel suurendada küpsetistes vedelike ja munade hulka. Munade hulk taignates on vastavalt poole kruusi kookosjahu kohta umbes 3 muna. Vältimaks liigseid katsetusi on soovitatav kasutada spetsiaalseid kookosjahu retsepte.
  • Kookosjahuga saab hästi ka kastmeid ja suppe paksendada
  • Liha, kala ja juurikate paneerimisel võib tavalist jahu asendada üks-ühele kookosjahuga
  • Kookosjahuga ei saa valmistada väga kõrgeid temperatuure vajavaid toite, sest kookosjahu suitsemistemperatuur on suhteliselt madal (180 C)

Toitumisalane teava 100 g kohta

  • Kaloreid 413Cal
  • Proteiin 19 g
  • Toorrasv 9 g
  • Tuhk 5 g
  • Süsivesikud 26 g (sh 8 gr invertsuhkrut)
  • Küllastunud rasvad 8 g
  • Vitamiin B1 0,02mg
  • Vitamiin C 15mg
  • Kaltsium 32 mg
  • Raud 10,01 mg

 

Kookosjahuga šokolaadikook

Tervislik ja maitsev kook, mis eriti hõrk serveerituna koos värske marjapüree või enda tehtud jäätisega

100 g tumedat šokolaadi

50 g kookosrasva

60 ml kookospiima

6 muna

1 dl mett

3 spl kakaopulbrit

1 tl küpsetuspulbrit

Näpuotsatäis meresoola

6 spl kookoshelbeid

Pane kookosrasv ja tükeldatud šokolaad kastrulisse, sulata pliidil madalal kuumusel, jahuta. Pane kaussi munad, mesi ja kookospiim, sega läbi ning lisa šokolaadi-kookosrasva segu. Sega teises kausis kokku kookosjahu, kakao, sool ja küpsetuspulber. Lisa munasegu kuivainetele ning sega kõik ühtlaseks. Vooderda lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ja vala vedel tainas vormi. Küpseta kooki 120 kraadi juures 40 minutit, jahuta.

 

Kasutatud materjal:

  • http://www.luvimi.ee/kookosjahu-kuidas-kasutada/
  • http://www.telegram.ee/toit-ja-tervis/kookosjahu-gluteenivaba-ja-kiudainerikas-alternatiiv-nisujahule#.VWgO3dLtmko

 

Otsi kategooria järgi