Mitmekülgne kookosõli – toiduks, raviks, kosmeetikumiks

Biona külmpress kookosõli

Kookosrasva on aegade algusest peale kasutatud niihästi toiduaine, kosmeetikumi kui ravimina, eriti palju kasutab seda tänaseni india rahvameditsiin – ayurveda.

Kuni 1960-ndate aastateni, mil liidripositsioonile tõusis sojaõli, oligi just kookosrasv maailma levinuim taimeõli (tõepoolest, +25 C juures muutub lumivalge tahke kookosrasv läbipaistvaks kookosõliks).

Kookosõli pressitakse küpsete, ise puu otsast langenud kookospähklite viljalihast. Protsessi vältel ei tõuse tooraine temperatuur kõrgemale kui 32 C, mistõttu võib tehnoloogiat võrrelda külmpressitud oliiviõli tootmisel kasutatuga.

Kuigi möödunud sajandi viimase nelja aastakümne jooksul on USA-s toimunud äge kookosevastane kampaania, mille algatajateks ja eestvedajateks peetakse maisi- ja sojaõlide suurtootjaid, on tänaseks ka mitmed USA-s läbi viidud sõltumatud uuringud tõestanud kookosõli vaieldamatult häid omadusi nii toiduaine kui kosmeetikumina.

Hoolimata ägedast kookosõli vastasest propagandast peetakse tänapäeval just kookosõli üheks kasulikuimaks õliks meie tervisele ning erinevaid kasutamisvõimalusi on tal tõepoolest sadu.

See on täiesti taimne õli, mille muudab eripäraseks temas sisalduv lauriinhape-nimeline rasvhape, mis muuhulgas omab head kaitsevõimet viiruste (nt gripi ja herpese) ja bakterite vastu ning võib seega aidata külmetuse korral.

  • Kookosrasv normaliseerib keha rasvu, kaitseb maksa alkoholikahjustuste eest ja tugevdab immuunsüsteemi võimet põletikega võidelda.
  • Kookosrasva hea mõju rasva ainevahetusele (hoolimata sellest, et tegemist on küllastunud rasvaga nagu nt ka või) seisnebki tema rasvahappesisalduse eripäras (lauriinhape) ning nende rasvhapete ahela pikkuses (need on lühemad, kui teistel küllastunud rasvhapetel).
  • Kui tarbida palju lauriinhapet, siis tõuseb mitte halb kolesteriin (LDL), vaid hea kolesteriin (HDL).

Kookosrasv ei tõsta kaalu,

kui teda just pidevalt suurtes kogustes ja lisaks teistele rasvadele ei tarbita, sest keskmise pikkusega rasvhapped ei anna kehale ära nii palju kaloreid kui pika ahelaga rasvhapped. Kookosrasv ärgitab keha sooja tootma ning sellega seoses tõuseb hoopis energia põletus ning enamus kookosrasvast saadud kaloreid saavad juba omandamise käigus põletatud.

Kookosrasvas sisalduvad rasvhapped aitavad säilitada naha niiskustasakaalu ka välispidisel kasutamisel.

Kapriin-, kaprüül- ja lauriinhapped toimivad mikroobide vastaselt.

Kookosrasv nahale kantuna aitab vabaneda mikroobidest tingitud ärritustest. Aitab ka pärmseentest tingitud ärrituste korral.

Määrides kookosrasva jalgadele, aitab ära hoida ebameeldivat lõhna. E-vitamiin kookosrasvas on oluline komponent, mis aitab aitab võidelda vananemise vastu, hoida nahka pehmena ning kaitsta lõhenemise eest.

Tänu antioksüdantide sisaldusele toimib rasv samuti kortsudevastaselt ning noorendab nahka. Ka rasvas sisalduvad proteiinid aitavad kaasa naha nooruslikkusele ja heale tervisele.

Kookosõli sobib kehahoolduses kasutada ka järgmiselt:

  • Huulepalsamina – hõõru väike kogus kookosõli huultele. See mitte ainult ei pehmenda huuli, vaid omades looduslikku SPF 4 faktorit ning kaitseb ka päikese ja tuule eest.
  • Kortsude ennetaja ja vähendajana – määrides kookosõli kortsudele ja vajunud nahale, aitab see taastada naha sidekudesid, et tuua tagasi naha nooruslikum välimus.
  • Silmaümbruskreemina – sobib kasutada silmade all, et vähendada kottis silmade paistetust ja kortse. Laugudel kasutada õhtuti.
  • Meigieemaldajana – määri vatipadjale natuke kookosõli ja eemalda sellega meik. Puhastab edukalt ka veekindla silmavärvi.
  • Näopuhastusvahendina – sega võrdsetes osades kookosõli, oliiviõli, mandliõli, avokaadoõli ja kastoorõli. Kasuta näo pesemisel seebi asemel. Tee nägu märjaks, hõõru õliga ning jäta näole paariks minutiks, loputa ja kuivata.
  • Kehakoorijana – sega omavahel kookosõli ja suhkur, määri niiskele nahale, loputa. Pärast sellist protseduuri on nahk hästi pehme. Soovi korral võib koorijasse lisada ka eeterlikke õlisid või asendada suhkru jahvatatud meresoolaga.
  • Hambapastana – kõige lihtsam variant on segada omavahel kookosõli ja söögisooda ning pesta selle seguga hambaid nii, nagu tavaliselt. Soovi korral võib vastavalt oma maitsele lisada ka paar tilka eeterlikku õli.
  • Deodorandina – kookosõli võib ka üksinda deodorandi eest kasutada, kuid efektiivsem on see koos sooda ja tärklisega.
  • Habemeajamisel (nii eel kui järel) – see niisutab ja toidab nahka ilma poore ummistamata ning on suurepäraseks raviks sisselõigete korral.
  • Juuksepalsamina – kasuta juustesse jäetava palsamina. Selleks kasuta 1 tl kookosõli juuste otstesse ning tõmba sõrmedega läbi juuste, et jaotada ülejäänugi juustele.
  • Kiilaspäisuse vastu – määri kolm korda päevas juuste väljalangemise poolt kahjustatud alale kookosõli. Kookosõlil on rakkude uuenemist soodustav toime.
  • Kõõma (ka titekõõma) vastu – kookosõli imendub peanahka ja niisutab kuiva nahka ning leevendab kõõmasümptomeid. Ka aitab kontrollida peanaha rasueritust, mis ongi peamiseks kõõma põhjustajaks.
  • Nahaprobleemide korral

leevendab mitmeid nahaprobleeme, nagu psoriaas, dermatiit ja ekseem.

  • Mähkmekreemina – on rahustav mähkmelööbe korral, sobib kasutamiseks ka riidest mähkmetega.
  • Haavade ja kriimustuste raviks – kui määrida kookosõli haavadele ja kriimustustele, moodustab see õhukese kaitsekihi, mis kaitseb haava väljastpoolt tulevate tolmu, bakterite ja viiruste eest.
  • Verevalumite ja sinikate raviks – määri otse sinikale. Kookosõli kiirendab paranemisprotsessi, vähendab paistetust ja punetust.
  • Põletuste (ka päikesepõletuse) leevendamiseks – määri peale põletuse mahajahutamist põletuskohale ning jätka määrimist kuni paranemiseni. Vähendab võimalust püsivate armide tekkeks ja kiirendab paranemist.
  • Putukahammustustele – määri otse hammustusele. Võib peatada sügeluse- ja põletustunde, kiirendab paranemisprotsessi.

Need nimetatud on küll vaid mõned kookosrasva sadadest kasutusvõimalustest, kuid juba see on vähemalt minu jaoks piisav, et üks purgike head ja kvaliteetset kookosrasva kodus kapiriiulil liiast küll ei ole. Miks mitte kinkide seda ka jõuluks neile, kellest hoolid.

kookoskreem
Hambapasta kookosrasvaga – hea idee ka kingiks!

See retsept on mõeldud eeskätt neile, kes alailma kahtlevad, et omatehtud aseained ei saa olla efektiivsed, kuna neis pole piisaval hulgal erilisi koostisosi. Nimetatud koostisosadest on savi väga võimsate puhastavate omadustega, kookosõli pärsib edukalt kaariest põhjustavate bakterite kasvu ja ksülitool ehk kasesuhkur peatab happerünnaku ning pidurdab samuti peamist kaariest tekitavat bakterit.

  1. Segage kausis savi ja sool, lisage keev vesi.
  2. Segage blenderis ühtlaseks ning lisage ülejäänud ained, kuni tekib ühtlane mass.
  3. Kui pasta jääb liiga kuiv, lisage teelusika haaval vett, kuni jõuate soovitud tulemuseni.
  4. Eeterlikke õlisid lisage pigem vähem kui rohkem, sest need imenduvad igemete kaudu ka teie organismi ja võivad ebakvaliteetsuse või liigse koguse tõttu kasu asemel kahju teha.
  5. Eriliselt ettevaatlikud peaksid olema rasedad ja imetavad emad – tõenäoliselt on mõttekas sel perioodil eeterlikest õlidest hoopis loobuda. Valmis segu säilitage õhukindlas purgis ja pange seda hambaharjale spaatli või väikese lusikaga.

Kasutatud materjal:

Main Menu