Klassikalised kodused piparkoogid

Hoolimata sellest, et maa on ikka veel peaaegu roheline ja ülepäeva sajab vihma, hakkab ei-tea-kust ligi hiilima jõulutunne. Tahaks tube kaunistada, lastega jõuluehteid meisterdada, igatsen mandariini ja vürtside lõhna ning verivorsti.

Samuti on taas, nagu jõuluajal ikka, tulnud vastupandamatu soov ise kodus piparkooke teha, just selliseid, mis on päris algusest peale ise tehtud, mille puhul on teada, mis hea ja parem seal täpselt sees on.

Kuigi koduste piparkookide retsepte on ka enne katsetatud-jagatud, asusin taaskord internetiavarustes otsingutele ja leidsin Aeti Maitseelamuste blogist “Vanaema piparkookide” retsepti, mis tundus olevat eriti ahvatlev – klassikalised, õhukesed, krõbeda piparkoogid … mmm, kui mõnus.

Antud retsepti järgi saab 2 kg piparkoogitainast. Retseptis olevad kogused võivad pisut veidrad paista, kuna retsepti autor vähendas oma vanaema piparkoogi retseptis olevaid koguseid (vanaemal oli tainast alati väga-väga palju).

Nende mõnusalt krõbedate piparkookide valmistamiseks vajad:
Glasuur:
Valmistamine:

pruunista 1/3 suhkrukogusest (166 g) paksupõhjalises potis – sellest protsessist sõltub, kui tumedad tulevad piparkoogid. Päriselt kõrbema ei tohi suhkrut lasta, aga mitte jätta ka liiga heledaks. Õigelt sulanud suhkur on värvuselt tumeoranžikas ning ühtlaselt vedel. Kui selline suhkur hakkab mullidega keema, siis on täpselt õige hetk kallata suhkrusiirupi hulka 1/2 vee kogusest (ohtlik – hoia nägu kaugemal!). Teine pool kuuma vett ning ülejäänud 2/3 suhkrukogusest lahusta omavahel siirupiks. Sega 2 siirupit omavahel kokku. Peenesta uhmris nuia abil kõik vürtsid ning kalla käesooja siirupisse. Riivi siirupisse ka apelsinikoor (soovitatav kasutada alati ökoapelsine, kuna tavapoe omad on keemiaga pritsitud; ökopoodides on müügil ka pakendatud riivitud apelsinikoort). Lõika või väiksemateks tükkideks ja hakka seda lisama suhkrusiirupile samal ajal pidevalt segades. Lase siirupil leigeks jahtuda ning sega hulka eelnevalt soodaga segatud jahu. Kui algselt tundub, et tainas on väga kleepuv, siis see taheneb seistes. Tõsta tainas toidukilesse, mätsi kokku ja jäta umbes nädalaks külmikusse järelvalmima.

Kui pead nädala vastu, siis on hästi, kui ei, pole ka lugu. Rulli tainas õhukeseks, tee üks mõnus ports piparkooke oma lemmikvormidega ning küpseta neid 200-kraadises ahjus 7-10 minutit.

Glasuuri valmistamiseks vahusta munavalge tuhksuhkru ja sidrunimahlaga. Pane glasuur tühja kilekotti (nt hapukoore pakki või saiakotti), tee nurka imepisike auk ning kaunista sellega piparkoogid.

Idee! Sõpradele-tuttavatele võid piparkookide asemel kinkida ka piparkoogitaigent!

Main Menu