Gluteenist, talumatusest ja gluteenivabadest alternatiividest

Gluteenitalumatus on päriliku eelsoodumusega eluaegne autoimmuunne soolehaigus, mida põhjustab ülitundlikkus teraviljavalkude suhtes. Talumatust põhjustab just teraviljades leiduv valgusegu, millele on üldnimeks antud gluteen (ld gluten – liim).

Suhteliselt uue kultuurina meie toidulauale jõudnud nisu sisaldab laiemalt kasutatavatest teraviljadest kõige enam valk gluteeni ning on kõige sagedamini seedeprobleemide põhjustajaks.

Mitme koosmõju (pärilik ensüümipuudulikkus, kestvalt ühekülgne toitumine, krooniline stress, seedetrakti haigused, seedetrakti mikrofloora halvenemine, korduvad antibiootikumikuurid jms) pikaajalisel toimel võib valkude lõhustumine häiruda ning gluteen, mida nimetatakse ka liimvalguks, probleemiks muutuda.

Välja võivad kujuneda eri tüüpi gluteenitalumatused, mis väljenduvad reas tervisehädades – eelkõige seedeprobleemides, aga soole limaskesta kahjustus ning sellest johtuv toitainete imendumise halvenemine muudab ka üldist tervist.

Gluteenist põhjustatud haigused saab liigitada järgmiselt:

Tsöliaakia – Coeliac disease (veremarkerid + biopsia)
Nisuvalgu allergia (teraviljaallergia) – Wheat allergy (allergia testid)
Mitte – tsöliaakia gluteenitundlikkus – non-coeliac gluten sensitivity

(tavameditsiinis gluteenivaba dieediga tuvastamine; alternatiivmeditsiinis talumatuse testid)

Kahtluse tekkides tuleb täpne põhjus analüüside abil tingimata välja selgitada, sest gluteenitalumatuse ühe vormi, tsöliaakia korral peab menüüst välistama kõik sama tüüpi valku sisaldavad teraviljad (sh rukis, oder, kaer) eluks ajaks.

Kes iga päev saia- ja muid nisutooteid tarvitavad, võiks terviseprobleeme ootamata teha otsustava käigu selle piiramiseks. Soovitav on süüa üht tüüpi toiduainet igal neljandal päeval ükskõik mis tüüpi talumatuse väljakujunemise vältimiseks ja ka talumatuse väljaselgitamiseks.

10 märki sellest, et sul võib olla gluteenitalumatus

Kui sul esineb üks järgnevatest sümptomitest, siis olla gluteenile tundlik
  1. Probleemid seedimisega, nagu näiteks gaasid, puhitus, kõhulahtisus või kõhukinnisus. Viimane esineb eriti tihti lastel, eriti peale gluteeniga teravilja tarbimist.72
  2. Keratosis pilaris – seisund, mille puhul esineb nahal palju väikeseid karedaid täpikesi, mis võivad olla nahavärvi, valged, punakad või pruunikad. Tüüpiliselt asetsevad täpid õlavarte välimistel külgedel, kuid mõnikord ka reitel, põskedel ja otsmikul, harvem selja ülaosas. Arvatakse, et selle põhjuseks on rasvhapete ja A-vitamiini puudus, mis on gluteeni soolestikku kahjustava toime sekundaarne tulemus.
  3. Väsimus, “udune” mõtlemine või väsimus peale gluteeniga toidu söömist.
  4. Autoimmuunhaiguse all kannatamine, nagu näiteks krooniline autoimmuunnse kilpnäärme alatalitlus, reumatoidartriit, haavandiline kollit (kroonilist jämesoolepõletikku põhjustav haigus), luupus, psoriaas, sklerodermia (nahahaigus) või multiskleroos.
  5. Neuroloogilised sümptomid, nagu näiteks pearinglus või tasakaaluhäired.
  6. Hormonaalse süsteemi probleemid nagu näiteks raskelt kulgev premenstruaalne sündroom, polütsüstiliste munasarjade sündroom või seletamatu põhjusega infertiilsus.
  7. Migreenipeavalud
  8. Kroonilise väsimussündrooni või fibromüalgia diagnoos – tihti tähendavad need diagnoosid lihtsalt seda, et arst ei oska väsimuse või valu põhjust välja selgitada.
  9. Põletik, paistetus või valu sõrme-, põlve- või puusaliigestes.
  10. Meeleoluhäired, nagu näiteks depressioon, meeleolukõikumised ja tähelepanu- ning keskendumishäire.

Tsöliaakia esinemine:

• 1% populatsioonist Euroopas ja Põhja-Ameerikas

• 30x kasv lapseea tsöliaakia haigestumuses 35-aastaga

*1976-1980 0.10/100 000/a

*2006-2010 6.8/100 000/a

images

Kuidas testida ise gluteenitalumatust?
  • Kõige lihtsam meetod on jätta gluteen vähemalt 2-3 nädalaks menüüst täielikult välja ning siis taas seda tarbima hakata.
  • Kuna see on väga “suur” valk, siis võib selle kehast välja puhastumine võtta väga pikalt aega, nii et mida pikemaks ajaks see oma toidust välja jätta, seda parem.
  • Kui tunned ennast gluteenivaba menüüga oluliselt paremini või kaasneb selle taas söömisega tervise halvenemine, siis on teraviljavalk tõenäoliselt sinu jaoks probleemne.
  • Kui gluteeni ärajätmisemeetod sellele võimalusele viitab, siis diagnoosi kinnitamiseks on võimalik teha ka spetsiaalseid toidutalumatuse teste.
Kuidas gluteenitalumatust ravida?

Ainuke võimalus gluteenitalumatuse leevendamiseks on gluteen menüüst 100%-liselt eemaldada. Isegi gluteeni jäägid toidus võivad vallandada immuunsüsteemi reaktsiooni. Tõelise gluteenitalumatuse korral ei toimi variant, et vahel harva seda endale lubatakse. On leitud, et tsöliaakiahaigusega inimestel suurendas kõigest kord kuus gluteeni tarbimine surmariski 600%

Mis on tsöliaakia korral lubatud, mis keelatud?

Teraviljad

Teraviljadest ja teraviljasaadustest on gluteeni mitte taluvatele inimestele LUBATUD tarvitada

Neid ja paljusid teisi gluteenivabasid tooteid võib leida ka Looduspere gluteenivabade toodete kategooriast.

KEELATUD

  • nisu (sealhulgas spelta, durum, graham, tritikale, kuskuss),
  • rukki-
  • odra- ja
  • kaerasisaldusega leiva- ja saiatooted
  • manna
  • nisujahust pastatooted
  • küpsised
  • vahvlid
  • pirukad
  • tordid
  • müslid
  • kliid
  • idandid
Piimatooted

LUBATUD

keefir, jogurtid (mis ei ole teraviljalisandiga), hapukoor, kohupiim, juust, kodujuust, piimasegud, rõõsk koor, vahvlita jäätis. Vaid ravi alguses ei soovitata piima ega piimatooteid ühe kuu või isegi aasta jooksul, olenevalt haiguse raskusastmest.

KEELATUD

kohupiimakreemid ja jogurtid, mis sisaldavad keelatud teravilju, lahjad määrdejuustud ning sünteetiline koor.

Liha, kala, munad ja tooted nendest

LUBATUD

sealiha, veiseliha, kanaliha, kala, keel, maks ja kanamunad.

KEELATUD

pelmeenid, lihapallid, viinerid, keeduvorst, suitsuvorst, verivorst, frikadellid, kalapulgad, pujongikuubikud, kastmes kalad ja lihad, grillvorstid ja pasteedid.

Marjad, puu- ja köögiviljad

LUBATUD

kõik marjad, puu- ja köögiviljad (ka kuivatatud) ning magustoidud nendest. Ravi alguses ei soovitata hapusid marju ega puuvilju.

KEELATUD

nisu-, rukki-, odra- ja kaerajahu sisaldavad marjamagustoidud ning marjapudrud.

Rasvained

LUBATUD

või, margariin ja taimeõlid.

KEELATUD

nisujahukastmed, majoneesid ja vähese rasvasisaldusega võileivamäärded (kontrollida pakendil koostist).

Magusained

LUBATUD

roosuhkur, mesi, siirupid, tooršokolaad ja tarretised.

KEELATUD

teraviljasisaldusega maiustused, lagrits, vahvlitükikestega maiustused, šokolaadivõided, kamašokolaad, batoonikesed, röstitud pähklid ja närimiskummid (kontrollida pakendil koostist).

Joogid

LUBATUD

taimeteed, mahlad, mineraalveed ja vesi. Ravi alguses ei soovitata kakaod, oakohvi ega gaseeritud jooke.

KEELATUD

viljakohv, lahustuv kohv (mis sisaldab otra), õlu, viski, nisuviin, kodukali, linnased, pulbritest valmistatud kakao- ja šokolaadijoogid, spordijoogid (kontrollida pakendil koostist).

Maitseained

LUBATUD

on till, aedpetersell, sidrunhape, kartuli- ja maisitärklis, jaanileivapuu jahu, sool, sooda, pipar, tofu, pähklid, sinep ja pärm. Ravi alguses ei soovitata tomatipastat, ketšupit ega seeni.

KEELATUD

teraviljasisaldusega salatikastmed, pakisupid, maitseainete segud, martsipan, koogikaunistused ja küpsetuspulber (kontrollida pakendil koostist).

Nimekiri toiduainetest sai küll pikk, palju on sellist igapäevaselt toidulaual olevat, mida gluteenitalumatu süüa ei tohi, kuid õnneks on ka lubatud toiduained ja alternatiive nii parasjagu, et toidulaud pakuks maitseelamusi, põnevust ning vaheldusrikkust.

Lõpetuseks annan hea meelega ka ühe retsepti, mida ei pea nautima üksnes need, kellel gluteeni talumisega probleeme on, vaid ikka kogu pere.

Lillkapsa-hakklihavormlillkapsa-hakkliha vorm

600 g lillkapsast 500 g kodust või kalkuni hakkliha 150 g riivjuustu 100 g rohelist sibulat 200 ml kohvikoort 1 kl piima 3 muna 1 spl võid Soola, suhkrut, pipart Keeda puhastatud lillkapsaõisikud soolaga maitsestatud vees pehmeks. Kuumuta hakkliha pannil õlis läbi. Haki roheline sibul. Valmista segu lahtiklopitud munadest, piimast ja kohvikoorest, maitsesta. Määri ahjuvorm võiga ja lao pool lillkapsa kogusest vormi põhja, aseta teise kihina hakkliha, roheline sibul ja pool riivitud juustust. Kolmandaks kihiks lao ülejäänud lillkapsas. Vala üle muna-piimaseguga ja ülejäänud riivitud juustuga. Riputa peale võitükikesi. Kata vorm fooliumiga ja küpseta 160-kraadises ahjus umbes 20 minutit. Eemalda foolium ja küpseta helekollase värvuseni. Söö iseseisva toiduna.

Põhjalikku infot tsöliaakia kohta leiab Eesti Tsöliaakia Seltsi lehelt 

Kasutatud materjal:

  • K. Naur, Ü. Hõbemägi “Puhta toidu raamat”
  • A. Luigela “Tervise kokaraamat”
  • http://www.telegram.ee/toit-ja-tervis/10-marki-sellest-et-sul-voib-olla-gluteenitalumatus#.Uyl6Sah_s4E

Main Menu