• Mandlid täidavad suurepäraselt kõhtu ja juba ühest peotäiest piisab, et suuremat nälga kustutada. Mandlites leidub rauda ja valke, mis aitavad söögiisu kontrolli all hoida. Samuti on head ja toitaineterikkad ka teised pähkliliigid – metsapähklid, kreeka pähklid, india pähklid vm – eks ikka vastavalt lapse maitse-eelistusele.
  • Puuvilju – õunu, aprikoose, banaane, mangosid jms on koolis mugav süüa viiludena või kuivatatult. Neis sisalduv C-vitamiin annab energiat. Loomulikult võib lapsele kooli kaasa anda ka värskeid puuvilju.
  • Näkileibki annab hästi energiat ja hästi krõpsude aseaineks.

myslibatoonid-300x169

Kui aga veidi rohkem aega ja soovi ise mässata, võib valmistada (eriti vahva, kui koos lapsega) koduseid müslibatoone, mis on maitsvad, mahlased ning säilivad külmkapis isegi kuni kaks nädalat.

Kodused müslibatoonid

200 g roosuhkrut

1 dl vett

115 g võid

150 g jämedaid kaerahelbeid

100 g sarapuupähkleid (hakitud)

100 g mandleid (hakitud)

100 g kuivatatud jõhvikaid

75 g rosinaid

100 g kookoslaastud

300 g magusat kondenspiima või mett

50-100 g tumedat šokolaadi (soovi korral müslibatoonide katteks)

Jahvata pooled kaerahelvestest kohviveskis või köögikombainis peenemaks pulbriks. Sega hulka ülejäänud kaerahelbed., hakitud pähklid-mandlid-jõhvikad-rosinad ning kookoshelbed. Pane potti suhkur, või ja vesi. Kuumuta madalal kuumusel pidevalt segades. Kui segu hakkab hoogsalt mullitama, eemalda tulelt. Kalla kuum siirup kaerahelveste-pähklite peale ning sega ühtlaseks. Jäta veerand tunniks tõmbama ja sega siis sisse kondenspiim. kuumuta ahi 160 kraadini. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja kalla mass ahjuplaadile, silu pealt siledaks. Kui kasutad 30×40 cm suurust ahjuplaati, küpseta umbes 1 tund, poole väiksema ahjuplaadi puhul (batoonid tulevad paksemad) on kõpsetusaeg 2 tundi. Katsu müslibatooniplaatipealt sõrmega- kui see pole enam täiesti vedel, vaid pooltahenenud, on see küps. Batoon taheneb täielikult jahtudes. Jäta ahju paokil uksega jahtuma, tükelda. Sulata tume šokolaad kuumavee vanni kohal ning määri batoonidele. Tee kahvliga šokolaadi peale triibuline muster ja tõsta külmkappi tahenema.

HEA TEADA:
* Müslibatoonid muutuvad veelgi mahlasemaks 1-2 ööpäeva möödudes.
* Säilita neid külmkapis.
* Sellest kogusest saab umbes 30 müslibatooni.

Main Menu