Traditsioonilise inglise jõulukeeksi eripära seisneb selles, et keeks tehakse sageli isegi kuni 6 kuud enne jõule valmis ning hellitatakse seda siis aeg-ajalt alkoholiga immutades. Minu keeks valmis 2 nädalat varem ning piisas sellestki. Lisaks sellele sisaldab see keeks palju-palju kuivatatud puuvilju, rosinaid ja pähkleid, mis teevad selle nii eriliselt maitsvaks ja mõnusaks, vähemalt neile, kes armastavad puuviljakeekes. Retsepti leidsin seekord Liilia blogist.

250 g toasooja võid

200 g suhkrut

4 suurt muna

275 g jahu

2 tl küpsetuspulbrit

1,5 dl rummi/konjakit/alkoholiga glöggi

600g kuivatatud puuvilju (rosinad, ploomid, pirnid, õunad, aprikoosid, papaiatükid, jõhvikad, kirsid, ananass jne)
Kuigi antud retseptis ei olnud, lisaksin mina ka pähkleid ja seemneid, ikka just neid, mis endale ja konkreetse keeksi sööjatele kõige lemmikumad on.
Keeksi valmistamiseks tükelda suuremad puuviljad väiksemaks (nt aprikoosid ja ploomid), lisa rosinad, jõhvikad, papaiatükid jms ning vala peale meelepärane alkohol. Lase 2 tundi kuni üleöö tõmmata. Sega vahepeal. Vahusta toasoe või heledaks vahuks, lisa suhkur ja vahusta veel 5 minutit. Lisa ükshaaval munad vahepeal vahustades, kuni muna on võiga segunenud. Lisa küpsetuspulbriga segatud jahu. Viimasena sega juurde alkoholist nõrutatud puuviljad. Tõsta tainas võitatud keeksivormi, silu pealt ühtlaseks ja küpseta 175-kraadises ahjus tunni jagu, kontrolli, et puutikk jääks kuivaks. Kummuta vormist välja, lase täielikult jahtuda, mässi korralikult fooliumisse ja jäta jahedasse 2-3 nädalaks maitsestuma. P.s. kindlasti käi vahepeal keeksi alkoholiga pintseldamas, nii saab tulemus mahlasem ja nauditavam!

Otsi kategooria järgi