Jõulunaps, mis sobib suurepäraselt vürtsitama ka aastavahetuse või sünnipäeva peolauda

Vürtsikas jõulunaps, mille tegemine ei võta palju aega, kuid jook tuleks valmis teha umbes nädal enne tarvitamist, kuna siis jõuavad kõik maitsed paremini esile tulla.

3 1/2 dl valget viina

1 tükk kaneelikoort

nelgitera

1 tl kardemoni

2-3 tähtaniisi

1 spl roosuhkrut

apelsinikoor

Punane glögi

7-8 dl jõhvikamahla või 1 pudel punast veini

3 tükki kaneelikoort

tähtaniisi

1 tl kardemoni

1 dl roosuhkrut

apelsinikoor

Lase kõik ained kastrulis soojaks ja hauta nõrgal tulel umbes 10 minutit. Jook ei tohi keeda! Soovi korral võib lasta mõnda aega teeküünla kohal tõmmata. Kurna enne serveerimist maitseained välja.

Valge veini glögi

Sellel valgest veinist valmistatud glögil on pehme ja meeldiv vanilli- ja pomerantsimaitse.

vanillikauna

1 pudel valget veini (poolkuiva)

1 dl toorsuhkrut

1 tükk kaneelikoort

apelsinikoort

1 dl rosinaid

Lõika vanillikaunad pikuti lahti. Lase kõik ained pliidil kuumaks ja jäta nõrgale tulele 10-15 minutiks tõmbama.

Kardemonijook

3 pudelit jõuluõlut

1 pudel porterit

1 pudel neutraalse maitsega limonaadi

1/2 dl madeirat

Näpuotsatäis jahvatatud kardemoni

1 spl sidrunimahla

Sega kõik ained kannus vahetult enne serveerimist

Talvesmuuti

Kiiresti valmiv talvine energiajook

1 kooritud apelsin

1 kuivatatud viigimari

1 dl vanillijogurtit

1 dl piima

1 spl toorsuhkrut

Näpuotsatäis jahvatatud kardemoni, kaneeli ja ingveri segu

Poolita apelsin ja haki viigimarjad. Töötle kõiki komponente mikseris. Kalla klaasi soovi korral puista peale veel veidi kardemoni. Joo ja naudi.

Vürtsikohv

Jõulumaitseline caffe latte

kardemoni, kaneeli ja nelki

1/2 tassi piima

1/2 tassi kanget värskelt valmistatud kohvi

Purusta kardemon uhmris ja sega jahvatatud kaneeli ning nelgiga; arvesta 1/3 vürtsimõõt (1 vürtsimõõt = veerand teelusikatäit) tassi kohi kohta. Lase piim soojaks (mitte keema) ja klopi vispliga vahtu. Kalla kohv tassi, lisa piim ja puista peale maitseained.

Tee latte

Teesõprade uus lemmik

Teed – vali oma lemmiktee!

Terveid nelke, kardemoni ja värsket ingverit

Piima

toorsuhkrut

Valmista oma lemmiktee koos mõne terve nelgitera, kardemoniseemne ja väikeste ingveritükkidega. Lase veidi aega seista ja tõmmata. Lase piim soojaks (mitte keema) ja vahusta vispliga. Kurna tee, lisa toorsuhkur ja vahustatud piim.

Soe vürtsikakao

Hea võtta termosega kaasa talvisele jalutuskäigule või piknikule

1 liiter piima

100 g tumedat šokolaadi

2 spl roosuhkrut

tähtaniis

2 tükki kaneelikoort

2 näpuotsatäit purustatud kardemoni

Lase piim kuumaks. Sega juurde kõik maitseained. Kalla termosesse. P.s. ära unusta enne serveerimist maitseaineid välja kurnata.

Retseptid võetud S. Danielssoni raamatust “Vürtsid toidus”

Main Menu