Tõrvaaugu talu mahe tatratang 1kg
5.85 €
Laos
Terveid „tatrapähkleid“ nimetatakse tatratanguks, töötlemisel purustatuid aga tatra peentanguks.
Üha sagedamini puhastatakse tatrateri ehk eraldatakse kestad spetsiaalsetes mehhaanilistes veskites (nagu seda tehti vanasti Eesti taludes). Selliselt on võimalik saada tatratangu (tatrateri), millest toidu valmistamine on palju kiirem, nendes säilivad kõik bioaktiivsed ained ja elujõud, idanemisvõime.
Tõrvaaugu talu tatar on kasvatatud mahedalt ning kooritud oma veskis.
Tatra koostis (100 g):
• valku 10-18 g, rasva 2-3 g, süsivesikuid 60-80 g, rakukude 12-16 g;
• vitamiinid: B1 (0,4-0,8 mg), B2 (0,2 mg), B3 (4,2 mg), B6 (0,4 mg), B9 (0,03 mg) E (2-6 mg), A (0,01 mg), P (8000 mg), C, K;
• aminohapped, sealhulgas gistidiin*, arginiin*, tsüstiin*, trüptofaan, kõige rohkem lüsiini*, metioniini* (asendamatud aminohapped);
• makro- ja mikroelemendid: boor (0,75 mg), fluor (0,03 mg), fosfor (350 mg), jood (5 mg), kaalium (530 mg), kaltsium (120 mg), kloor (94 mg), koobalt (4 mg), kroom (0,006 mg), magneesium (250 mg), mangaan (1,7 mg), molübdeen (0,04 mg), naatrium (40 mg), nikkel, raud (16 mg), räni (120 mg), strontsium (0,3 mg), titaan (0,09 mg), tsink (2,8 mg), tsirkoonium (0,03 mg), vanaadium (0,2 mg), vask (0,9 mg), väävel (80 mg);
• orgaanilised happed: maleiini-, sidruni-, menoleeni-, õuna- ja oblikhape;
• energiline väärtus – 370 kcal.
Tatar on B-grupi vitamiinide, asendamatute aminohapete ja mikroelementide sisaldusepoolest esimesel kohal võrreldes teiste kõrrelistega.
Kõige rohkem on tatras rauda, vaske ja P vitamiini ehk bioflavonoide, sh eriti palju kvertsetiini.
Tatravalgud on hästi lahustuvad ja omastatavad (kõhus ei teki raskustunnet), tatras sisalduvad glükoos ja fruktoos annavad mõnusa maitse.
Nagu väidavad spetsialistid juba kümneid aastaid: „Tatras sisaldub kõike”.
Inimene võib mitmeid kuid täisväärtuslikult toituda süües ainult tatart ja piima saadusi.
Tatart loetakse üheks parimaks looduslikuks organismi „puhastajaks”, „isu normaliseerijaks” (tatart omastab organism aeglaselt, inimesel ei teki ilmaasjata söögiisu jne).
mõjub ergutavalt, suurendab lihasjõudu, vastupidavust;
toniseerib, tugevdab ja puhastab veresooni, eriti kapillaaride võrku sidekudedes, parandab vere tsirkulatsiooni kapillaarides ja sellega ainevahetust, takistab tursete ja verevalumite teket, soodustab vereloomet ning hoiab hästi töökorras silmanägemist ja ajuvereringet;
tugevdab põletikuvastaseid protsesse, takistab organismis selliste ainete moodustumist, mis põhjustavad reumatoidartriiti, jämesoolepõletiku ja nendega seotud valude teket;
suurendab immuunsüsteemi elementide moodustumist ja nende aktiivsust, pidurdab bakterite paljunemist, vähendab ägedate nakkushaiguste tekkevõimalusi hingamisteedes;
katkestab vähi rakkude varustamise nende elutegevuseks vajalike fermentidega, aeglustab arengud või üldse võib viia rinna-, jämesoole-, munasarja- ja verevähi hukkumiseni; kiirendab fermentide moodustumist, mis hävitavad organismi sattunud kantserogeenide hulka ja nende mõju;
soodustab liigse kolesterooli väljaviimist organismist, vähendab kolesterooli ladestumist arterite ja teiste veresoonte seintele;
reguleerib suhkrusisaldust veres;
normaliseerib vererõhku paljude südamehaiguste puhul, takistab vere paksenemist ja trombide teket, ateroskleroosi arengut, südame-veresoonkonnahaiguste (sh insuldi) teket, takistab ja aitab ravida organismisiseseid verejookse (südames, ajus, naha all, silmades).
You must be logged in to post a review.
Kasutajate tagasiside
Hetkel pole ühtegi tagasisidet.