Kookosmahla äädikas kui tervise allikas

Kookospuud kasvavad rammusal vulkaanilisel pinnal enamasti rannikul mere ääres ja toodavad kõrge mineraalisisaldusega mahla, näiteks ainult kaaliumi on ca 192 mg 1 spl kohta. Originaalne BIONA kookosmahla äädikas sisaldab 17 erinevat aminohapet, lai valik B vitamiine, C vitamiini ja probiootikume, mis soodustavad seedimist.

Võrreldes õunaäädikaga on kookosmahla äädikas tunduvalt tervislikum ja rikkalikum koostisainete poolest, eeldusel et ta on valmistatud kookospalmi nektarist ning loomulikult käärinud 8-12 kuud. Müügil on ka odavamad kookosvee äädikad, mis on valmistatud odavast kookospähkliveest, sellele lisatud suhkrut ja pärmi ning kääritatud paari nädalaga valmistooteks.

kookosmahlbiona-kookosäädikas

Kookosmahla äädika tervistavad omadused

Nagu igal kevadel valmistatakse kasemahla, nii saadakse ka kookosemahla. Nektar, mis voolab kevadel pungadesse, millest valmivad hiljem pähklid, püütakse kinni ja kääritatakse ilma lisaaineteta pea aasta. Kookosmahlal on madal glükeemiline indeks (GI 35), lisaks rohkele aminohapete ja mineraalide ning vitamiinide sisaldusele on kookosmahl ka peaaegu pH neutraalne.

BIONA kookosmahla äädika pudeli põhjas on sete, mis näitab tema kvaliteeti. Sete sisaldab ensüüme ja valgu molekule ning probiootikume, mistõttu on soovitav enne tarbimist pudelit loksutada.

Kasutamine: kasutada nagu õunaäädikatki kastmetes, marinaadides või veega segatuna 1-2 spl päevas enne hommikusööki. Magususe lisamiseks lisage mett või kookosnektarit. Lisaks saab teda edukalt kasutada ka naha- ja juustehoolduses.

Mis erinevus on kookosmahla äädikal ja kookosvee äädikal?

Kõige suurem erinevus on mineraalainete ja aminohapete sisalduses. Kookospuu tõmbab vulkaanilisest pinnast ja rannikut ümbritsevast mereveest juurtega välja parima ning mahlana voolab see läbi puu kuni küpsevad hiljem kookospähklid. Mereveest saab puu ligi 65 erinevat mineraali.

Lisaks vitamiinidele on ka suur erinevus maitses.

Käärimisprotsess kestab tänu lisaainetele kookosvee äädikal 2-4 nädalat. Enamasti ei teki sellisel viisil ka setet, kui just eraldi ei lisata midagi. Tähelepanu, sisaldab suhkrut ja pärmi!

Kookosmahla äädikas käärib naturaalselt vähemalt 8 kuud kuni 1 aasta. Põhja tekib loomulik sete, mis on probiootikumide ja mineraalainete rikas.

Märkimist väärib tõsiasi, et kookosvesi on teiste kookostoodete (kookosõli, kookossuhkru, kookoshelveste) tootmise jääktoode, mis mõnes kohas visatakse ka lihtsalt ära. Tavaliselt kookosvesi pole tootjatele huvitav ning müüakse odavalt edasi, mis tingib ka sellest valmistatud äädika odava hinna.

Alltoodud tabelis võrdlus kookosmahla ja õunte vahel võrdlemaks nendest valmistatud äädikate omadusi.

coconut-sap-apple-chart

Kookosõli ja hammaste hoolduse kohta saab lugeda siin

 

Lisa kommentaar

Main Menu