Punase läätse kotletid e Mercimek köfte

Traditsiooniline Türgi eelroog või snäkk 4-6 inimesele, lihtne valmistada 1 klaas punaseid läätsesid keeda ca 20min 3 klaasi veega Prae 1 hakitud sibul oliiviõlis, lisa pipart, 1 spl paprika pulbrit, 2 spl tomatipastat, vürtsköömneid ja sool ning sega pudruga. 1 klaasi bulgur (peen) või kuskus kalla keedetud läätsedesse, kaas peale…

Vale mannavaht ehk magustoit ilma mannata

Tervise Arengu Instituudi sõnul on eestlaste toidulaual vajaka taimsest toidust ja kiudainetest. Anname sulle siinkohal mõtteid, kuidas suurendada taimsete tervislike ampsude ja kiudainete osakaalu nii, et see ka maitsev oleks. Kõik retseptid sisaldavad Biolatte Havitalli, mis sisaldab soolestikule olulisi kiudaineid (1 spl 6 g), loodusliku metsas kasvanud mustikate pulbrit ja…

Läätse karask Türgi moodi KETO

Sobib KETO dieedi puhul, kaalu langetajatele ning suhkruhaigetele Vaja läheb: 1 klaas punaseid läätsesid (või rohelisi, pruune). Saab teha ka kikerhernestega, aga siis peaks eelnevalt keetma poolpehmeks. 1/2 klaasi jogurtit 1/4 klaasi oliiviõli või 1/2 pakki võid 2 muna 1/2 pakki feta juustu 1 tl soodat  peterselli, tilli hakkida. Soovi…

Maitsvad tassikoogid, vegan, gluteenivaba

Vaja läheb: 3 küpset banaani 350 ml gluteenivaba riisijahu 1/2 tassi suhkrut 1 tl söögisoodat 1 tl küpsetuspulbrit 1/2 tl soola 50 ml taimset piima 1 spl õunaäädikat 50 ml toiduõli  2 tl vaniljet  150 g tumedat šokolaadi 500ml vahukoort Esmalt purusta banaanid ühtlaseks massiks. Seejärel lisa juurde taimne piim, õunaäädikas, õli ja vanilje. Sega läbi. Jätka…

Hernejahuga vahvlid

4-le inimesele 120 g hernejahu (või 120 g kikerhernejahu) 120 g speltajahu 2 TL küpsetuspulbrit 50 ml kookosrasv 250 ml vett (parem mineraalvesi) 1 spl õunaäädikat 1 noaotsatäis soola praadimiseks kookosrasva soolane variant: 40 g beebisspinatit 1/2 sibulat must pipar, muskaatpähklit magus variant: veidi jahvatatud vaniljet veidi riivitud sidrunikoort 1…

Karamelli õuntega kook (vegan)

5 õuna 2 dl suhkrut 50g margariini 500g lehttaignat Peale: vaniljekastet Valmistamine: Pruunistada pannil õrnal tulel suhkur. Kui suhkur on pruuniks muutunud lisada margariin ja segade see ühtlaselt karamelliks. Lisada segule õunad. Lasta õuntel veidi aega pannil koos karamelliga seguneda ja küpseda. Samal ajal lõigata taignast välja kaks vormi suurust…

Tacod jakaga (jack fruit)

1 purk jakat (konserv) 1 karp tacosid (8tk) 200g maisi 1 spl tomatipastat 1 paprika 1 sibul taco maitseaine segu Garneeringuks: 1 punane sibul kurk jääsalat guacamole Valmistamine: Pannil õli sees praadida sibul. Tükeldada jaka väiksemateks ribadeks ja lisada pannile. Lasta veidi aega praadida, kuni jaka ribad on laiali hargnenud. Hakkida…

Vegan täistera vastlakuklid, muna- ja piimavabad

Kuklid: 1pk kuivpärm 2dl  mandlipiima  1,3 dl vett 700g täisterajahu  1spl toor-roosuhkrut  50g vegan margariini 2tl kardemoni  Pärmitaigna jaoks lahustada pärm käesoojas vee ja kerapiima segus koos suhkruga. Lisada jahu ja sõtkuda kuni taigen tuleb käte küljest lahti. Kui sõtkutud lisada margariin ja kardemon. Lasta taignal kerkida ca 1h. Hiljem…

Läätselasanje

Läätselasanje 1 sibul 2-3 küüslauguküünt 680ml passeeritud tomateid 1 klaas (200ml) läätsesid  1 väike suvekõrvits 1 väike baklazaan 1 pakk Lasanjeplaate paprikapulbrit või rohelist paprikat tükelda tšillit, kes soovib punet oliiviõli 3-4 pakki mozzarella juustu   Prae sibulat ja küüslauku oliiviõlis 1 min, lisa passeeritud tomateid, läätsed, natuke paprikapastat ja…

avokaadopasta

Geidi avokaadopasta

  Koostisained: 250g pastat 2 avokaadot 1/2 tass koriandri lehti 1/2 tass basiiliku lehti 1 tl küüslaugupulbrit 1 tl sibulapulbrit 1/2 tl suitsutatud paprikat 1/2 tass mandlipiima 1 spl sidrunimahla soola 3 spl taimset margariini 2 spl kookosjahu 1 väike punane sibul, ribadeks hakitud 3 küüslauguküünt, purustatud 1 1/4 tassi…

Kõrvitsa magustoit “Kabak tatlisi”

Türgist pärit traditsiooniline magustoit kõrvitsast viib keele alla ja seisab külmikus ligi nädala, kui vaja. Üllatage oma peret või külalisi. Lihtne valmistada pealekauba. 2 kg kõrvitsat, puhasta ja koori 1,5 klaasi roosuhkrut (võib panna ka vähem, kes soovib vähemmagusat) 2-3 nelki 1oog purustatud kreeka pähkleid vahukoort, kel soovi on kõrvale…

RETSEPT läätsesupp

Läätsesupp punastest läätsedest

Kosutav ja lihtne valmistada, sisaldab palju kasulikke mineraalaineid ja sobib just külmadel talvekuudel hästi kas eelroaks või ka põhiroaks. Külmkapis säilib kuni nädala aega ja nii saavad lapsed pärast kooli ka ise lihtsalt endale supi soojendada ja süüa. Vaja läheb 4 inimese jaoks: 1 klaas punaseid läätsesid 5 klaasi vett…

Geidi vegan proteiinismuuti

Geidi proteiini smuuti veganitele

1 klaas mandlipiima 5 keskmist maasikat 1 banaan võib lisada peotäis mustikaid 1 spl toor-kanepi proteiinipulbrit 1 spl Looduspere chia seemneid  Pane chia seemned mandlipiima ja lase seista umbes 15 min. Lisa ülejäänud koostisained ja blenderda pehmeks smuutiks. Head isu!

Pruunid läätsed tomatikastmes

2 küünt purustatud küüslauku 3-4 sl külmpressitud oliiviõli 1 purk kooritud tomatit või purustatud tomatit 125 g pruune läätsi 3.5 dl vett soola musta pipart peotäis hakitud peterselli Kuumuta küüslauku veidi 2 sl õlis, kuni see mõnusalt lõhnab. Lisa tomatid ning kuumuta 3 minutit. Lisa läätsed ja vesi. Sega ning…

Mango puding / jäätis, vegan

Suussulav, võrratu, suurte ja väikeste lemmik. Lihtne valmistada. Vaja läheb: 1 mango või mangokonserv 1/2 klaasi mandlipiima 3 spl Biona külmpressitud kookosõli 1 laimi mahl või 1 spl Bio Jardin laimimahla 3 spl agaavisiirupit 1 banaan või 1 spl chia seemneid   Blenderis püreesta kõik kokku ja lase külmikus jahtuda. Serveeri…

Kinoa kotletid

Võrratud taimsed kotletid, mis sisaldavad rohkelt rauda ja magneesiumi.

Popcorn (plaksumais) maapähklivõiga

Mõnusat näksimist pimedateks õhtuteks või külakostiks Vaja läheb: 1 spl Biona kookosõli 100g popkorni 4-6 spl Biona maapähklivõid mahe 3 spl agaavisiirupit 3 spl Biona kookosõli Tee nii: Kuumuta õli pannil/potis umbes 30 sekundit. Lisage popkorn ning katke pann/pott kaanega. Lisa mais potti nii, et see oleks ühes kihis, sest siis…

Ahjuroog tatrahelvestest

Koostisained 2-3 dl tatrahelbeid 5 dl puljongit 500 g värskeid seeni 1-2 hakitud sibulat Praadimiseks õli 3-4 dl paksemat maitsestamata jogurtit või hapukoort 3 spl riivitud juustu Kaunistuseks värsket tilli Valmistamine Haki seened ja hauta õlis koos sibulatega. Valmista tatrahelbepuder puljongiga ning lisa sellele seene-sibula segu. Määri keraamilised portsonivormid õliga ning jaota…

Kapsarullid tatrast

Koostisained: Kapsas 2-3 riivitud porgandit 2 hakitud sibulat 300 g hakitud keedetud seeni Oliiviõli 600 g tatraputru 1 kl vett 1 spl tomatipastat 3 peenestatud loorberilehte Peterselli Valmistamine: Lõika kapsapeast välja juurikas, keeda veidi ja võta kapsas lahti eraldi lehtedeks. Pane pannile 3 spl oliiviõli ja prae selles porgandit, sibulat ning seeni 5…

Läätsed tomatikastmes

Koostis 250 g kuivatatud läätsi 1 purk purustatud tomateid 1 suur küüs küüslauku 1 kl soja- või kookospiima oliiviõli meresoola Vett Valmistamine Haki küüslauk peeneks, ava tomatipurk ja pese läätsed. Vala poti põhja natuke õli ning prae küüslauku, kuni see kergelt pruunikaks läheb. Lisa tomatikonserv, umbes pool klaasitäit vett ja soola (ca 0,5 tl).…

Kikerhernepada (Chana masala)

Koostis 2 spl oliiviõli 1 keskmine hakitud sibul 1 suur hakitud küüslauguküüs 1 tl karrit 1-2 spl tomatipastat/ketšupit purgitäis kikerherneid, u 200 g 1/2 spl laimi– või sidrunimahla 1/2 tl soola Musta pipart 1-2 spl oliiviõli Pisut vett Valmistamine Prae väikeses potis keskmisel kuumusel mõni minut sibulat. Lisa küüslauk, karri…

Läätsepada

Koostisained 250 g läätsesid (võib ka eelleotada) 1 purk purustatud tomateid 0,5-1 tšillikaun Porru Maitsestamiseks puljongipulbrit ja pipart Soovi korral ka küüslauku ja ingverit Praadimiseks õli Valmistamine Pane potti õli, kuumuta ning lisa küüslauk, tükeldatud tšilli, ingver ja viilutatud porru. NB! mitte praadida pruuniks. Lisa läätsed, purustatud tomatid ning maitseained.…

Läätsepikkpoiss ahjujuurikate ja sinepikastmega

Koostisained: 1 pakk punaseid läätsi 1 porgand 1 sibul 2 küüslauguküünt 1 kruus riivsaia 2 spl pähklivõid või purustatud pähkleid 1 kruus vett 2 spl sojakastet 0,5 kuubikut puljongit Soola, pipart Ahjujuurikad: 1 peet 1 kaalikas 2 porgandit 2 punast sibulat 6 kartulit Värsket tüümiani, oliiviõli, soola ja pipart Kaste: 1 spl sinepiseemneid 2 pakki taimset koort 2 spl sojakastet 2 spl sinepit…

RETSEPT kinoaampsud

Kinoa ampsud

100 g kinoad 160 ml vett 0,5 tl meresoola keetmiseks 1 muna 1 spl jahu 50 g värskeid külmutatud herneid (üks suurem peotäis) 50 g porgandit (üks keskmine porgand) 30 g tomatit (pool keskmist tomatit) 1 küüslauguküüs Soola, pipart Kaste 100 ml maitsestamata jogurtit Pool väikest banaani 1 tl sinepit…

Hirsikotletid

1 tass hirssi 1,5 tassi köögiviljapuljongit 1 loorberileht Pool peeneks hakitud porgandid, porrut ja sibulat Soola, pipart Võid Valmistamine Hirssi, puljongit, köögivilju ja loorberit keeta 5 minutit ning jätta 20 minutiks paisuma. Maitsestada soola ja pipraga. Jahtunud massist vormida väikesed kotletid ning küpsetada need võiga määritud pannil 180 kraadi juures…

Läätsesalat (aluseline)

250g läätsesid Mõni vars varssellerit 1 suurem tomat Võib lisada näiteks keedetud riisi, tatart või kuskussi Peterselli Kaste väärissoliiviõli Sidrunimahla Meresoola Pressitud küüslauku (soovi korral) Pisut agaavisiirupit

Kuskussi salat peterselliga

Üks eriti kiire toit, mõnus kerge õhtusöök või tööle kaasa võtta lõunasöögiks. Maitseb nii soojalt kui külmalt. Koostisained 120 g kuskussi 240 ml vett 6 spl väärisoliiviõli 1 peeneks hakitud punane sibul 3 spl õunaäädikat või sidrunimahla peotäis hakitud peterselli 2 hakitud tomatit või 100ml passeeritud tomatid Pipart, soola, 1-2tl…

Klassikaline salatikaste

Salatikastme põhireegel ütleb, et kasutada tuleb kvaliteetset õli ja värskeid tooraineid, sest siis jääb ka kaste erk ja mõnus. Tavaline õlikaste koosneb kolmest neljandikust osast õlist ja ühest osast äädikast, soolast ja piprast. Asendades samas retseptis äädika sidrunimahlaga, saate lihtsa sidrunikastme. Ja kui kasutada pipra asemel maitseürte, ongi valmis ürdikaste.…

Maisipannkoogid köögiviljadega

Retseptis antud kogustega saab valmistada umbes 20 keskmise suurusega pannkooki.   Pannkoogid 250 g täistera maisijahu 250 g speltajahu 1 liiter vett Soola Õli praadimiseks   Täidis 200 g sibulaid 250 g köögivilju (spinat, porgandid, suvikõrvits või hooajaviljad) Õli, soola ja pipart   Valmistamine Segada omavahel jahu, vesi ja sool…

Pannikartulid koos vürtsidega

Lihtne retsept, kus laialtlevinud toiduaine kartul on valmistatud koos vürtsidega, mistõttu on seda kergem seedida. Kartuli asemel sobib retsept valmistamiseks ka porgandite, ubade, baklažaani, kapsa, roheliste ubade, paprika või spinatiga. Umbes 4-5 keskmise suurusega kooritud kartulit 3 spl gheed või pähkliõli 0,5-1 tl rohelist või punast tšillit 1 tl vürtsköömen…

Köögivilja lasanje šampinjonide ja rohkete ürtidega

16 lasanjeplaati 200 g tükeldatud köögivilja 200 g šampinjoni (soovi korral) 2 sibulat 2 spl õli 1 purk (400 g) purustatud tomateid 2 küünt küüslauku 0,5 tl soola 0,5 tl musta pipart 3 spl hakitud peterselli 2 spl hakitud basiilikut-pune 3-4 spl õli 1 dl nisujahu 1 l piima 0,5…

Lihtne miso-supp seentega

Veganitele sobiv miso-supp šiitake-seentega. Vastavalt soovile võib šiitake seened asendada ka šampinjonide või kohalike metsaseentega. Samuti võib supile lisada maitse järgi kohalikke hooajalisi köögivilju. 285 g tofu juustu 1 l vett 2 viilutatud talisibulat 2 pakki (2×40 g) miso-supi pulbrit Kaunistuseks meelepärast maitserohelist Nõruta tofu, loputa ja kuivata köögipaberiga. Lõika…

Grillitud baklažaani salat

2 baklažaani pane tervelt fooliumiga grillsütele küpsema, mitte kõige kuumemasse kohta. Umbes 1h pärast on küps, eemaldage vars ja koor, hakkige tükkideks. Hakkige juurde 2-3 tomatit, kimp peterselli, 1-3 küüslauguküünt Lisage 2 spl sidrunimahla, 4 spl väärisoliiviõli, meresoola Garantii: viib keele alla!

Kõrvitsasupp tomatite ja nuudlitega

1 väiksem kõrvits (1-2 kg) 3 porgandit 1 sibul 1 puljongikuubik (või puljongipulbrit 0,5 liitri vee jaoks) 250 g tomateid 250 g meelepäraseid pastatooteid (nuudleid, sarvekesi, spiraalmakarone vms) 200 g riivjuustu Koori kõrvits ning puhasta sisust ja seemnetest, tükelda. Kuumuta poti põhjas õli, pruunista selles kergelt kõrvitsakuubikud, hakitud porgand ja…

Soojendav risotto tomatite ja mozzarellaga

Risotto on tänuväärne toit, mille sisse sobib vastavalt oma maitse-eelistusele lisada peaaegu kõiki kaun- ja köögivilju. Lisandiks sobib hästi kergelt röstitud kanafilee, kalafilee või ka liha, samuti võib seda süüa ka täiesti eraldi roana, kui sellesse lisada veelgi rohkem kaun- ja köögivilju. Proovi risottot valmistada ka metsiku riisi või valmis…

Sinepi-lillkapsa-juustuvorm

Lihtsalt valmistatav aedviljaroog, millele sinep lisab veidi särtsakust. Serveeri ahjuprae või kanaliha lisandina või omaette vegetaarroana. 1 suurem lillkapsas 2 dl 35% rõõska koort 2 spl teralist sinepit 150 g riivitud juustu Soola ja musta pipart Hakitud maitserohelist Lõika lillkapsas õisikuteks. Pane soolaga maitsestatud keeva vette ning keeda 10 minutit,…

Main Menu