Rabarber

 

Esimene, kes trotsides kevadisi öökülmi, oma nina mullast välja pistab, on rabarber ning ta ei tee seda sugugi arglikult ega tagasihoidlikult, vaid ikka suurelt ja uhkelt, nagu ühele kevadisele aiakuningannale igati vääriline.

Kuna rabarbris on palju õun- ja sidruhapet ning teisigi säilitamist soodustavaid aineid, on ta hea hoidistamise materjal. Lisaks hapetele on rabarberi söödav osa rikas ka muudest ainetest. Varred sisaldavad rohkesti kaaliumi, mõõdukalt on ka fosforit, kaltsiumi, rauda ja joodi. Rabarberis leidub B-grupi vitamiine, vähesel määral C-vitamiini ja karoteeni. Märkimisväärselt on temas ka kiud- ja parkaineid, pektiine ja flavonoide. Seega on rabarberist meie organismile palju kasu. Lisaks värskelt tarvitamisele on kindlasti mõtet teda ka talveks säilitada.

Rabarberist saab valmistada moosi, kompotti, püreed, marmelaadi, mahla, salateid ja muud huvitavat just koos mitmete aedviljade ja ka metsataimedega, mis kõik aitavad raberberihoidise toiteväärtust ja maitset parandada. Aedviljahoidistes võib rabarberit (eriti tema mahla) edukalt kasutada äädika asemel, näiteks kõrvitsa- või peedisalatis. Rabarberile on sobivad lisandid hoidistamiseks kevadel naat, võilill, paiseleht, nõges; suvel vaarikas, maasikas; sügisel porgand, õun, pirn, mustikas, sinikas, must sõstar, kirss.

Kes aga hoidistamisest suurt ei hooli, saab süüa raberberit nüüd, hooajal, niipalju kui süda kutsub ning laadida endasse just nüüd ja praegu neid väärtuslikke kõige esimesi kevadisi vitamiine. Miks mitte alustada päeva tükikese rabarberikoogiga tassikese kohvi kõrvale. Vaata ka looduspere kohvivalikut. Valikus on ka kofeiinivabad kohvisordid.

Rabarberikook tosca kattegarabarberi tosca kook

Põhi

Kate

  • 100 g mandlilaaste
  • 75 g võid
  • 1 dl suhkrut
  • 2 spl nisujahu
  • 2 spl 10% rõõska koort

Serveerimiseks

  • 200 ml 35% rõõska koort
  • 2 spl suhkrut

Vahusta toasoojad munad suhkruga kohevaks vahuks. Sulata või ning lase jahtuda. Seejärel lisa munavahu hulka sulatatud või ja piim. Sega omavahel nisujahu ja küpsetuspulber, sõelu munavahu hulka. Sega ühtlaseks tainaks. Kalla taigen 26 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi. Sega rabarberid kaneeliga ning aseta koogile. Kata vorm fooliumiga ja küpseta 200 kraadises ahjus 20 minutit.

Katte jaoks sulata või kastrulis, lisa hulka suhkur, jahu, mandlilaastud ning rõõsk koor. Lase pidevalt segades korraks keema tõusta. Võta kook ahjust ja vala tosca segu koogi peale. Küpseta kooki ahjus veel 15-20 minutit, kuni kook on pealt kuldpruun. Lase koogil veidikene jahtuda.

Vahusta 35% rõõsk koor suhkruga ja serveeri seda koos koogiga.

 

Kasutatud materjal:

  • A. Luigela “Hoidised”
  • Retsept pärineb blogist kodusedlood

 

Main Menu