JardinBio lagritsajuur 50g

Lagritsajuur ja glütsürritsiinhape

Lagritsajuur sisaldab glütsürritsiini, ainet, mis on suhkrust kuni 50 korda magusam. Pole ime, et seda aetakse tihti segamini lagritsa maiustusega, mis on aga tihtipeale tehtud hoopis aniisi ekstraktiga. Nagu alati, tuleb kasuks koostisainete lugemine, kui tervis on oluline. Lagritsajuur ehk Glycyrrhiza glabra on mitmeaastane ravimtaim, mis kasvab kuni 2m kõrguseks,…

Ravimteega külmetuse vastu

Küllap on igal eestimaalasel meeles vähemalt üks tee, mida lapsepõlves haigena sai joodud. Küllap tuleb täiskasvanunagi haigestudes kõikvõimalike apteegist saadavate vahendite kõrval külmetuse esmaabina meelde kuum tee sidruni ja meega. Minu teemälestus lapsepõlvest on punane ja hapukas pärnaõietee, mida ema andis palaviku korral higistama ajava vahendina. Kuigi see mulle tol…

A. Vogel Biosnacky idandamispurk

Idandamisest

Idandatud seemned ja oad on heamaitseline toortoit, mida igaüks on võimeline toatingimustes kasvatama. Idandades seemnete ja ubade mineraalainesisaldus ei muutu, kuid nende imendumine organismis paraneb, sest idandamisel hajub seemnete ja ubade koores olev fütiinhape. Valkained ehk proteiinid lõhustuvad ja muutuvad. Kaunviljade valkaine kvaliteet idanemise ajal nähtavasti ei parane. Nisu idanemisel…

Seesamiseemned sümboliseerivad surematust

  Seesamiseemned on toitude maitsestamisel olnud kasutusel juba aastatuhandeid. Tegelikult ongi seesamiseemned vanim teadaolev kirjasõnas nimetatud maitseaine, mida olla mainitud Assüürias juba 5000 aasta eest. Hindu uskumuste järgi sümboliseerivad seesamiseemned surematust, vanas Babülonis sõid naised meest ja seesamiseemnetest tehtud halvaad, et säilitada oma ilus ja noorus, samal ajal kui Vana-Rooma…

Luksuslik vürts – Bourboni vanill

  Vanill, see imepärane vürts, on leidnud kasutust juba mitmeid tuhandeid aastaid tagasi. Näiteks pidasid temast lugu nii maiad kui asteegid, valmistades jooki veest, vanillikaunadest, vürtsidest ja kakaoubadest. Mehhikos, Belizes ja Guatemalas juuakse tänapäevani Maiade kakaod ja Asteekide kakaod, mis sisaldavad muuhulgas ka tšillit ja teisi vürtse. Vanillikaunad on magusad…

Pipar teeb õnnelikuks

  Piprad – need väikesed mustad … või rohelised … või hoopis valged terad tuletavad esimese emotsioonina meelde midagi hirmkibedat. Siiski, just vastupidiselt, on neil väikestel terakestel võime vallandanda meie kehas õnnehormoonid. Sellele tasub kohe päris tõsiselt mõelda, kui õues on hall ja sombune ning rõõmsad mõtted paistavad olevat kusagile…

Sinep raviks ja rõõmuks

Maailma vanimate kultuurtaimede hulka kuuluvat sinepit kasutab inimkond maitsetaimena juba ligi 5000 aastat. Arstiteaduse isa Hippokrateski hindas sinepiseemneid, seda just nende mitmekülgse ravitoime poolest. Keskajal hakati sinepitaimi kasvatama ka kloostriaedades nii ravim- kui maitsetaimena. Sinepipasta valmistamise retsept on teada aastast 42, ehkki roomlaste ja kreeklaste köökides kasutati seda veel tagasihoidlikult.…

Muinasjutuliselt kaunis vürts – tähtaniis

  Tähtaniis on sooja aniisise ja lagritsase maitse ning aroomiga vürts. Iseloomuliku lilleõie kujuga, millel on peaaegu alati 8 tippu. Viljad korjatakse vahetult enne küpsemist ning kuivatatakse. Maitserohke õli asub viljakestas, mitte seemnetes. Kasutatakse alati kuivatatult. Eriti levinud on tähtaniis Hiina ja India köögis, vähemal määral ka Vietnami, Malaisia, Indoneesia…

Imeline juurikas – ingver

  Ingver pärineb Lõuna-Aasiast, kus ta juba tuhandeid aastaid tõhusa ravimtaimena kasutusel on olnud. Juba muistsed hiinlased avastasid tema toime vananemise vastu, samuti usuti, et ingver suurendab sugutungi ja viljakust. Ingverile annavad tema vürtsikuse risoomis sisalduvad terava maitsega eeterlikud õlid, mida on tavaliselt kokku 1-3 % kuivkaalust. Eeterlikest õlidest on…

Kaneeli tervendav magusus

Kaneel on kogu maailmas laialdaselt juba aastatuhandeid kasutust leidnud armastatud vürts ja maitseaine, mida saadakse teatud kaneelipuu liikide kuivatatud sisekoorest. Tegelikult on kaneel suisa üks maailma tuntuimaid maitseaineid. Vürtsina kasutatakse peamiselt nelja kaneelipuu liigi koort, millest tuntumad on kahvatupruuni värvi väga hea, aromaatne ja magusa maitsega Ceyloni kaneel  ja tumepruun, tugevama…

Karkade ehk hibiskuse tee

Kui eelmises postituses sai kirjutatud imelisest punasest rooibose teest, siis täna tahaksin teieni tuua veel ühe tänuväärsete omadustega rubiinpunase tee – karkade tee. Seda teed valmistatakse hibiskuse õie, mida nimetatakse samuti karkade, kroonlehtedest. Karkadest valmistatud jook on aromaatne, puuvilja-õie maitsega. Sajandeid on araabia rahvameditsiinis karkade tõmmist kasutatud leevendava, spasmolüütilise ja…

Main Menu