Kohalik hooajaline

/Kohalik hooajaline

Millised kanamunad osta pühadeks ja kuidas neid värvida?

Saabumas on pühad, mis toob kõigile sära silmadesse ja päikse välja. Saame nautida mõnusat päikest ja rammusat sööki. Üheks traditsiooniliseks toiduks lihavõtetel on loomulikult munad, millede värvimine meile suurt rõõmu pakub. Vaatame koos üle milliseid mune võiks pühadel süüa ja millega need maitsvad munad kevadiselt säravaks muuta. Pühad on tore ja rõõmus aeg meile kõigile.

2018-03-27T15:46:44+00:00

Rabarber

  Esimene, kes trotsides kevadisi öökülmi, oma nina mullast välja pistab, on rabarber ning ta ei tee seda sugugi arglikult ega tagasihoidlikult, vaid ikka suurelt ja uhkelt, nagu ühele kevadisele aiakuningannale igati vääriline. Kuna rabarbris on palju õun- ja sidruhapet ning teisigi säilitamist soodustavaid aineid, on ta hea hoidistamise materjal. Lisaks hapetele on rabarberi söödav

2017-05-19T12:12:38+00:00

Loo endale oma unistuste aed!

Lõpuks ometi, peale nii-niiii pikana tundunud ootamist, on kätte jõudnud imekaunis kevad - üks põnevamaid aegu aiapidaja jaoks. Teine põnev aeg saabub siis, kui kõik kevadel külvatu ja istutatu hakkab õitsema ning vilju kandma. Tegelikult algab minu aedniku aasta juba talvekuudel, mil peenraid katab paks lumi ning aias on nii külm, et ei taha ninagi

2016-05-01T09:18:11+00:00

Kuidas alustada kanapidamist päris algusest?

Minu ja küllap ka paljude teiste poole, kes oma pere tarbeks kanu (ja muid linde) peavad, pöörduvad aeg-ajalt julged ja mõtlevad inimesed, kes tahaks oma perele pakkuda ehedat ja naturaalset muna ja/või linnuliha tavakaubanduse lettidel leiduva suurfarmide toodangu asemel, tüüpiliste algaja küsimustega. Kuidas ja millest alustada? Kust osta kanad/tibud? Mitu kana on otstarbekas võtta? Kas kanadel

2016-02-28T12:56:47+00:00

Imeline abimees põdrakanep

  Elan looduskaunis kohas metsaserval, kus aknast paistavad lillatavad põdrakanepiväljad. Juba nädala jagu olen saanud nautida selle tee hõrku maitset ja leebeid rahustavaid omadusi - on põrdakanepi korjamise aeg talviseks kasutamiseks. Põdrakanep on ravimtaim, mis on tuntud nii Siberis, Ameerikas, Tiibetis kui ka meie esivanemate seas. Taim, mis eesti keeles nimetuse saanud selle järgi, et

2017-04-18T15:28:20+00:00

Kohalik hooajaline: mänd

Kas olete märganud, kui hea ja kerge olemise annab männimetsas jalutamine? Mänd on puude hulgas just see, kellele on omistatud seda head kerget tunnet tekitavat toimet. Miks on see nii, see pole tänapäeva teadusele veel päris selge, aga ega see polegi oluline. Oluline on see, et männipuud teevad meile head. Soome-ugri, sealhulgas Eesti, rahvameditsiini on

2015-01-02T10:25:21+00:00

Kohalik hooajaline: must aroonia

Olen vahepeal nii tööst kui loodusest eemal olnud, kuna sünnitasin terve ja tragi poja. Aga nüüd olen ma tagasi ning nüüd on just see viimane aeg midagi arooniatega ette võtta. Esimesed külmad on neid juba jõudnud näpistada, esimesed vihmad pesta, just nüüd on on viimane aeg neid veel purki ja pudelisse pista ning talvelgi nende

2014-10-15T14:43:53+00:00

Pihlakas

Pihlakad on praegusel ajal nii ilusad, nii punased, nii kutsuvad, et võib pea-aegu kuulda, kuidas nad hüüavad: “Me oleme valmis, tule nopi meid!”. Pihlakas on põhjamaade rahvastele suur kingitus, sest ta on kõige külmakindlam vitamiinirikaste viljadega puu. Kui me vaid vaevuksime sirutama kätt pihlamarjade järele, saaksime sellest suurt tuge oma tervisele. Marjade väärtus on sedavõrd

2014-11-14T15:09:33+00:00

Kohalik ja hooajaline: piparmünt

Piparmünt on üks vanemaid kultuurtaimi, looduslikult teda kasvamas ei leia. Piparmündi kodumaaks peetakse Hiinat, kust ta levis Jaapanisse. Vanas Egiptuses on piparmündi jälgi leitud juba aastast 1600 a e Kr, vanas Kreekaski tunti teda kui ravim- ja maitsetaime. Briti saartele jõudis piparmünt tõenäoliselt Rooma leegionäride vallutusretkede ajal. Tänaseks on inglased piparmündi suurimad kultiveerijad ja tarbijad,

2014-08-05T09:53:46+00:00

Kohalik hooajaline: maasikas

Juba mõnda aega lõhnavad turuletid ja suuremate kaubanduskeskuste sissepääsude esised värskete maasikate järele, juba on Poola maasikate kõrvale ilmunud ka Eesti maasikad. Ka aedades võib nii mõnigi noppida ja suhu pista esimesi päikesepunaseid marju. Mmm... see magus maasikaaeg - tundub, et suvi on hoolimata heitlikest ilmadest tõepoolest alanud. Maasikas on veerikas (temas on keskmiselt 89%

2014-10-17T17:36:19+00:00

Kohalik hooajaline: võilill

Juba iidsetest aegadest on võilille hinnatud kui väärt ravimtaime. Rahvameditsiinis on võilille nimetatud elu eliksiiriks, verepuhastajaks, kõhulahtistajaks, maksakorrastajaks ja väsimuse kõrvaldajaks. Võilillelehed sisaldavad C-vitamiini, karoteeni, E-vitamiini, B1-, B2-, B3-vitamiini, mineraalainetest kaltsiumi, kaaliumi, rauda ja fosforit. Võilill sobib hästi tervise turgutajaks südame- ja veresoonkonnahaiguste korral toidus, teena, siirupina. Salatina ületavad võililled lehtsalatit toiteväärtuselt kolm-neli korda, mineraalide sisaldus

2014-11-19T14:01:27+00:00

Kohalik hooajaline: rabarber

Rabarberihooaeg on kätte jõudnud! Juba praegu on võimalik peenralt ampsata, koogi ja kisselli sissegi pista, kuid üsna varsti, peale vihma ja paari soojemat päeva on teda juba nii palju, et ei tea, mida sellega peale hakata. Mõtlesingi siis, et tuletan nii endale kui ka kõigile teistele taas meelde, et tegemist on väärt köögiviljaga, mida tasub

2014-11-20T10:18:44+00:00

Kohalik hooajaline: söödav umbrohi

Paar viimast soojemat päeva on looduse nagu võluväel elama pannud. Eile aias ringi jalutades märkasin, et nii nõgesed, naadid kui ka võilillelehed on juba täiesti arvestatava suurusega, kas siis ära rohimiseks või hoopis nahka pistmiseks. Ka olen ma juba nii mõnedki korrad metsaservas nurmenukulehti näksimas käinud. Eile aga märkasin, et nurmenukkudelgi on kohe-kohe tärkamas nende

2017-04-20T13:32:41+00:00

Kohalik hooajaline: kasemahl

   Lõpuks on käes kevad. Minu jaoks oli see juba lapsepõlves kauneim ning oodatuim aeg. On olnud alati põnev jälgida, kuidas kogu maa tärkab uuele elule -  kuidas saabuvad kodumaale tagasi sajad erinevad rändlinnud, kuidas poevad mullast välja esimesed võililled, naadipojad ja nurmenukud, kuidas puhkevad pungadest noored lehed.   Kevad on ka aeg, mis saab taas

2017-04-20T13:52:05+00:00

Idandamine

Talvega on meie kehad enamiku meis sisalduvaist vitamiinivarudest ära kulutanud ning soovivad lisa väljastpoolt. Enne, kui sirutada käsi erinevate vitamiinipreparaatide järele, tasuks mõelda, kuidas oleks võimalik oma kehale turgutust pakkuda naturaalsemal ja kindlasti ka soodsamalt viisil. Üheks selliseks võimaluseks on kindlasti idandamine. Idandatud seemned ja oad on heamaitseline, kvaliteetne toortoit, mida igaüks on võimeline kodustes

2017-03-20T13:11:28+00:00

Probiootikumid – väikesed abilised sinu organismis

Kindlasti olete kuulnud probiootikumidest. Need on ikka need esimesed, mida soovitab perearst tarvitada peale antibiootikumikuuri. Mida need probiootikumid aga endast täpsemalt ette kujutavad? Kes või mis nad on ja kuidas nad toimivad? Täiskasvanud inimese organismis elab kokku umbes 1 kg mikroobe, kellest enamik on kahjutud. Siiski võivad mõned olla kahjulikud või muutuda kahjulikeks, kui ravi

2017-02-03T12:24:33+00:00

Kohalik ja hooajaline: kibuvits

Kibuvits on kallim kullast - nii hinnati tema väärtust antiikajal. Ka tänapäeval tõdeme, et kibuvitsamarjad on tervise varaait, looduse väärtuslik kink inimesele. Lausa tihnikutena kasvab harilik kibuvits jõgede ja järvede kallastel, kurdlehine kibuvits ehk kurdlehine roos aga laiutab metsikult mere ääres ja nüüd ka kultiveeritud liigina koduaedades.Eestis kasvab looduslikult kümmekond kibuvitsaliiki ja tervise seisukohast on

2017-02-03T13:23:44+00:00

Kohalik ja hooajaline: astelpaju

On käes astelpajumarjade aeg. Tänavune soe suvi on lisaks paljule muule hea olnud ka astelpajudele - marjad on suured ning neid on rikkalikult. Veel kümmekond aastat tagasi teati Eestimaal astelapajust vähe. Nüüd aga on juba paljudes aedades sügisel näha oranžikaid marju. Astelpajumarjad on ühed täiuslikumaid vitamiinide allikaid, suisa vitamiinide konsentraat. Kuigi oleme harjunud neid marju

2017-02-03T13:50:42+00:00

Kohalik ja hooajaline: sibul

Sibul ja teised laugud kuuluvad taimeda hulka, mida on isegi Piiblis mainitud. Sibul ja küüslauk, mis on tähtsamad laukude pere esindajad, leidsid kasutamist juba vaaraode juures 1550. aastal eKr. Egiptlased uskusid, et sibul suudab surnu taas elustada. Püramiide ehitanud töömeestele oli sibul üks põhitoitudest. Sellest ajast pärit papüürused andsid juba teavet sibula ja küüslaugu raviomaduste

2017-02-03T14:17:13+00:00

Kohalik ja hooajaline: ploomid

Ploomipuu on Eestis viljapuude seas arvult teisel kohal õunapuu järel. On olemas kollaseid, roosasid, punaseid, rohekaid ja üsna tumesiniseid ploome, mis võivad kaaluda 15 kuni 120 grammi. Rääkides ploomidest, tulevad arvesse ka tema perekonda kuuluva kreegipuu ning haralise ploomipuu ehk alõtša viljad. Ploomides on olenevalt sordist 70-90% vett ja kuivainet keskmiselt 15%. Eriti oluliseks peetakse

2017-01-30T16:29:07+00:00

Kohalik ja hooajaline: kõrvits

Sügis on mõnusalt rikkalik aeg - saagikoristusaeg. Kohalikku ja hooajalist toorainet toiduvalmistamiseks on korraga kohe väga palju ning eks nii mõndagi sellest vitamiiniderikkast küllusest on võimalik säilitada ka päikesevaesteks pimedateks, niisketeks sügis- ning krõbekülmadeks talvekuudeks. Kuna öökülmad on siin-seal juba tunda andnud ning hallased sügishommikud käega katsuda, otsustasin täna kirjutada kõrvitsast, mis seni veel uhkelt

2017-09-29T13:34:59+00:00

Kohalik ja hooajaline: seened

Suurem kuuma- ja kuivaperiood paistab olevat läbi saanud, on juba olnud vihmasid ning külmasid öid. Metsadesse on ilmunud seened. On ilmunud ning iga päevaga tekib neid aina juurde. Seened on suurepärane toidulisa meie igapäevaelus, pakkudes meeldivat vaheldust liha- ja kalatoitudele. Lisaks heale maitsele on need ka tervislikud, sisaldades sama vähe toiduenergiat, kui köögiviljad. Samuti saame

2017-01-30T16:56:11+00:00

Kohalik ja hooajaline: tomat

Tõeliselt hästi maitseb vaid tomat, mis on valminud siin ja praegu. Ülejäänud osa aastast võime osta Hollandist ja kust kõikjalt mujalt sissetoodud tomateid, mis on küll ümmargused ja punased, just nii, nagu olema peab, kuid täiesti maitsetud. Usun, et see ei ole ainult minu tähelepanek ja arvamus. Siinkohal annan väikseks lisateadmiseks ka vihje, miks see

2014-07-28T16:55:34+00:00

Kohalik ja hooajaline: pohl

Pohlad (rahvapäraselt nimetatuna ka kuradimarjad ja palukad) on põhjamaade pärusmarjad, antiikne maailm neid ei tunne. Nad valmivad meil enamasti seenekorjamise aegu, seega tasub seenele minnes ikka võtta kaasa ka teine korv - pohlade jaoks. Pohlad on igihaljaste lehtedega külmakindlad taimed, mis õitsevad ka kõige külmemal kevadel, et olla meile sügisel tõeliseks maiuspalaks nii toorena kui

2017-02-01T16:10:11+00:00